Paraf – “DELTA live 2022” na dvostrukom LP izdanju

Rockomotiva
04.02.2024.

Aktualno izdanje Parafa “DELTA Live 2022”, album nastao i zabilježen 1. travnja 2022. u riječkom Exportdrvu na koncertu koji je bio idealna prilika za ovjekovječiti žestoki nastup kultnog bendau audio i video formi, u obje originalne postave i aktualnoj, punkerski-neobičnoj – osmeročlanoj.

Tekst: press
Cover: Ivan Mišković

Unazad par godina aktivni su i diskografski, a svoj novi zvuk predstavili su već singlovima ‘Novi Berlin’, ‘Dosta!’ i ‘Bez lica’ koji su uz ‘Zastave (live in studio)‘, bonus studijske snimke na D strani upravo objavljene dvostruke LP ploče, jedinom formatu na kojoj su ‘Zastave‘ zabilježene u ovoj verziji.

Povodom objave “DELTA live 2022” dvostrukog LP izdanja, danas (01. veljače) starta prateća promotivna akcija tijekom koje uz svaku kupovinu dvostrukog vinila gratis dolazi i istoimeno izdanje na CD formatu. Zadnji dan za iskoristiti ovu priliku je Valentinovo.

Ovim fascinantnim albumom ništa nisu izgubili na energičnosti, drčnosti, a i pametno su obogatili zvuk tako da dodani glazbenici i time bogatiji aranžmani ne smetaju izvornom minimalizmu. Bijesna rafalna paljba radosno uznemiruje možda čak i više nego prije četrdeset godina i na neki način pobija uvriježeno mišljenje da mladenački bijes gubi s godinama na intenzitetu. U Parafa na koncertu 2022. to nije slučaj. Zato je ovaj album krunski dokaz zimzelenosti Parafa i utjecaja koji će imati. Ako današnji klinac i ne razumije možda o čemu se radi u pojedinoj pjesmi jer – nastale su u sedamdesetih/osamdesetih u Rijeci u drugom društveno-političkom uređenju – sigurno razumije, što bi Kocijančić rekao, o čemu je glazba – Ante Batinović (Glazba)

Ovaj koncert zamišljen je i uspješno realiziran kao predstavljanje tri čuvena albuma grupe Paraf – “A dan je tako lijepo počeo”, “Zastave” i “Izleti”. Pritom se – a i to je jako dobra odluka – krenulo kronološki te se tako prateći koncert ili slušajući ovaj live album može itekako dobiti uvid u razvoj samog sastava od žestokih i beskompromisnih punk prvoboraca, preko odveć podcijenjenog post punk/new wave doba, pa sve do današnjih nedavno stvorenih novih pjesama koje kvalitetom nimalo ne zaostaju za slavnom prošlošću.

Zahvaljujući vokalu Vim Cole i odlilčnoj pratnji Ive Močibob sve tri “vuku# na drugu fazu rada grupe, ali energična i moćna svirka itekako budi i duh zore hrvatskog punka pa se pomisao na to da bi bilo divno kad bi uslijedio i potpuno novi studijski album nameće sama po sebi – Marinko Krmpotić (Novi list)

I da, ono što je zamjetno, nove pjesme savršeno su se uklopile u postojeći materijal te su ujedno još jedan dokaz svevremenosti ovoga sastava koji nam, očito, još ima štošta toga novoga ponuditi. Zanimljiv je to kraj jednog isto tako zanimljivoga CD-a koji nam ostavlja tek jedan upitnik u zraku nakon onoga „Dosta!“. Naime, čega nam je u stvari dosta? Situacije u društvu možda da, ali Parafa definitivno ne, jer nakon ovoga CD-a lako je zaključiti da je Paraf aktualniji i jači nego ikad i da nam neće nikada dosaditi – Ivica Dukić (Soundguardian)

Paraf su danas Pavica Čabrijan (vokal), Zdravko Čabrijan (bas, vokal), Valter Kocijančić (vokal, gitara), Deni Šesnić (gitara), Raoul Varljen (klavijature), Alen Tibljaš (bubnjevi), Vlado Simcich (gitara) i Iva Mobčibob (vokal), a zajedno izvode najuspješnije pjesme iz oba muzička perioda benda: punka i post-punka.

DELTA live 2022” drugi je live-album Parafa. Prvi, jednostavno nazvan “Paraf Live”, nalazi se u sklopu box-seta „Sabrana djela 1976.-1987“.

DELTA Live 2022” 2LP moguće je naručiti mailom na prodaja@dallas.hr, fizički kupiti u riječkom Dallas Music Shopu te online u Dallas web shopu, a spomenuta akcija vrijedi svugdje.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll