Rock n roll hronika: 11. 05.

Rockomotiva
11.05.2023.

Priredio: Robert Čajsa

2001 THE BAMBI MOLESTERS – “Sonic Bullets: 13 From the Hip
Dvadeset dvije godine od objave četvrtog studijskog albuma grupe The Bambi Molesters. Album je snimljen u Novom Mestu u Sloveniji i na raznim lokacijama u Seattleu. Na njemu sudjeluju brojni gostujući glazbenici, Scott McCaughey (Young Fresh Fellows i The Minus 5), Peter Buck (R.E.M. i The Minus 5), Chris Eckman (Walkabout), Terry Lee Hale i Jorge Eduardo “Speedy” Martinez (The Flaming Sideburns). Album je imao i solidan internacionalni uspjeh. ‘Theme From Slaying Beauty’, ‘Ice and Pinewood Trees’ i ‘Chaotica’ objavljeni su kao singlovi, a ‘Chaotica je predstavljena u epizodi serije “Breaking Bad”.

1999 – Njemačka hard-core-electro-clash skupina Atari Teenage Riot, objavljuje treći studijski album “60 Second Wipe Out“, za Digital Hardcore. Ludilo, buka, “vrisak izgubljene generacije, poziv na sveopću pobunu i uništenje svih autoriteta i lažnih maski – sve to je zastupljeno na ovom eksplodirajuće-zvučnom albumu, neustrašivih i agilnih aktivista za bolju sadašnjost i budućnost.

1993 – Američka kantautorica Aimee Mann (ex’Till Tuesday) je objavila debitantski album “Whatever“, za Imago Records. Klasičan “singer-songwriter” pristuo, priskrbio joj je odlične kritike, u kojoj su recenzenti hvalili nje nu sposobnost spajanja kompleksnih stihova, s vrlo pitkim i radiofoničnim melodijama. Album je također uvršten u knjigu 1001 Albums You Must Hear Before You Die.

1989Public image Ltd su objavili sedmi studijski, a deveti sveukupno album, jednostavnog naiva “9“. Album je snimljen u četveročlanoj postavi, pošto je gitarist Lu Edmonds obolio od tinnitusa, odnosno imao ozbiljnih problema sa sluhom. Uz same članove grupe, produkciju albuma potpisuju Stephen Hague i Eric “ET” Thorngren. Nešto pročišćeniji zvuk i ne pretjerano intrigantan muzički sadržaj, odlike su ovog izdanja. Uspješni singlovi albuma su bile pjesme ‘Disappointed’ i ‘Warrior’, a a najitriganrnija na albumu je stvar ‘U.S.L.S. 1’.

1987 – Grupa Simple Minds je objavila prvo koncertno izdanje, dvostruki LP “Live in the City of Light“. Komercijalno vrlo uspješan, ali i podjeljenih kritika o samoj izvedbi i realizaciji. Jim Kerr (frontman) je izjavio da se , zapravo, radi o 70 %-tnom live albumu, pošto je bilo naknadnih studijskih dorađivanja. Kako god, album sadrži sve njihove najpopularnije momente iz dotadašnjeg djela karijere.

1987 – Švedska extreme-black-metal grupa Bathory je objavila treći studijski album “Under the Sign of the Black Mark“. U okviru žanra, album se smatra izuzetno bitnim i utjecajnim, posebnono na brojnu nadolazeću norvešku black metal scenu. Ime grupe je preuzeto od mađarske Grofice Erzsébet Bathory, veoma burnog i raskalašenog života. Album je gotovo u cijelosti snimio lider i frontman banda Quorthon (Thomas Börje Forsberg).

1982 – Grupa New Order je objavila singl ‘Temtation /Hurt‘ i na taj način naznačila vlastitu plesnu orjentaciju budućih izdanja.

1981 – Umro Bob Marley

1981Grace Jones je objavila peti studijski album “Nightclubbing“, za Island Records. Album označava njezin drugi iskorak u new wave stil koji spaja mnoštvo žanrova kao što su reggae, art pop, dub, synth-pop i funk, a uključuje obrade pjesama izvođača kao što su Bill Withers, Iggy Pop, Astor Piazzolla i drugi te izvorne pjesme od kojih je tri dijelom napisala Grace Jones. Kritike su bile pozitivne, a britanski časopis NME proglasio ga je albumom godine. I danas recenzenti hvale jedinstven zvuk, koji karakterizira organska fuzija žanrova. Ploča ulazi u top 10 u pet zemalja te ostaje njezininim najprodavanijim albumom u SAD-u praćen s čak šest singlova među kojima su i hitovi ‘Pull Up to the Bumper’ te ‘I’ve Seen That Face Before (Libertango)’. Između ostalih, na ovom izdanju je svirao i čuveni dvojac, “ritam sekcija iz snova”, Sly Dunbar i Robbie Shakespeare. Zvuk ove ploče utjecao je na cijeli niz pop i alternativnih izvođača, a Jones je razvila personu duboko nadahnutu modom i umjetnošću koja ostavlja dugotrajan trag na moderne pop pjevačice. Androgin izgled koji je smislila u vrijeme objave albuma postao je popularan u svijetu mode, a sam LP, naširoko se smatra njezinim najintrigantnijim albumom koji je učvrstio njezin status pop ikone.

1979 – Grupa The Clash je objavila “The Cost of Living EP“, koji, između ostalih, uključuje pjesme ‘I Fought the Law’ i ‘Capital Radio’.

1977 – Američka grupa Steve Miller Band je objavila deseti studijski album “Book of Dreams“. Nasljednik njihovog prethodnika ” Fly Like an Eagle” (1976), ovo je izdanje bilo komercijalno vrlo uspješno u tolikoj mjeri, da je postigao najveću prodaju u dotadašnjem djelu karijere grupe. U tome je, zasigurno, velika zasluga bila i objava hit singla ‘Jet Airliner’ koji je osvojio vrhove mnogih ondašnjih top lista. Steve Miller je sam obavio produkciju albuma, a za naslovnicu su se pobrinuli Alton Kelley i Stanley Mouse, umjetnici poznati još iz doba psihodelije 60-ih godina. Album se smatra jednim od klasika rocka 70-ih godina.

1972 – Američka funk grupa The Metters je objavila četvrti studijski album “Cabbage Alley“, njihov prvi za izdavačku kuću Reprise Records, koja im je omogućila znatno veći finacijski buđet za snimanje i reklamu. Na albumu je primjetan šarolik izbor stilova i žanrovske opredjeljenosti (funk, rock, soul, R&B, latino-boogaloo), kao i jam-session pristup u pojedinim dijelovima pjesama. Kritika je odlično prihvatila ovo izdanje, smatrajući ga najkvalitetnijem u dotadašnjem opusu grupe. Odjeci muzike zabilježeni na ovom LP-u itekako su čujni kod generacija izvođača, naročito od 80-ih godina ps do današnjih dana.

1970 – Objavljen je trostruki kompilacijski album “Woodstock”, na kojem su zabilježeni nastupi izvođača CSNY, Canned Heat, Joan Baez, The Who, Jimia Hendrixa, Janis Joplin, Joea Cockera, Jefferson Airplane, Richiea Havensa, Country Joe and the Fish, Arloa Guthriea, Ten Years After, Johna Sebastiana, Country Joe McDonalda, Santana i Sly and the Family Stone na famoznom festivalu iz 1969. godine. Čuvenu naslovnicu krasi fotografija, koju je uradio Burk Uzzle. I ovaj album također predstavlja vrijedan dokument vremena, ne samo tadašnjeg muzičkog naraštaja, već i šire pop (sub)kulture.

1967 – Američka rock grupa Country Joe and the Fish je objavila debitantski album “Electric Music for the Mind and Body“. Izdanje se smatra za jedno od prvih okarakterizirano, kao “psihodelično”, sa, tada, vrlo žive i raznovrsne rock scene San Francisca. Kao takav, smatra se izuzetno važnim dokumentom vremena pa je stoga uvršten i u knjigu 1001 Albums You Must Hear Before You Die.

1965 – Rođen Greg Dulli, vokalni solist, gitarist, autor, najpoznatiji kao lider američke rock grupe Afghan Wings. Također je znan po projektima The Twilight Singers i Gutter Twins (zajedno s Markom Laneganom). 2020. godine je objavio debitantski samostalni album “Random Desire“, pod svojim imenom.

1953 – Rođen Đorđe Balašević

1946 – Rođen Zoran Simjanović, skladatelj glazbe za film i kazalište i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Sveučilišta u Beogradu.

Rođen u Beogradu 1946. godine, gdje je završio Muzičku akademiju, šezdesetih godina svirao je u jugoslavenskim bandovima Siluete i Elipse, a u razdoblju od 1965. do 1999. godine, objavio je 24 albuma.

Filmsku muziku je počeo komponirati 1975. godine, a prvijenac mu je bio film Ljubičice. Iste godine uglazbio je i kultnu seriju Grlom u jagode Srđana Karanovića i Rajka Grlića.

Od tada je kao autor komponirao muziku za više od 100 filmova i televizijskih serija – među kojima su Miris poljskog cvijeća, Nacionalna klasa, Petrijin vijenac, Variola vera, Sjećaš li se Doli Bel, Maratonci trče počasni krug, Otac na službenom putu, Balkan ekspres, Tajvanska kanasta, Sabirni centar, Tango argentino, “Virdžina”, Bure baruta, Tito i ja, Urnebesna tragedija i drugi.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti predavao je od 1993. godine, a od 1999. do 2002. godine na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Jedno vrijeme držao je nastavu i na Akademiji umjetnosti u Banja Luci.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Mnogi filmovi za koje je radio muziku nagrađivani su u toj kategoriji na međunarodnim i domaćim festivalima, a muzika iz pojedinih filmova postala je evergreen srpske i jugoslavenske kinematografije.

Posljednja u nizu, nagrada za životno djelo koju dodjeljuje Vijeće Međunarodnog festivala humora i satire Zlatna kaciga, trebala mu je biti uručena 1. travnja 2021. godine, ali se, na žalost, u međuvremenu razbolio i umro 11. 04. 2021. godine.

1941 – Rođen Eric Burdon (Eric Victor Burdon), fedan od najoriginalnijih vokala rock muzike i možda najuverljiviji bijeli interpretator (»crnoga«) rhytm & bluesa. Od 1962. godine članom je glasovite skupine The Animals, uz sastave Blues Incorporated, Graham Bond Organization, Bluesbreakers, The Rolling Stones, Them i Spencer Davis Group, najbitnije britanske R&B skupine ranih 60-ih godina prošlog stoljeća. Nakon prekida rada grupe koncem 60-ih, osniva New Animals i seli se u SAD, gdje u Kaliforniji, konkretno San Francisku, postaje bitnim članom tamošnje rastuće acid-rock i psychodelick-rock scene. Tijekom 70-ih nakon smrti svoga velikog prijatelja i kolege Jimi Hendrixa pristupa američkoj crnačkoj funk-grupi War, ali nakon dva sjajna albuma napušta i njih i posvećuje se samostalnoj karijeri, kao filmski glumac i slikar. Na sreću, ostao je i u muzici pa su njegovi poklonici mogli uživati narednih destljeća u solidnim izdanjima. Jednako tako je i s koncertima. ne baš kao nekad, ali je i danas aktivan, uspkos godinama života i staža.

 

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll