Na današnji dan: Smak objavio ‘Zašto ne volim sneg’

Rockomotiva
08.04.2024.

Pre 43 godine (1981) PGP RTB je objavio šesti album kragujevačke rock grupe Smak “Zašto ne volim sneg”.

Priredio: Robert Čajsa

U vrijeme dominacije punka i novog vala, lider grupe, gitarist Radomir Mihajlović Točak, odlučio je ugasiti Smak i ovaj album je planirao kao solističko izdanje. Zbog toga u tri jedine vokalne teme nije pjevao Boris Aranđelović već Zoran Živanović Hoze iz Mama Co Co (‘Južni voz‘ i ‘Nebeski splav‘) te Dado Topić (‘Zašto ne volim sneg‘).

Ipak, prije objavljivanja albuma izdavač je inzistirao da bude potpisan kao djelo grupe Smak, što po sastavu – Laza Ristovski (klavijature), Slobodan Stojanović Kepa (bubnjevi), Zoran Milanović (bas) i R. M. Točak (gitara) – to i jest.

Album je podjeljen na instrumentalne i vokalne pjesme, među kojima su se izdvojile, naslovna tema, ‘Južni voz‘ i instrumentalna obrada tradicionala “Zajdi, zajdi”.

LP je objavljen u samo pet tisuća primjeraka i brzo je rasprodan, u manje od mjesec dana. U lipnju iste godine, grupa je održala oproštajni koncert na košarkaškom igralištu Crvene Zvezde, na Kalemegdanskoj tvrđavi, pred šest tisuća obožavatelja, a gostovao je i Dado Topić koji se pridružio grupi na pozornici i otjevao pjesmu ‘Na Balkanu‘.

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll