“Rijeka-Paris-Texas” 37 godina kasnije na reizdanju

Rockomotiva
04.03.2024.

Kompilacija “Rijeka-Paris-Texas” realizirana 1987. godine bilo je prvo diskografsko izdanje koje je reflektiralo svu snagu riječke pumpajuće i eksplozivne post-punk i novovalne scene. Kompilacija sadrži snimke sedam riječkih bendova koji su obilježili riječke glazbene osamdesete.

Tekst: press

Izuzetni procvat punka i novoga vala u Rijeci krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koji je predstavljao posebnost ne samo unutar tadašnje države nego i u svjetskim okvirima, na žalost nije bio dovoljno diskografski praćen. Od cijele novovalne scene do objave kompilacije “Rijeka-Paris-Texas” diskografski su aktivni bili jedino Parafi, Denis & Denis, Xenia i Cacadou Look. Tek posthumno nakon više godina, svoje albume objavili su legendarni Termiti, Grč, Grad, Ogledala i drugi. Posthumno je također objavljena i “Antologija riječkog novog vala” koja na trostrukom CD-u donosi prinos svih važnijih aktera riječkoga novoga vala, pa tako i rane punk faze, od 1977. i dalje.

U Rijeci se govorilo da “Rijeka-Paris-Texas” bilježi bitne uratke treće faze riječkog novog vala, iz koje su izrasle i neke od današnjih regionalnih rock prvokategornika. Utoliko se može kazati da je “Rijeka-Paris-Texas” bila za Rijeku: ključan diskografski proizvod koji je dokumentirao vitalnost riječke rock-scene, kao što je Paket Aranžman dokumentirao beogradsku scenu, a Novi Punk Val rane radove jugoslavenskog punka.

Kompilaciju je složio Goran Lisica Fox, koji je sa svim izvođačima surađivao i prije toga izdanja, pisao o njima u magazinu Val, emitirao njihove snimke na Radio Rijeci, organizirao im koncerte, a na dobrom dijelu snimaka pojavljuje se i u ulozi glazbenog producenta. Također, “Rijeka-Paris-Texas” jedan je od prvih diskografskih iskoraka labela Dallas, kojega je Fox ustanovio u Ljubljani gdje se u međuvremenu preselio iz Rijeke. Dallas je bio dio studentske asocijacije ŠKUC-FORUM, koja je zapravo bila jedna od najznačajnjih institucija ljubljanskog i slovenskog civilnog društva u osamdesetim godinama. Uz Dallas, unutar ŠKUC-FORUM-a započeli su djelovanje Borghesia, Plesni teater, Igor Vidmar (Ropot), Linije Sile, gledališče Ane Monro, Laibach, založba Studia humanitatis, Založba FV, Klub K4, E-motion film, festival Novi rock kao i mnoge druge umjetničke i organizacijske formacije te pojedinci koji su oblikovale slovenski društveni i umjetnički život proteklih desetljeća.

Album otvara proročanska pjesma skupine GrčNoćas se Beograd pali‘, sadrži veliki demo hit Idejnih nemiraBombe i bomboni‘, obznanjuje nadnacionalne pohode Grada i Fita, predstavlja najpoznatiju ostavštinu izvrsnih Ogledala i najavljuje senzacionalnu karijeru Leta 3.

Grč je diskografski bio najiskusniji sudionik kompilacije. Prvi set demo snimki objavljen mu je na split kaseti s Mrtvim kanalom, a uoči objavljivanja zbirke “Rijeka-Paris-Texas” realizirali su album “Sloboda narodu” objavljen na kaseti. Let 3 je, zapravo, startao upravo na ovoj kompilaciji. Promjena članstva transformirala je Let 2 u Let 3, pa je pjesma ‘Pokušaj‘ nasljeđe prijašnjeg benda.

Strukturne Ptice nastale su kao multimedijski projekt, između Mrletovog djelovanja u Termitima te pokretanja Leta 2, pa je tako pjesma ‘Hramovi‘ dio soundtracka za njihovu predstavu “Krug“. Dok se Let 2 stilom i članstvom transformirao u Let 3, Strukturne Ptice to su napravile sadržajem. Mrle i Prlja su neke ideje iz baštine Strukturnih ptica kasnije uspješno ugradili u izraz Leta 3.

Jedina pjesma Idejnih nemiraBombe i Bomboni‘ svjedočanstvo je vrhunskog hit-talenta koji, nažalost, nikad nije rezultirao albumom.

Grupa Grad razorno je startala također na ovoj kompilaciji, a ‘Ima li nešto‘ i ‘Vodi me‘ i dalje su njihove amblematske skladbe, kasnije objavljene i na njihovom prvijencu “Ljudi“. Žestoki melodiozni rock uz kompetentnu instrumentalizaciju gurnuo je Grad prema respektabilnoj i dugotrajnoj karijeri.

Ogledala su zastupljena s dvije najpoznatije pjesme u karijeri koje su bile i hitovi – ‘Ogledala su oko mene‘ i ‘Samo ti‘. Vrhunski vokal Lea Rumore, danas poznatijega kao bubnjara Fiumensa Nene Belana svakako je pridonio zvučnoj slici temeljenoj na osebujnome i inovativnom popu.

Fit je također imao diskografsku premijeru na kompilaciji “Rijeka-Paris-Texas”, s pjesmom ‘Ritam promjene‘ koja je bila svojevrsni prijelaz između njihovoga alter-popa u klasične pop-strukture kojima su stekli mnoštvo poklonika.

Sedam zastupljenih bendova koji su diskografski startali na ovoj kompilaciji kasnije je snimilo 24 studijska albuma i još desetak kompilacija i live-abuma. Indikativno je da je 37 godina nakon objavljivanja kompilacije “Rijeka-Paris-Texas” većina bendova i dalje aktivna. To je samo još jedan od dokaza njezine trajnožareće relevantosti kao premijernoga diskografskog istupa riječkog novog vala, zabilježio je Bojan Mušćet na bilješci koja krasi ovitak upravo objavljenoga vinilnog reizdanja te kompilacije za Dallas Records.

Svoja su sjećanja podijelili i neki od sudionika izdanja kao i akteri toga doba:

Dean Škaljac (grupa Grad):

Izdavanje te ploče značilo je izlazak iz šire anonimnosti i definitivno stavljanje Rijeke na glazbenu mapu ondašnje države kao epicentar najživlje i najproduktivnije alternativne rock scene. Naravno da je sve izraslo na plodnom tlu koje su za nas pripremili predvodnici punk scene (Paraf, Termiti, Umjetnici ulice…) tako da je infrastruktura postojala, ali ni to nije bila garancija da će bendovi koji su se tada pojavili na kompilaciji izdati samostalni album. I to se za većinu ovih bendova dogodilo dosta kasnije, ili nikad. Utoliko je značaj ovog izdanja još veći, jer je uhvatio bendove u jednom periodu kada je taj kreativni zamah bio na vrhuncu i neopterećen kritičnim promišljanjem i nekakvim analizama javnosti, kritičara i dr. Istodobno je to bio trenutak procvata i samosvijesnosti nekakve kolektivne progresivne gradske urbane scene kada su i umjetnici i ostali koji nisu direktno u glazbi, ali su itekako bili dio te scene (slikari, video umjetnici, pisci, novinari, koreografi, razni performeri, glumci…) jahali na tom valu i činili tada Rijeku centrom kulturne urbane scene.

Leo Rumora (Ogledala):

A što reći o albumu “Rijeka-Paris-Texas”…legendarni pop-rock album tadašnje nevjerojatno jake riječke scene. To su bila prelijepa i opuštena vremena. Međusobno smo se skoro svakodnevno družili i jedni drugima bili konstantna podrška. Ja kao pjevač i bubnjar grupe Ogledala mogu samo biti jako ponosan što smo bili dio te lijepe priče sa svoja dva hita ‘Ogledala su oko mene’ i ‘Samo ti’.

Zoran Prodanović Prlja (Strukturne ptice, Let 2, Let 3):

Nisam neki pobornik nostalgije i stava “prije je bilo bolje”, ali Rijeka je tih godina očigledno i ušislušno bila grad u punom smislu te riječi. Iz ostavštine prvog novog punk vala na kojem su jahali Paraf, Termiti, Mrtvi kanal, Kaos…nastao je ovaj neki val koji je na ovom kultnom izdanju zabilježen i potvrđen kao jako važan fragment ne samo riječke već i šire scene. Evergreen poslastica za sladokusce.

Zoran Štajdohar Zoff (grupa Grč):

Godine 1987. Helidon/ŠKUC/Brut film objavljuje uz pomoć riječkog punk, novovalnog “gurua” Gorana Lisice-Foxa kompilaciju “Rijeka-Paris-Texas”. Na njoj su zastupljeni vodeći riječki bandovi tih godina: GRČ, Let3,Strukturne ptice, Idejni nemiri, GRAD,Ogledala i Fit. Kompilacija odlučno predstavlja svu snagu i potencijal spomenutih bandova i neprocjenjivu vrijednu ostavštinu Ri-rock scene i najjaču glazbenu scenu bivše države.

Ploča (i kaseta) je nakon objavljivanja otvorila vrata bandovima za učestalije nastupe i da se predstave širem auditoriju. Od izvođača zastupljenih na vinilu i danas su aktivni GRČ, Let 3, GRAD, Fit. Ova ploča ima neprocjenjiv utjecaj na mnoge generacije novih riječkih i neriječkih bandova. Reizdanje je odličan potez i novo osvježenje nakon 37 godina “hibernacije” za stare i nove konzumente kvalitetne glazbe i (nadam se) pokretač za nove bandove i izvođače.

Mladen Stipanović (voditelj emisije Alternator (HR radio Rijeka) i dizajner brojnih omota riječke rock scene:

Šta reći o reizdanju albuma koji ne samo da je obogatio moj glazbeni svijet, već i onaj vizualni… jedan od onih sjajnih kreativnih kotačića uz prvi album Leta 3, koji me je eto upogonio da se i danas, nakon 35 godina bavljenja grafikom, te 70ak covera za riječku rock scenu, i dalje borim sa istom, s istim dječačkim žarom kada sam u rukama držao taj dizajn Nove Europe/ Dejana Kršića. A glazbu da ne i spominjem, pa to je rock’n’roll temelj riječke scene kakvu danas poznajemo. Definitivno jedna od najboljih kompilacija na ovim našim prostorima ikad!

Edi Jurković (glavni urednik riječkog lista Val 1987.):

Ploča “Rijeka-Paris-Texas” dokument je vremena na razini Paket aranžmana, ali je nažalost bio zakasnio na tržište nekoliko godina. Blago s periferije bivše države od zaborava su nakon višegodišnje ignorancije hrvatskih, spasila tri slovenska izdavača pa možemo slušati riječke bombe i bombone iz 80-ih. Hvala im i hvala danas Dallasu na reizdanju.

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll