Rock n roll hronika: 18. 05.

Rockomotiva
18.05.2023.

Priredio: Robert Čajsa

1964 – Engleska blues-rock grupa The Animals snimila “The House of the Rising Sun”, pjesmu čiji je autor nepoznat i prema nekim izvorima riječ je o američkom tradicionalu iz 18. stoljeća, dok je klavijaturist grupe The Animals i autor novog aranžmana, Alan Price, tvrdio da je to engleska folk balada iz 16. stoljeća. Kako bilo, kada se pjesma 19. 06., iste godine pojavila na singlu, postala je znak prepoznavanja i grupe te još više njenog vokalnog soliste Erica Burdona, poznatog po posebnom dubokom i hrapavom glasu, a imenovana je za jednu od pjesama koji su promijenili rock and roll.

1968 – Američka vokalna R&B grupa Archie Bell & The Drells je snimila pjesmu ‘Tighten Up‘, koja se smatra prototipom disco sounda.

1969 – Grupa Booker T. & the M.G.’s. je objavila osmi album “The Booker T. Set“, koji manje-više uključuje obrade poznatih pjesama, instrumentalnog karaktera, u folk, soul, jazz, funk i rock stilu.

1970Carole King je objavila debitantski studijski album “Writer“, za Ode / A&M. Carole je i prije ovog izdanja imala stanoviti renome, kao autorica pjesama drugih izvođača. Nakon kratkog boravka u grupi The City, carole se odlučila za samostalnu karijeru, objavivši ovaj LP. Izdanje u početku nije izazivalo značajniju medijsku pažnju, usprkos nekolicini pozitivnih kritika. međutim, kada je sljedećim albumom “Zapestry”, napravila žešći proboj, interes za njen opći rad i pojavu je postao velik, uključujući i ovaj LP. Sama Carole je za album izjavila da se sav trud isplatio.

1971Curtis Mayfield je objavio prvi live album, pod imenom “Curtis/Live!“. Originalno objavljen kao dvostruki LP za vlastitu izdavačku kuću Curtom Records, uključuje 16 pjesama koje su snimljene u noćnom klubu Bitter End, New York City. Između pjesama se pojavljuju kraći govorni komadi, protkani aktualnim političkim komentarima. Iako su pojedini kritičari ocjenili izdanje kao konfuznim, večina ih se slaže da se radi o odličnom albumu, nadahnute i vrhunske izvedbe.

1971Bill Withers je objavio debitantski album “Just as I Am“, kojeg je producirao Booker T. Jones. Album, između ostalog, uključuje i njegov veliki hit hit single Ain’t No Sunshine’. Prilično hvaljen po objavljivanju, tijekom vremena je još više dobio na vrijednosti te ga se često može zateći na raznim listama omiljenih i značajnih albuma.

1973 – Objavljen je dupli kompilacijski album “History of The Byrds“, američke grupe The Byrds. LP uključuje neke od njihovih najpoznatijih pjesama, poput ‘Mr. Tambourine Man’ (Bob Dylan), ‘Turn!’, Turn!’, Turn!’, ‘Eight Miles High’, ‘My Back Pages’ (Bob Dylan)… Izdanje je ekskluzivno objavljeno za erupsko i britansko tržište.

1973 – Britanska progresivna grupa Yes je objavila prvo koncertno izdanje, trostruko LP izdanje pod imenom “Yessongs“, za Atlantic Records. Radilo se o koncertnim zapisima s turneje na kojoj su promovirali svoja prethodna dva albuma “Fragile” (1971) i “Close to the Edge” (1972). Na tri pjesme se pojavljuje njihov originalni bubnjar Bill Bruford, koji će se pridružiti skupini King Crimson, akojeg će u grupi Yes zamjeniti Alan White. Kao veliki perfekcionisti, puno je obraćeno pažnje samoj izvedbi, kao i tonskom zapisu, što nije promaklo ondašnjoj kritici, koja je pozitivno ocjenila ovo izdanje. Nije izostao ni komercijalni uspjeh.

1975 – PGP RTB je objavio drugi album grupe Time nazvan “Time II”. Postavu su činili vokalni solist i frontman Dado Topić, s dopunskom ulogom bass gitariste, te klavijaturist Tihomir Pop Asanović i bubnjar Ratko Divjak, dok je kao gitarist na snimanju angažiran Dragi Jelić iz YU grupe. U konkurenciji pjesama ‘Balada o 2000’, ‘Divlje guske’, ‘Živjeti slobodno’, ‘Dok ja i moj miš sviramo jazz”’ i ‘Alfa Romeo GTA’, izdvojila se balada ‘Da li znaš da te volim’, koja je ubrzo postala jedna od najpoznatijih u domaćem rocku i svakako magnum opus Dade Topića. Pjesme za album “Time II” Dado Topić je napisao 1974. godine, za vrijeme boravka u zatvoru zbog navodnog izbjegavanja obaveze služenja vojnog roka i “Živjeti slobodno” je direktna posveta tom iskustvu.

1976 – Američka grupa Steely Dan je objavila peti studijski album “The Royal Scam“, za ABC Records, a u produkciji Garya Katza. Ovo izdanje bilježi znatno istaknutiji gitarski rad, od njihovih prijašnjih albuma, usprkos tome što na ovom albumu ne svira njihov originalni gitarist Jeff Baxter. Umjesto njega, gitarske dionice su odsvirali Walter Becker, Denny Dias, Larry Carlton, Elliott Randall i Dean Parks. U svom prepoznatljivom stilu, album je dobio visoke ocjene i tijekom vremena postao još cjenjeniji i uvaženiji. Naslovnicu albuma krasi slika, na kojoj čivjek u odjelu spava na klupi autobusnog kolodvora u Bostonu, sanjajući monumentalne nemani. Omot se bazira na radu slikara Lawrencea Zoxa, za nerealiziranu omtnicu potencijalnog albuma Vana Morrisona.

1977 – Američki gitarist Ted Nugent je objavio treći studijski album “Cat Scratch Fever“, negov komercijalno najuspješniji i od kritike najhvaljeniji. Naslovna pjesma je postala veliki hit, a nakon objave je usljedila veoma uspješna velika koncertna turneja, koja će ostati zabilježena na njegovom live albumu “Double Live Gonzo!”.

1979David Bowie je objavo trinaesti studijski album “Lodger“, za RCA Records, a producirali su ga sam Bowie i Tony Visconti. U vrijeme snimanja albuma, Bowie je počeo govoriti o prethodna dva LP-a “Low” (1977) i “Heroes” (1977) kao o početku trilogije utemeljene na gradu Berlinu koja završava ovim izdanjem, što je uglavnom bila marketinška tehnika kojom je nastojao podržati svoj novi rad. Na ovom LP-u, posljednjem dijelu onoga što je Bowie nazvao svojim “triptihom”, više nije bila prisutna minimalistična, ambijentalna priroda prethodno spomenuta dva izdanja, već je došlo do djelomičnog povratka standardnijoj izvedbi pjesama u rock i pop stilu, iz vremena prije tzv. “berlinskog razdoblja”. Bio je snimljen u Švicarskoj i New Yorku te ga čini spoj tadašnjeg novog vala i onog što će kasnije dobiti naziv world music (na određenim mjestima pojavljuju muzičke teme istočnjačkog podrijetla). Neke su pjesme nastale uz pomoć karata, iskrivljenih strategija koje su osmilili Eno i Peter Schmidt: Na “Boys Keep Swinging” članovi sastava morali su zamijeniti instrumente, na “Move On” su akordi ranije Bowiejeve skladbe ‘All the Young Dudes’ bili svirani unatrag, dok su se na ‘Red Money’ pojavile pozadinske dionice pjesme ‘Sister Midnight’, koju je Bowie prethodno skladao s Iggyem Popom. Prije nego što je album bio objavljen, Mel Ilberman iz izdavačke kuće RCA-a je izjavio: “Mogli bismo ga nazvati Bowievim “Sergeant Pepperom …”. Konceptualni album koji prikazuje naslovnog podstanara kao lutalicu bez kuće, kojeg muče stresovi života i nova tehnologija”.
U odnosu na spomenute albume “Low” i “Heroes”, ovo je izdanje nešto slabije ocjenjeno i smatra se manje intrigantnim djelom, mada se i ovdje mogu čuti pjesme koje su ostavile traga na ondašnje aktualne izvođače, primjerice singlovi ‘Boys Keep Swinging’ i ‘D.J.’.

1979Ian Dury & the Blockheads su objavili drugi studijski album “Do It Yourself“, za Stiff Records (UK & US) i Epic Records (US). Snimljen je u studiju Old Kent Road, na istom mjestu gdje snimljen i njegov prethodnik, debitantski LP “New Boots and Panties!!” (1977). Album je pratila hit pjesma, singl ‘”Hit Me with Your Rhythm Stick’, koji se originalno ne nalazi na LP-u, ali će biti uključena u kasnija reizdanja. Omotnicu albuma i kompletan promocijski materijal je dizajnirao grafički dizajner Barney Bubbles. Album je postigao popriličan komercijalni uspjeh, prodavši se u 200 000 primjeraka.

1981 – Jugoton objavio album ”VIS Idoli”, prvi studijski album istoimene beogradske novovalne grupe. Četiri numere na mini LP izdanju su autorske: ‘Dok dobuje kiša (u ritmu tam-tama)’ i ‘Malena’ djelo su Vlade Divljana, ‘Ime Da Da’ uradio je Srđan Šaper i ‘Zašto su danas devojke ljute’ zajednički Divljan i Šaper. Dvije su obrade: ‘Hajde” (‘Come On”) Chucka Berrya i ‘Devojko mala’, evergrin Darka Kraljića koji je Đuza Stojiljković pjevao u filmu “Ljubav i moda” (1960). Upravo je ta pjesma ostvarila i najveći uspjeh kod široke publike, premda je kritika cijeli album u paketu ocijenila kamenom međašem od kojeg novi val počinje bivati primarni podžanr tadašnjeg jugoslavenskog rocka. Na MLP-u su gostovali članovi grupe Film, Mladen Juričić (Max Wilson) je svirao je harmoniku, a Jurij Novoselić (Kuzma Videoseks) klavijature. Producent ploče bio je još jedan, tadašnji član grupe Film, Ivan Stančić Piko. Omot albuma predstavlja slika Ležeći Akt, slikara Amedea Modiljana.

2004 – Objavljen je drugi studijski album “Let It Die“, kanadske kantautorice Feist (Leslie Feist). U kombinaciji jazza, bossa nova, chamber popa, chill-outa, postmodern folka i indie rocka, ovo je izdanje bilo komercijalno vrlo uspješno te je nominirano za prestižne muzičke nagrade u Kanadi, Juno Awards. Ovaj album je Feist uspješno predstavljen i globalnoj publici, koja je prepoznala njen talent i kvalitetu (od ranije je već bila poznata, kao dio kolektiva Broken Social Scene).

2004The Streets (Mike Skinner) je objavio drugi studijski album “A Grand Don’t Come for Free“. Radi se o konceptualnoj “rap operi”, priči o protagonistu koji je u vezi s djevojkom Simone, a koji tijekom jedne večeri misteriozno gubi £1,000. Naslovnica albuma predstavlja fotografiju Mikea Skinnera, koji se nalazi u autobusnoj čekaonici, koju je uradio fotograf Ewen Spencer. Album je uvršten u knjigu 1001 Albums You Must Hear Before You Die.

Tagovi:

Vesti

© Copyright 2015 - 2023 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll