Preminuo Miroslav Pile Živanović pevač Alise

Rockomotiva
06.01.2024.

Frontmen i zaštitno lice jugoslovenskog pop-rok benda Alisa Miroslav Pile Živanović preminuo je danas u 64. godini, objavio je bend.

Tekst & foto: press

Informaciju je na svom profilu na Fejsbuku objavio prvo bubnjar benda Predrag Peđa Cvetković:

Dragi prijatelji, sa velikom tugom vas obaveštavam da je danas preminuo moj prijatelj, brat i lider našeg benda ‘Alisa’, Miroslav Živanović – Pile. Počivaj u miru prijatelju moj sa tvojim anđeoskim glasom, dostojnim nebeskom svodu.

Uzrok smrti u ovom trenutku nije poznat.

Alisa je pop rok bend iz Beograda, osnovan 1984. godine. Širu popularnost u SFRJ stekli su krajem osamdesetih godina, a prestali sa radom 1990. godine. Bend se na kratko okupio u periodu od 2001. do 2002. godine kako bi objavio album “Alisa“.

Nakon toga bend je počeo sa radom 2017. godine, a naredne godine objavio video-spot i pesmu “Pijane noći“. Dupli kompilacijski album “Najbolje iz zemlje čuda“, Alisa je objavila u oktobru 2022. godine.

Za svoj rad dobili su veliki broj priznanja i nagrada, a široj javnosti poznati su po pesmama Sanja, Kesten, Posle devet godina, 1389 (Neće Fata sina Bajazita), Da li si čula pesmu umornih slavuja?, Skidam košulju da legnem i drugim. Objavili su pet studijskih albuma, dve kompilacije, a gostovali i sarađivali sa mnogim muzičarima.

Bend su formirali 1984. Miroslav Pile Živanović (vokal), Predrag Cvetković (bubanj), Aleksandar Kićanović (klavijatura), Zoran Jančeski (gitara) i Marko Glavan (bas gitara). Bend je dugo delovao na beogradskoj sceni pre nego što je ostvario prve uspehe.

Prvi album pod nazivom Alisa objaljen je 16. decembra 1985. godine, muziku i tekstove pesmama radio je Jovan Stojiljković, album je objavljen za Jugodisk u produkciji Ratka Ostojića, a sve aranžmane radio je Miroslav Živanović Pile. Pored hit pesme Sanja, sa albuma su se izvojile i pesme Ludi Ivan, Vojskovođa i Tanja. Specijalan gost na albumu bio je Saša Gnus, na flauti i saksofonu. Album je prodat u preko 100.000 primeraka, a pesma Sanja se mesecima nalazila na vrhu radijskih, novinskih i drugih top-lista, uključujući i Ventilator 202 listu. Nakon objavljivanja ovog albuma, bend je ubrzo postao popularan u Srbiji i SR BiH.

Drugi album Da li si čula pesmu umornih slavuja objavljen je 23. februara 1987. godine za PGP RTB, a producirao ga je Saša Habić. Članovi benda, kako su sami tvrdili, pokušali su da se okrenu starijoj publici, te su tako na ovom albumu predstavili modernu starogradsku muziku. U stilu tadašnjih muzičkih sastava iz SR BiH, članovi benda Alisa priklonili su se folk zvuku, koji je prisutan na pesmama 1389 (Neće Fata sina Bajazita), a na pesmi Posle devet godina gostovala je Lepa Brena. U tom periodu na radu albuma ponovo je gostovao Saša Gnus, koji je tada postao njihov stalni član. Kao i za pravi album, muziku i tekstove radio je Jovan Stojiljković, a Miroslav Živanović Pile aranžman. Ceo album snimljen je u Studiju pet PGP RTB-a. Izdvojile su se pesme 1389 (Neće Fata sina Bajazita), Da li si čula pesmu umornih slavuja, Posle devet godina i nova verzija pesme Vojskovođa, jer članovi benda nisu bili zadovoljni kako je zvučala prva verzija pesme. Gosti na albumu bili su Laza Ristovski, Duvački Orkestar Milovana Babića, Lepa Brena i guslar Jova Vujičić. Albumu je prethodio dupli singl Nisam prijatelj anđela, objavljen 1987. godine, na kojem su se našle pesme Nisam prijatelj anđela i Prazna pesma.

Početkom 1988. godine Marko Glavan je napustio bend zbog služenja vojnok roga, zamenio ga je Dušan Golub Karadžić, a iste godine bend je objavio singl Kesteni za PGP RTB na vinilu.

Treći album pod nazivom Hiljadu tona ljubavi objavljen je 14. aprila 1988. godine u folk rok žanru, a produkciju je radio Saša Habić. Sniman je u studiju O u Beogradu. Pored tekstova Jovana Stojiljkovića, našli su se i tekstovi pesama Radovana Dabanovića (pesme Klinka i Sećanje na juli), za koje je produkciju radio Miroslav Živanović Pile. Aranžman su radili Pile i Habić, dok je Pile napisao i muziku za pesmu Kesteni. Specijalni gosti na lbumu bili su Vlada Negovanović (gitara) i Vlasta Blagojević (akustična gitara). Najveći hit sa albuma bila je pesma Kesteni, a pored nje i pesme Klinka, Ljubiću te tako i Hiljadu tona ljubavi.

Glupo je spavati dok svira rokenrol, četvrti album benda objavljen je 7. marta 1989. godine za izdavačku kuću Jugodisk u produkciji Vlade Negovanovića. Sve tekstove pesama sa albuma radio je Radovan Dabanović, dok Pile potpisuje muziku i angažmane, osim na pesmi Skidam košulju da legnem.

Nakon jedanaest godina pauze, Miroslav Živanović Pile i Predrag Cvetković su zajedno sa Dejanom Rešanovićem (bas-gitara), Bojanom Miškovićem (gitara), Predragom Stojkovićem (klavijatura) i Milošem Đurićem (udaraljke) obnovili grupu.

Povratnički i peti album pod nazivom Alisa (poznat i kao Boško Buha) objavljen je za izdavačku kuću PGP RTS, a na njemu su se pored novih pesama Sećanja, Boško Buha i Žena našle i nove verzije starih pesama Sanja, Kesteni i 1389 (Neće Fata sina Bajazita). Materijal za album sniman je od 1997. godine kada se grupa na kratko ponovo okupila, a Miroslav Živanović Pile je preuzeo ulogu gitariste. Dalje snimanje pesama je obustavljeno zbog NATO bombardovanja SRJ 1999. godine. Album je izašao 2001. godine, na njemu se našlo osamnaest pesama, a objavljen je na audio kaseti i kompakt disku. Pesme su snimane u studiju M u Novom Sadu, izuzev pesme Sanja, koja je snimana i producirana u studiju Fokus u Beogradu. Gosti na albumu bili su Kina Alvirović (akustična gitara), Baloš Gonzo i Madam Piano (vokali), Pera Zver (bubnjevi), Bojan Vasić i Dušan Milovanović (klavijature), Slobodan Misailović (udaraljke) i Dragan Kozarčić (truba). Za pesme Sanja i Boško Buha urađeni su spotovi, a animirani spot Boško Buha bio je zabranjen za emitovanje u to vreme, zbog ubistva generala Boška Buhe. Nakon nekoliko koncerata grupa je ponovo prestala sa radom 2002. godine.

Godine 2017. na nagovor kolega, prijatelja i publike, Miroslav Živanović Pile i Predrag Peđa Cvetković ponovo su okupili bend u originalnom sastavu. Grupi su se priključili Marija Petrović (violina) i Dušan Vasiljević Tesla (gitara). Tokom 2018. godine u studiju Skaj, Vlade Negovanovića, članovi benda snimili su pesme za šesti studijski album. U novembru 2018. godine objavili su novi spot i pesmu pod nazivom Pijane noći, a predstavili su je krajem novembra iste godine u beogradskom klubu Teatro. Muziku za pesmu Pijane noći radio je Goran Vranić, tekst pisao Jovan Stojiljković, a aranžman Miroslav Živanović Pile. Album je trebalo da bude objavljen u proleće 2019. godine, pod etiketom diskografske kuće PGP RTS.

Dana 20. marta 2020. godine na zvaničnom Jutjub kanalu PGP RTS-a objavljen je spot i nova verzija pesme Blago onom ko te ne sanja, benda Alisa. Muziku i aranžman za pesmu napisao je Miroslav Živanović Pile, dok je autor teksta Radovan Dabanović. Spot za pesmu Blago onom ko te ne sanja najava je za novi album benda, koji bi trebalo da bude objavljen na jesen 2020. godine.

Dupli kompilacijski album pod nazivom Najbolje iz zemlje čuda objavljen je 13. oktobra 2022. godine, na kojem se nalaze 26 hitova, a objavili su ih Radio televizija Srbije i Jugodisk. Na albumu se nalaze odabrane pesme sa svih ploča koje je bend objavio u karijeri, ali i pesma Pijane noći iz 2019. godine. Promocija je napravljena kako bi se predstavio album, ali i proslavilo trideset i pet godina postojanja benda. Direktor PGP RTS-a Vladimir Graić uručio je Zlatnu ploču bendu, koju je primio Miroslav Živanović Pile.

Rok novinar, kritičar, publicista i izdavač Bane Lokner uporedio je Alisu sa bendom Poslednja igra leptira pre svega jer su svirali pop, rok i koketirali sa folkom, ali i zbog emocija u interpretaciji i načinu doživljaja ljubavi ne samo prema nežnijem polu, već prema svetu.
Udruženje muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije je 26. oktobra 2022. godine dodelio godišnje Nagrade Godum, a priznanje „Najemitovaniju pop numeru” dobio je bend Alisa, za pesmu Sanja.

Bend je 17. decembra 2022. godine održao koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na mestu gde je pre više od trideset i pet godina započeo karijeru. Koncert je započeo pesmom Pijane noći, zatim su usledile pesme Ljubiću te jako, 365, Ludi Ivan i druge.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll