Rock n roll hronika: 03. 04.

Rockomotiva
03.04.2023.

Priredio: Robert Čajsa

1943 – Rođen Richard Manuel (Richard George Manuel), klavijaturist, vokalni solist i tekstopisac, najpoznatiji kao pijanist i jedan od tri glavna vokla u grupi The Band, zbog čega je posthumno primljen u Rock and Roll Hall Of Fame,1994. godine. Njegov vokal se kretao između baritona pod utjecajem soula, koji je izazivao česte usporedbe s Ray Charlesom i delikatnog falseta. Iako je The Band imao tri vokala koji su dijelili glavne i harmonijske dionice, Manuel se ponekad smatrao primarnim solistom grupe. Unatoč privatnim problemima, muzikom se bavio do kraja svog života, 1986. godine, kada je izvršio samoubojstvo.

1951 – Rođen Mel Schacher (Melvin George Schacher), najpoznatiji kao bass gitarst grupe Grand Funk Railroad. Još se kao dječak zainteresirao za muziku, naučivši svirati očev banjo, u godinama koje su usljedile i ostale žičane instrumente. No najviše se posvetio sviranju bass gitare. U grupi Grand Funk Railroad je razvio specifičan stil (ponekad u prvom planu) koji je ostavio značajnog traga u treiranju spomenutog instrumenta. Zbog takvog pristupa, takva je pristup prozvan “lead bass”.

1962 – Rođen Mike Ness (Michael Daniel Ness), gitarist, vokal, autor, lider i frontman američkog (L.A.) punk rock banda Social Distorsion. Objavio je i dva samostalna albuma, viš u “outlaw” country stilu. Osim konstantnog bavljenja muzikom i povremenih zatvorskih kazni, zbog raznih nepodobština i sukoba s policijom, Mike Ness je strastveni kolekcionar starinskih efemera kao što su Hamburglar igračke i hot rod-sa, a posjeduje Chevrolet iz 1954. i Ford iz 1936. godine. Godine 2003. osnovao je Black Kat Kustoms s dugogodišnjim hot rodderom i graditeljem Donom Nemarnikom. U intervjuu iz 2015. godine, rekao je u vezi s pjesmom ‘Ball and Chain’: “Bilo je zapravo ‘Vidio sam Boga’, pretpostavljam ako hoćete — Boga, koliko ja razumijem. Nisam religiozan tip, ali se smatram duhovnim čovjekom.” Trenutno živi u Santa Ani u Kaliforniji sa suprugom Christine i dva sina.

1962 – Rođen Simon Raymonde (Simon Philip Pomerance), muzičar i producent. Sin je pokojnog aranžera i skladatelja Ivora Raymondea, a najpoznatiji je kao bass gitarist i klavijaturist škotske geupe Cocteau Twins, od 1983. do 1997. godine. Objavljivao je radove u suradnji i s drugim artistima. Djelovao je kao producent i mikser na mnogim pločama, uključujući Clearlake – “Cedars”, James Yorkston – “Moving Up Country”, prva dva albuma grupe Johna Granta, Czars, tri albuma Duke Spirit, uključujući hit album “Cuts Across the Land”, “Kangaroo Heart” Archiea Bronson Outfit, “Just So You Know” Anthonya Reynoldsa i “Silent Hours” grupe Open. Koproducirao je posthumni album Billya Mackenziea. Također je miksao album Fionna Regana, “The End of History”, koji je 2007. nominiran za nagradu Mercury Music Prize te album “The Texas-Jerusalem Crossroads”, skupine Lift to Experience. Raymonde je remiksirao pjesme za Archive, Tristezu i Departure Lounge. Godinama vodi izdavačku kuću Bella Union.

1968 – Američki folk-rock duo Simon & Garfunkel objavio četvrti album ”Bookends”, koji su kao najveći hitovi obilježile pjesme ‘America’ i posebno ‘Mrs. Robinson’. Njena kraća verzija pojavila se 1967. godine u filmu “The Graduate” (Diplomac) sa Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi. Zbog velike popularnosti filma i muzike, duet je odlučio snimiti kompletnu pjesmu koja je uskoro postala njihov drugi No.1 hit (prva je bila ‘The Sounds Of Silence’). Za razliku od filma u kojem je Mrs. Robinson udana žena koja ima aferu sa studentom, u novoj verziji pjesma govori o starijoj gospođi koja odlazi u starački dom.

1970 – Američka kantautorica Melanie je objavila treći studijski album “Candles in the Rain”, za Buda Records. Na albumu je zastupljen i singl ‘Lay Down (Candles in the Rain)’, koji je bio inspiriran reakcijom publike na njen nastup na Woodstocku, a zapažena je bila i verzija pjesme ‘Ruby Tuesday’, grupe The Rolling Stones, kao i ‘What Have They Done to My Song, Ma’.

1971 – U Beogradu svečano otvoren SKC – Studentski kulturni centar. Pored različitih stalnih multidisciplinarnih programa (u čak pet galerijskih prostora), SKC je postao važno mjesto za rock kulturu grada i šire regije. Nalazi se u ulici Kralja Milana (nekadašnjih srpskih vladara i maršala Tita) na broju 48. Zgrada u kojoj se nalazi SKC izgrađena je 1895. godine . godine i bila poznata kao Oficirski dom, projektirao ju je Jovan Ilkić. Zgrada je predana Sveučilištu u Beogradu, odnosno studentima nakon velikih studentskih protesta 1968. godine. Od tada je SKC bio i ostao važno mjesto beogradske omladine i avangarde iz kojeg su ponikli mnogi značajni autori u svim oblastima umjetnosti. U vrijeme socijalističke vladavine, kada su svi drugi prostori bili zatvoreni za autentičnu i kritičku misao, u SKC-u su bili zastupljeni mladi, hrabri i buntovni. Tu je svoj prostor pronašla i Postavangarda, odakle se nastavila širiti. Beogradski SKC je iznjedrio i, danas, čuvenu “Beogradsku Alternativnu Scenu (Šarlo Akrobata, Idoli, Električni Orgazam), početkom 80-ih godina. U SKC-u ima mnogo pozornica, ali najpopularnija je koncertna. Jedno od kultnih mjesta u Beogradu, bila je “Srećna galerija” SKC-a, gdje su mladi i napredni umjetnici izlagali svoje radove. Studentski kulturni centar je 1972. godine pokrenuo festival Travanjski susreti, kao festival proširenih i novih medija, koji je konačno utemeljen 2002. godine i od tada postaje tradicionalna manifestacija. Od 2003. godine Međunarodni sajam stripa održava se svake godine u SKC-u .

1974 – Grupa Ten Years After, predvođena gitaristom i vokalnim solistom Alvinom Leeom je objavila album “Positive Vibrations. Ironičnog je naziva, jer su nekoliko mjeseci nakon objave LP-a prekinuli s radom.

1974Captain Beefheart je objavio osmi studijski album “Unconditionally Guaranteed”. Snimljen je u studiju Hollywood Sound, Los Angeles. Iako se radi o slidnom albumu, kritičari koji su pomnije pratili njegov rad, iskazali su nezadovoljstvo ublažaanjem forme i sadržaja, a sve u Captainovom pokušaju da svoj rad učini malo dostupnijim širem sljušateljstvu. Na kraju su svi bili nezadovoljni, od kompletnog patećeg banda (koji je po objavi albuma odmah dao otkaz) pa do samog Captaina, mada če nastaviti u sličnom tonu i na sljedećem albumu “Bluejeans & Moonbeams”. Bez obzira na sve navedeno, kako sam rekao, radi se o solidnom albumu, kojeg da je nekim slučajem, objavio neki drugi autor, zasigurno bi dobio puno povoljnije kritike.

1981Idoli snimaju prvi album. Nedugo nakon objavljivanja albuma “Paket aranžman” u Studio 4 RTV Zagreb ušle su dvije beogradske novovalne grupe predstavljene na spomenutoj kompilaciji da bi snimile i svoje samostalne albume. Prvi su rad započeli Idoli koji su na današnji dan 1981. započeli raditi na svom mini albumu “VIS Idoli”. Iza njih će slijediti Električni Orgazam te kao zadnji Šarlo Akrobata, koji su svoj materijal snimali u Beogradu.

1986 – Američka eksperimentalna skupina Tuxedomoon je objavila peti studijski album “Ship of Fools”. Nešto modernije i, za ono vrijeme, aktualnije produkcije, pjesme na albumu reflektiraju, nešto pristupačniji autorski rukopis, iako se i dalje radi o dobro znanom, nekovencionalnom i srtističkom pristupu, rezerviranom za iskrene ljubitelje alternativnog zvuka i sadržaja.

1987 – Na scenu su hrabro kročili manchesterski mangupi Happy Mondays, albumom prvijencem “Squirrel and G-Man Twenty Four Hour Party People Plastic Face Carnt Smile (White Out)”, za Factory Records. a u produkciji Johna Calea. Iako još neizbrušeni i nedefinirani, moglo se nazrijeti da iza ovog smušenog imena albuma stoji nešto, u što bi se moglo (a i hoće) pretvoriti, a da je vrijedno pažnje. Solidne kritike i ime Johna Calea, još uvijek nisu bili dovoljni mamac za publiku i šire prihvaćanje pa su momci morali pričekati sljedeće izdanje LP “Bummed”, koji je, u produkciji Martina Hannetta, dočekan ovacijama.

1996 – Grupa Beastie Boys je objavila izvanredni instrumentalni album “The In Sound from Way Out!”, s pjesmama instrumentalnog karaktera, zastupljenih na bjihovim ranijim izdanjima. Izvrstan “soundtrack” isprepletenih, funk, soull i psihodeličnom atmosferom, za noćnu vožnju, u bilo kojem kontekstu.

2012Dr. John je objavio album “Locked Down”. Kritika je odlično prihvatila album,koji uključuje gitaristu i vokalnog solistu gerupe The Black Keys, Dana Auerbacha, kao gitaristu, pratećeg vokala i producenta te Maxa Weissenfeldta iz skupine Whitefield Brothers na bubnjevima. Rock, funk, R6B i afrobeat su glavne karakteristike ovog izdanja, koje, bez obzira na satri “miomiris”, zvuči prilično svježe i moderno. Na dodjeli nagrada Grammy 2013., “Locked Down” je osvojio nagradu Grammy za najbolji blues album.

Tagovi:

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll