Rock n roll hronika: 15. 05.

Rockomotiva
15.05.2023.

Priredio: Robert Čajsa

1926Radio Zagreb počinje emitirati program. Na današnji dan 15. svibnja 1926. s emitiranjem je počela prva radijska stanica u Hrvatskoj – Radio Zagreb. Temelje radiodifuziji u Hrvata postavila je u ožujku 1924. skupina uglednih intelektualaca i poslovnih ljudi, koja je osnovala Radio klub Zagreb. Za predsjednika kluba je izabran astronom i fizičar dr. Oton Kučera. Nakon dvogodišnjih napora, članovi Radio kluba su uspjeli pribaviti koncesiju i druge državne dozvole te utemeljiti radio postaju Zagreb. Spikeri i najavljivači bili su ravnatelj dr. Ive Stern i Božena Begović. Emtiriranje je počelo u 20.30 sati na srednjem valu od 350 metara. Od tada je postaja kontinuirano emitirala program. Na području tadašnje Zagrebačke direkcije pošta i telegrafa bilo je registrirano tek pedesetak radioprijamnika.

Trideset godina nakon početka rada (15. svibnja 1926.) Radio Zagreba započelo je emitiranje televizijskog programa (15. svibnja 1956.). Televizijska slika stigla je iz Beča preko Graza i Slovenije zahvaljujući odašiljaču smještenom na Tomislavovom domu na Medvednici. U početku se prikazivao program talijanske stanice RAI 1., a emitiranje eksperimentalnoga programa Televizije Zagreb započelo je iste godine iz studija u Jurišićevoj ulici. Prvi TV prijenos uživo pratio je gala otvorenje Zagrebačkog velesajma, a zbio se 07. rujna 1956. Izravni prijenos nogometne utakmice između Italije i Jugoslavije s maksimirskoga stadiona, u svibnju 1957., bio je prvi prijenos sportskog događaja uživo. Pet godina kasnije, 1962., s radom počinje veliki televizijski studio u Radničkom domu u Zagrebu.

1948 – Rođen Brian Eno (Brian Peter George Eno), multiinstrumentalist, producent i umjetnik. Započeo je karijeru kao klavijaturist u britanskom bandu Roxy Music (1971 – 1973). Jedan je od pionira elektronske muzike i osim što je objavio mnogo samostalnih albuma, surađivao je i s poznatim izvođačima i grupama, kao što su Robert Fripp, David Bowie, Talking Heads, U2, Genesis, Ultravox, Devo, Peter Gabriel, Grace Jones, Laurie Anderson, Depeche Mode, James, Paul Simon, Slowdive, Coldplay i Massive Attack. Smatra se da je osmislio izraz i stil ambijentalne muzike. Njegov samostalni rad je istraživao više eksperimentalnih muzičkih stilova i ambijentalne muzike. Također je bio iznimno utjecajan, pionirski ambijentalan i generativan, inovirajući produkcijske tehnike i naglašavajući “teoriju nad praksom”. Također je publici predstavio koncept “muzike na sreću”, djelomično kroz suradnju s drugim izvođačima.

 

1953 – Rođen Mike Oldfield (Michael Gordon Oldfield), multiinstrumentalist i kompozitor čiji stil obuhvaća progresivni rok, folk, ethno-world muziku, klasiku, electro sound… Njegova muzika je često veoma razrađena i kompleksna. Između ostalog, poznat je po hit albumu “Tubular Bells” (1973), koji je izazvao revoluciju na polju instrumentalne muzike i proslavio izdavačku kuću Virgin Records (glavna tema albuma je iskorištena kao muzička podloga uvoa u film Exorcist). Na sceni je neprekidno prisutan do današnjih dana.

 

1954 – Na današnji dan 1954. godine na tržište je isporučena prva Fender Stratocaster električna gitara, koju su dizajnirali George Fullerton, Leo Fender i Freddie Tavares. Ovaj se dan smatra vrlo značajnim za rock, jer je “stratocaster” revolucionarno počeo mijenjati zvuk dotadašnje popularne muzike, odnosno stvarati temelje za gitarski rock. Među poznatim svjetskim instrumentalistima koji su svirali Stratocaster su Buddy Holly, Hank Marvin, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Muddy Waters, Mark Knopfler, Jeff Beck i drugi. Navodno, Zoran Cvetković, gitarist grupa Prljavo Kazalište, Parlament, Dorian Gray i Parni Valjka, posjedovao je Fender Stratocaster serijskog broja 0293. S obzirom da se Stratocasteri broje od broja 100, to znači da je to 193. po redu instrument napravljen u staroj Fenderovoj tvornici u kalifornijskom gradiću Fullertonu, u prvoj godini proizvodnje. Zok je 1982. godine svoj instrument prodao Mladenu Grubeliću, gitaristi iz Rijeke. Najzanimljivije je da je, prema nekim kasnijim indicijama, Zokov Stratocaster, vrlo vjerovatno posjedovao Eric Clapton.

1959Andrew Eldritch (Andrew William Harvey Taylor), vokalni solist, frontman, lider i jedini stalni član grupe The Sisters Of Mercy. jednokratno je radio pod imenom Sisterhood, objavivši istoimeni album 1986. godine. Iako diskografski godinama nekativan i dalje povremeno koncertira s bandom.

1968 – Objavljen je singl grčke progresivne rock grupe Aphrodite’s Child s pjesmom ‘Rain and Tears‘. Ona je najavila njihov prvi album koji je nekoliko mjeseci kasnije izašao pod imenom “End of the World”. Postavu grupe Aphrodite’s Child činili su bubnjar Loukas Sideras, basista i pjevač Demis Roussos te klavijaturist Vangelis Papathanassiou, koji će kasnije napraviti veoma uspješnu karijeru kau autor elektronske i ambijentalne muzike samo pod imenom Vangelis.

1969 – Jugoton je objavio singl Arsena Dedića s njegovim autorskim pjesmama ‘Sve što znaš o meni‘ i ‘Hvala ti‘.

 

1970 – Američka rock grupa Grateful Dead je objavila četvrti studijski album ”Workingman’s Dead”, koji je kritika jednoglasno ocijenila najvišim ocjenama, a časopis Rolling Stone ga je uvrstio među 500 najvećih rock albuma ikada. Neke od istaknutijih pjesama: ‘Uncle John’s Band‘, ‘Dire Wolf‘, ‘New Speedway Boogie‘, ‘Cumberland Blues‘.

 

 

1974Bill Wyman je objavio debitantski studijski album “Monkey Grip“, za Rolling Stones/Atlantic Records. Među mnogim muzičarima koji su dali svoj doprinos ovom izdanju, prisutni su bili Dr. John, Lowell George i Betty Wright. Osim što je odsvirao mnoge instrumente na albumu, Bill je i otpjevao sve pjesme.

 

1975 – Jazz-fussion grupa Wearher Report je objavila peti studijski album “Tale Spinnin‘”, za Columbia Records. Na ovom izdanju im se pridružio bubnjar i perkusionist Leon “Ndugu” Chancler, kojeg je Joe Zawinul zamjetio u radu s Carlosom Santanom. Leon je ostao u grupi, ali i zahtjevajući da i dalje radi sa Santanom, tako da je njegova svirka zamjećena u obadvije postave. Columbia Records je ovaj album objavila iu quadrofonskoj verziji.

1981 – Grupa The Moody Blues je objavila deseti studijski album “Long Distance Voyager“, za vlastitu izdavačku kuću Treshold Records. Prvi je to njihov album na kojem je svirao klavijaturist Patrick Moraz (od ranije znan kao član grupa Refugee i Yes). Radi se o konceptualnom albumu, na kojem je ključan pojam “voyager”, koji se, osim u naslovu albuma, provlači kroz tekstove većine pjesama. naslovnicu albuma krasi slika Punch” (1840), slikara Thomasa Webstera, koja se nalazi u muzeju Art Union, Glasgow.

 

1981 – Grupa PUBLIC IMAGE LTD je u newyorškom klubu Ritz, izvela sprdačinu od koncerta u duhu vlastitog stava: “Rock and roll is fucing dead. We’re not a band, we’re a company. We’re here to do performance art. This is going to be a show.” Uglavnom, radila se promocija njihovog, najmanje pop-rock, albuma “Flowers Of Romance“. Provocirajući publiku playbackom i neartikuliranom svirkom, izuzev bubnjeva (svirao ih je jazz bubnjar Sam Ulamo koji nije dobio gotovo nikakve upute o tome što bi trebao svirati) te namjerno iskrivljenih gitarskih tonova, izazvali su prisutne na opću pobunu i razbijanje dvorane. Pri tom treba dodati da su (najvjerojatnije namjerno) s nastupom započeli duboko iza ponoći. Na koncertu je razbijen veliki ekran na kojem su se posjetioci kluba mogli gledati. jedan od posjetitelja ovog događaja je bio i Thurston Moore (ex-Sonic Youth) koji je bio oduševljen ovim spektaklom.

 

1983 – Objavljen je debitantski album “Feast“, projekta The Creatures, iza kojeg su stajali Siouxie Sioux i Budgie, članovi grupe Siouxie & The Banshees. Radilo se o nešto eksperimentalnijoj muzici, za raliku od matičnog banda, baziranoj na egzotičnim ritmovima i atmosferi (“tropical experience”).

 

1987 – Grupa Jane’s Addiction se oglasila istoimenim debitantskim albumom, kao koncertnim izdanjem, za Triple X Records. U furioznom i strastvenom stilu, kako su ih krasili tadašnji nastupi, izuzev vlastitih skladbi, na LP-u se našlo mjesta iza dvije obrade klasika, ‘Rock & Roll (The Velvet Underground) i ‘Sympathy for the Devil’ (The Rolling Stones).

 

 

1988 – Jazz pijanist Herbie Hanckok je objavio trideset sedmi studijski album “Perfect Machine“. Udaljvši se poprilično od svojih jazz i fussion korjena, herbie i na ovom albumu predstavio vlastito viđenje electro-funk zvuka, kojeg je predstavio i na ranijim izdanjima tijekom 80-ih godina. U produkciji ovog albuma, sudjelovao je i, tada poznati i cijenjeni Bill Laswell, bass gitarist, producent i studijski injženjer. Na albumu je svirao i Bootsy Collins.

1989 – Spajanjem redakcija Indeksa 202 i muzičke emisije “Ritam srca”, koja je emitirana u programu Studija B, 15. 5. 1989. nastala je nova beogradska radio stanica B92. U početku zamišljena samo kao omladinski gradski radio, ova medijska kuća je uskoro postala međunarodno poznata po kreativnoj upotrebi novih tehnologija u borbi protiv cenzure i promociji ljudskih prava. Za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića radio B92 četiri puta je zabranjivan. U muzičkom sadržaju B 92 se opredijelio isključivo za rock i urbanu muziku raznih žanrova. Pod istim nazivom, B92, utemeljena je i diskografska etiketa, koja je počela objavljivati albume etabliranih izvođača kao što su Boban Marković, Obojeni Program i Rambo Amadeus, ali i novih uzdanica poput grupa Eva Braun, Jarboli, Eyesburn, Darkwood Dub, Kanda, Kodža i Nebojša, Intruder, Vrooom, Kal itd.

 

1995 – Britanska grupa Supergrass je objavila debitantski album “I Should Coco“. Band, nekad znan kao The Jennifers, vješto je balansirao između, tada izuzetno popularnog i aktualnog trenda brit-pop i žešćih momenata, preuzetih iz različitih perioda rock tradicije, grupa je zavrjedila prilično poštovanje kritike i solidnog broja publike. Singlovi ‘Alright‘ i ‘Loose it‘, su vrlo lako došli do publike i na visoko plasirana mjesta, tadašnjih top lista.

 

1998 – Njemačka indie rock skupina The Notwist je objavila četvrti studijski album “Shrink“, za Community Records. Donekle usporedivi s belgijskom grupom dEUS, radilo se o dosta zanimljivom i modernom bandu, koji je u svom izričaju često koristio elemente elektronskih zvukova te na taj način vlastiti stil činio aktualnim i podjednako zanimljivim s prvoligaškimanglosaxonskim izvođačima. Solidan hit-singl je bila pjesma ‘Chemicals‘.

 

2000 – Britanska grupa Mojave 3 (bivši članovi skupina Slowdibe i Chapterhouse) je objavila treći studijski album “Excuses for Travellers“, za 4AD Records. Iako se i dalje moglo čuti odjeka njihovih ranijih muzičkih opredjeljenja (dream-pop, shoegaze), u ovoj inkarnaciji su se pomalo priklonili i Americani te na taj način obogatili vlastiti izričaj.

 

 

2001 – Grupa Tool je objavila treći studijski album “Lateralus“. Album je osvanuo na prvom mjestu Billboardove ljestvice s više od 555,200 primjeraka prodanih u prvom tjednu. Postigao je dvostruko platinast status u Sjedinjenim Državama, a bandu je donio i Grammy u kategoriji za najbolju metal izvedbu (za pjesmu ‘Schism).

 

2001 – Kandska grupa Cowboy Junkies je objavila osmi studijski album “Open“. Album je to koji je podjelio kritiku i publiku na “za” i “protiv”. Što se mene tiće, dobar je to album, na momente malo grubljeg zvuka, prošaran, pomalo ambijentalnijim tonovima te obojen, kao i uvijek fantastičnim vokalom Margo Timmins. Njen brat i gitarist Micael se pobrinuo za zvuk i produkciju. Inače, ovo je njihov treći nezavisno distribuiran album (Latent, Zoë), nakon što su prekinuli suradnju s Geffen Records.

 

2007 – Objavljen je “SkyBlueSky“, šesti studijski album američkog rock benda Wilco. Riječ je o prvom albumu sastava na kojoj sviraju gitarist Nels Cline i multi-instrumentalist Pat Sansone. Bio je to i njihov najbolje prodavani album u prvom tjednu osvanuvši na četvrtom mjestu Billboardove ljestvice. Producirali su ga sami članovi grupe, a kritike su uglavnom bile pozitivne. Časopisi PopMatters i Rolling Stone hvalili su zrelost ploče, dok su Playlouder i Pitchfork kritizirali njegov “dad-rock” zvuk. Neki kritičari hvalili su izravan pristup u pisanju tekstova, dok su ga drugi kritizirali u odnosu na prethodna izdanja. Bend je šest pjesama ustupio Volkswagenovoj reklamnoj kampanji što je izazvalo kritike obožavatelja i medija.

Tagovi:

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll