Preminula “Princeza” – Slađana Milošević

Rockomotiva
26.03.2024.

Danas je u 69. godini zauvek napustila ovaj svet Aleksandra Slađana Milošević, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.

Tekst & foto: press

Slađana je umrla u Zemunskoj bolnici, posle kraće bolesti, a datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. godine i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Slađana je pokazivala interesovanje za muziku još u detinjstvu. U svojoj petoj godini je primljena u muzičku školu na odsek klavira. Doprinos modernoj muzici dala je već u svojoj dvanaestoj godini života svirajući i pevajući u grupama kao što je Nebeska konjica, Epitaf8, Džentlmeni.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu “Studentsko ljeto” u Maglaju, 1974. godine, gde je osvojila “Gran Pri”.

Slađana Milošević na koncertu u niškoj hali Čair, 80-ih godina 20. veka

Godine 1977, isplivala je na površinu jugoslovenske pop-rok scene, sa pesmom “Au, Au” i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala pre Bijelog Dugmeta. Slađana je počela da ruši tabue, kad je izdala pesmu pod nazivom “Seksi dama“, koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Da, moja ‘Sexy dama’ je podigla revoluciju sa ciljem da promeni podanički položaj žene. Međutim, slika se izvitoperila i promenila osnovno značenje. Veliki problem površnosti koja je, zahvaljujući moći medija i veličanju prosečnih ljudi i njihovih vrednosti zavladala svim sferama života, postala je obeležje vremena. ‘Sexy dama’ o kojoj sam govorila predstavlja odlučnu, samostalnu, hrabru ženu koja, kako pesma kaže, ‘sve može sama’. Kako je došlo do inverzije ovog modela, mogu objasniti samo arbitri odgovorni za razvoj društva u medijima i institucijama.

Godine 1979, promovisala je pesmu “Amsterdam“, a 1981. godine nastupila na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beogradu i osvojila osmo mesto sa kompozicijom “Recept za ljubav“.

1983. godine otišla je u Nemačku, gde je osnovala grupu Neutral Design, sa kojom je izdala album, veoma uspešan u Nemačkoj i Švedskoj.

1984. godine se rodila pesma pod nazivom “Princeza“, duet sa Dadom Topićem, koja je prevedena i na engleski jezik (“Starlight“).

Sredinom osamdesetih Slađana Milošević odlazi u London te je s engleskom muzičkom elitom radila na različitim projektima. U njenoj diskografiji nalaze se i snimci filmske i TV muzike ‘Lude godine‘ i ‘Nacionalna klasa‘, i ona koju je radila za dokumentarne filmove i TV serije (‘Dome, slatki dome‘).

1989. godine je otišla u Sjedinjene Države, gde je neko vreme svirala sa grupom Baby Sister, ali je takođe radila i druge poslove. Jedno vreme je bila broker na berzi, a radila je i u marketinškim agencijama.

1995. godine se vratila se u Beograd.

Njeni najveći hitovi do danas na domaćim prostorima su pesme “Au, Au“, “Seksi dama“, “Simpatija“, “Upali svetlo“, “Amsterdam“, “Očigledno nije mi svejedno“, “Klovn i smrt“, “Srećan ti rođendan“, “Moj brat po pesmi“, “Baby“, “Pusti neka stvari teku svojim tokom“, “Ko će reći ljudima“, “Neko je tu“, “Nad tobom anđeli imaju moć“, “Samsara“, “Fantastično putovanje“, “Dolazi zima“, “Bez nade“, “Tokata“, “Miki, Miki“, “Svetla Kaira“, “Njujork“, “Recept za ljubav“, “Ja sam neka čudna vrsta“, “Čuvaj me“, “Princeza“,”Hey, Little Boy“,”No, No, No (Toy Boy)”.

Osim muzike, dokazala se kao spisateljica jer je 2001. godine objavljeno njeno prvo veće literarno ostvarenje, knjiga ‘Adame, ne ljuti se‘, koautorski rad s dr. Jasminom Malešević. Godine 2007. objavila je knjigu ‘Civilizacija i žene – muška žena‘.

O muzici je ovako govorila:

Muzika prožima sve dimenzije mog postojanja. Muzičar sam koji muziku neprekidno čuje, mada to ne-muzičkom čoveku zvuči sumanuto. Ritam i harmonija su neprekidan fon mog postojanja. Hodam u ritmu, čujem muziku prirode, slušam misterioznu harmoniju kosmosa. Muzika je savršeni, matematički, kosmički proračun. Univerzumom je, pri nastanku sveta, strujala muzika sfera. Arhanđeli su, slušajući tonove mudrosti, u snu stvarali svet na Zemlji. Pokušavam i sama da ton čujem. U svojoj pomenutoj knjizi napisala sam da se „svet rađa onda, kada poštuje zakon harmonije“. Muzika, sa kojom sam, kroz nasleđe rođena, otkriva božju tajnu, asimiluje svevremenost, spoznaju, osećanje, sklad, mir, ono centralno mesto u nama gde se osećamo sigurno. Sve što znam i osećam, naučila sam od muzike.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll