Rock n roll hronika: 29. 03.

Rockomotiva
29.03.2023.

Priredio: Robert Čajsa

1940 – Rođen je Ray Davis, bass vokal i jedan od osnivača skupina The Parliaments i Funkadelic. Bio je poznat i pod nadimkom “Sting Ray”. Uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame kao član spomenutih grupa.

1940 – Rođena Astrud Gilberto (Astrud Evangelina Weinert ), brazilska vokalna solistica sambe i bossa nove. Dobila je međunarodnu pozornost ’60-ih godina, nakon snimanja pjesme ‘The Girl from Ipanema’. 1992. godine je primila nagradu Latin Jazz USA za životno djelo, a 2002. je primljena u Međunarodnu dvoranu slavnih latino muzike. Godine 1996. sudjelovala je na humanitarnom albumu Red Hot + Rio koji je producirao Red Hot Organisation , izvodeći pjesmu pjesmu ‘Desafinado’ (portugalski za “malo neusklađeno” ili “neuglađeno”) zajedno s Georgeom Michaelom na njegov poziv. Iako se nije službeno umirovila, Astrud je 2002. godine objavila da uzima “neodređeno vrijeme” od javnih nastupa. Zagovornica je prava životinja.

1943 – Rođen Vangelis (Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου), skladatelj elektro, progresivne, ambijentalne i orkestralne muzike. Smatra se najznačajnijim grčkim skladateljem, producentom i aranžerom. Poznat je po radu muzike za filmove Vatrene kočije (dobitnim Oscara), Blade Runner i 1492: Osvajanje raja.

Profesionalnu muzičku karijeru je započeo je ’60-ih godina surađujući s nekoliko poznatih rock bandova kao što su The Forminx i Aphrodite’s Child, a zbog albuma “666” je okarakteriziran kao klasični psihodelični muzičar.[3] Tijekom ’70-ih godina, surađuje s vokalnim solistom progresivnog rock banda Yes, Jonom Andersenom i pod zajedničkim umjetničkim imenom Jon & Vangelis objavljuju nekoliko albuma. Zahvaljujući radu na muzici koje je napravio za dokumentarne filmove potkraj ’70-ih godina, a među kojima je najznačajnija glazba Opéra sauvage za istoimeni dokumentarni film, skrenuo je pozornost filmskih redatelja.

Tijekom karijere je objavio oko 60 albuma, a kritičari ga smatraju ga jednim od najvećih skladatelja elektro muzike uopće.

1946 – Rođen Terry Jacks (Terrence Ross Jacks), kanadski je vokalni solist, tekstopisac i producent, najpoznatiji po svojoj hit pjesmi iz 1974. godine, ‘Seasons in the Sun’.

1949 – Rođen Dave Greenfield (David Paul Greenfield), klavijaturist, prateći vokal, tekstopisac, koji je bio (verbalno najtiši i najmirniji) član rock grupe The Stranglers. Pridružio se bandu 1975, godinu dana nakon osnivanja i svirao s njima 45 godina do svoje smrti.

Greenfieldov zvuk i stil sviranja, posebice na debitantskom albumu The Stranglers, “Rattus Norvegicus”, uspoređivani su s onim Raya Manzareka iz grupe The Doors. Usporedbu je čak napravio Jean-Jacques Burnel (bas gitarist, vokal) na početku njihove karijere, koji je rekao da Greenfield u to vrijeme nije ni čuo za The Doors. Sam Greenfield je spominjao radove Ricka Wakemana (Yes) i Jona Lorda (Deep Purple) kao njegov rani utjecaj. U međuvremenu se profilirao u vrsnog i inventivnog klavijaturistu, što se može čuti na pregršt albuma grupe The Strangles. Također je često pridonosio skladnim pratećim vokalima u pjesmama banda i pjevao glavne vokale na nekoliko njihovih pjesama (‘Dead Ringer’, ‘Do You Wanna’, ‘Genetix’, ‘Four Horsemen’), kao što je spomenuto u knjizi Hugha Cornwella The Stranglers, Song By Song. Preminuo 3. svibnja 2020. u dobi od 71 godine.

1949 – Rođen Michael Brecker (Michael Leonard Brecker), jazz saksofonist i skladatelj. Dobitnik je 15 nagrada Grammy kao izvođač i skladatelj. Dobio je počasni doktorat Berklee College of Music 2004., a primljen je u DownBeat Jazz Hall of Fame 2007. godine. Značajne jazz i rock suradnje uključivale su rad sa izvođačima, kao što su Steely Dan, James Taylor, Paul Simon, Lou Reed, Donald Fagen, Dire Straits, Joni Mitchell, Eric Clapton, Billy Joel, John Lennon, Aerosmith, Dan Fogelberg, Frank Sinatra, Frank Zappa , Bruce Springsteen, Roger Daltrey i Parliament-Funkadelic. Preminuo je 13. siječnja 2007. godine.

1956 – Rođena Patty Donahue (Patricia Jean Donahue), vokalna solistica eksperimentalnog post-punk benda iz Akrona, Ohio, The Waitresses najpoznatija po hitovima ‘I Know What Boys Like’ i ‘Christmas Wrapping’, iz 1982. godine. Snimila je je pjesmu ‘I Like Girls’ u zajedničkom duetu s Aliceom Cooperom, koja se nalazi na njegovom albumu “Zipper Catches Skin”. Na žalost, umrla je od raka pluća, 6. prosinca 1996. godine.

1959 – Rođen Perry Farrell (Peretz Bernstein), vokalni solist, tekstopisac i autor, najpoznatiji kao frontman alternativnog rock sastava Jane’s Addiction. Farrell je osnivač i pokretač festivala Lollapalooza kao dio (jedno od mjesta), tadašnje, oproštajne turneje za grupu Jane’s Addiction 1991. godine. Od tada se razvio u godišnji destinacijski festival. Farrell nastavlja producirati festival Lollapalooza s partnerima William Morris Agency i C3 Presents. Također je vodio alternativne rock grupe Porno for Pyros i Satellite Party, surađivao s drugim artistima, a ima i samostalnu karijeru.

Također je je snimio dokumentarnu dramu pod naslovom Gift, objavljenu 1993., koja je sadržavala razne Farrellove pjesme, a uključivala je i Farrellovu tadašnju djevojku Casey Niccoli. Gift je objavio Warner Bros kao VHS kućni video, ali nikada nije objavljen na DVD-u. Udružio je snage s Tomom Morellom i njegovom turnejom Axis of Justice, kako bi prikupio novac za beskućnike u Los Angelesu i zajedno su osobno bili ukljućeni, u Ninth Ward u New Orleansu, nakon uragana Katrina kako bi pomogli lokalnim muzičarima. Također su prikupili sredstva za “Road Recovery”, njujoršku neprofitnu organizaciju koja pomaže mladima koji se bore s ovisnošću i drugim nevoljama.

1960Ray Charles je završio snimanje konceptualnog albuma “The Genius Hits the Road” koji će biti objavljen u septembru iste godine. Svaka od 12 pjesama u nazivu ima jednu od američkih saveznih država i najzapaženija pjesma albuma je ‘Georgia on My Mind’, jedna od najznamenitijih u Charlesovoj karijeri.

1973 – Objavljen je drugi studijski album “Birds of Fire“, jazz fusion sastava Mahavishnu Orchestra. Radi se o posljednjem studijskom albumu koji je realizirala originalna postava banda prije nego što su prekinuli djelovanje. Kao i kod prethodnog albuma grupe, “The Inner Mounting Flame”, tako se i ovaj album sastoji isključivo od skladbi Johna McLaughlina. Među njima je i pjesma ‘Miles Beyond ( Miles Davis )’, koju je McLaughlin posvetio svom prijatelju i bivšem vođi benda. Uz standardni dvokanalni stereo album, postojala je i četverokanalna kvadrafonska verzija izdana 1973. na LP-u i vrpci s 8 zapisa. Četverostruki LP je kodiran u SQ matričnom formatu.

1974 – Britanska progresivna grupa King Crimson je objavila šesti studijski album “Starless and Bible Black“, za Island Records u Ujedinjenom Kraljevstvu i Atlantic Records u Sjedinjenim Državama. Prenosi veći dio iste postave koja se pojavila na prethodnom albumu, “Larks’ Tongues in Aspic”, samo se udaraljkaš Jamie Muir nije vratio. Kako bi se što vjernije dočarala živa energija benda, velik dio materijala na ovom albumu je snimljen na koncertu i montiran zajedno sa studijskim snimkama. Omot albuma je uradio slikar Tom Phillips. Fraza “ova noć ranjava vrijeme”, koja se pojavljuje na stražnjem dijelu omota, citat je iz Phillipsova autorskog djela, “obrađenog viktorijanskog romana” A Humument.

1975Jeff Beck je objavio drugi samostalni album “Blow by Blow“. Nakon prekida rada moćnog tria Beck, Bogert & Appice (BBA) u proljeće 1974., Beck je uzeo vremena za rad s drugim grupama. U prosincu je održana polovična “audicija” za The Rolling Stones. Beck je svirao blues s bandom jedan dan, prije nego što je shvatio da njihovi muzički stilovi nisu kompatibilni. Tijekom tog razdoblja, Beck je odlučio snimiti potpuno instrumentalni album, vraćajući klavijaturistu Maxa Middletona iz njegove ranije postave Jeff Beck Group. Angažirao je Georgea Martina za produkciju, nakon što je čuo njegov rad na albumu “Apocalypse” Mahavishnu Orchestra iz 1974. godine. Prema Carmineu Appiceu , koji je svirao s Beckom u BBA, on je bio uključen u proces pisanja i snimanja “Blow by Blow”, ali su njegovi dijelovi montirani nakon svađe s Beckovim menadžmentom. Stevie Wonder je bio četvrti ključni sudionik albuma, koji je Becku dao svoje pjesme ‘Cause We’ve Ended as Lovers’ i ‘Thelonius’, s Wonderom koji je svirao klavinet na potonjoj bez priznanja. Prethodna pjesma pojavila se na Wonderovom albumu “Stevie Wonder Presents: Syreeta” iz 1974., koji je napravio s tadašnjom suprugom Syreetom Wright, dok Wonder sam nikada nije snimio ‘Thelonius’. Odabrana je obrada pjesme Beatlesa ‘She’s a Woman’, kao i skladba ‘Diamond Dust’ Bernieja Hollanda grupe Hummingbird, koju su sačinjavali muzičari ex-Jeff Beck Group. Ostalih pet pjesama bili su originali s Beckom i Middletonom kao glavnim autorima. Beck je posvetio pjesmu ‘Cause We’ve Ended as Lovers’ kolegi gitaristu Royu Buchananu, uz priznanje Wonderu.

1976Arsen Dedić je završio snimanje albuma “Otisak autora”, svoga tek četvrtog studijskog izdanja. Pjesme poput ‘Ti me činiš boljim’, ‘Proljeće bez tebe’ i ‘Odaju te oči’, novi su standardi njegovog šansonjerskog opusa, ali se jedna posebno izdvojila, zahvaljujući vrlo upečatljivim stihovima, u kojima je publika prepoznala ispovijest pjesnika. Riječ je o skladbi ‘Ne daj se, Ines’, koju Arsen ne pjeva već recitira uz diskretne prateće glasove ženskog vokalnog kvarteta Strune. ‘…Ines’ je postala neka vrsta generacijske romantične himne, a još će poznatija postati kada je snimi i glumac Rade Šerbedžija, devet godina kasnije.

1978 – Australska grupa The Boys Next Door (budući The Birthday Party) je objavila singl ‘ The Boys Next Door These Boots Are Made For Walking’, obradu poznate pjesme u izvedbi Nancy Sinatre.

1979 – Izašao šesti album britanske pop-rock grupe SupertrampBreakfast In America”. Od ukupno 15 njihovih albuma, ovo je jedini koji je uspio stići do vodeće pozicije američke top liste. Uz naslovnu pjesmu, album je imao još dva uspješna singla – ‘The Logical Song’ i ‘Take the Long Way Home’. Ostvario je ukupnu prodaju od 18 miliona kopija diljem svijeta.

1985 – Newyorška grupa Sonic Youth je objavila drugi studijski album “Bad Moon Rising“, u izdanju Blast First/Homestead Records.

Na omot je postavljena helloween lutka – poljsko strašilo slikano pored rijeke Hudson iza koje se u sumrak dana naziru obrisi njujorških nebodera prezentirajući time svoju umjetničko-ekspresivnu opredjeljenost smještenu u glavnom gradu svijeta. Ovdje su zašli u daleko slojevitije muzičke strukture i slobodno se može reći da su sasvim solidno ovladali gitarama i akordima, te po prvi puta stvaraju melodijski jezgrovite kompozicije vodeći se uglavnom u linearnoj harmonijskoj shemi, s povremenim gitarskim ispadima u nepoznato pri čemu su zadržali prepoznatljivi segment razbijanja klasične rock-strukture. No, kompozicije po prvi puta imaju sve bliskosti sa melodijskim rock formama, dok su de-kompozicijski eksperiment ograničili isključivo na opisni dio muzike. Cijeli album je koncipiran na međusobno povezanoj konfuziji i gitarističkim eksperimentima koji su razvučeni, tako da u samoj strukturi ne postoji ritmičniji segment, kojeg su imali na prva dva izdanja. Tek u posljednjoj kompoziciji ‘Death valley ’69’ uz gostovanje Lydie Lunch, donekle prilaze standardnijoj rock strukturi i gitarskim riffovima. Na albumu su i dalje prisutni eksperimentalni trenuci prošarani bukom i glasnim gitarskim eskapadama, no oni su ukroćeni u okvire obrasca koje band, s izdanja na izdanje, sve bolje , razvija. Ovime albumom sastav je dao posve jasan oblik vlastite muzike, koja se u principu sastoji od nepatvorenog ritmičnog dijela, te razvučene eksperimentalne svirke kojom nameću vlastite umjetničke preokupacije. Ovakav prototip kreacije ostati će im zaštitnim znakom u kreiranju vlastitog muzičkog izričaja. Općenito se smatra da su ovim radom dosegnuli kapitalni kreativni vrhunac početne faze karijere, a album je proglašen jednim od najintrigantnijih nezavisnih izdanja 1985. godine te se našao u samom vrhu elitnih izdanja, spomenute godine.

1985 – Američka pop grupa ‘Til Tuesday (pod vodstvom Aimee Mann) je objavila hit singl ‘Voices Carry‘, koji se nalazi na njihovom istoimenom debitantskom albumu.

1988 – Grupa The Jesus And Mary Chain je objavila singl ‘Sidewalking‘, s kompilacijskog albuma “Barbed Wire Kisses”.

1994 – Objavljen je soundtrack filma Crow. Albumsko izdanje uključuje grupe kao što su, The Cure, Nine Inch Nails, Pantera, Rollins Band, Poison Idea, Violent Femmes, Helmet, The Jesus And Mary Chain, Rage Against the Machine…Dostigavši ​​do vrha Billboardove ljestvice Top 200 albuma, izdanje je prodano u 3,8 milijuna primjeraka u Sjedinjenim Državama, a RIAA ga je certificirala kao 3x-Platinum.

1994Nick Cave & The Bad Seeds su objavili singl ‘Do You Love Me?‘, koji se nalazi na njihovom albumu “Let Love In”.

https://www.youtube.com/watch?v=FtLrU-ye0JI

2005 – Grupa New Order je objavila osmi studijski album “Waiting for the Sirens’ Call“. Radi se o prvom albumu grupe koji je snimljen bez Gillian Gilbert, a koja je 2001. godine napustila band kako bi se brinula o svojoj obitelji. Također, ovaj album je bio prvi i jedini njihov album koji je imao naslovnu pjesmu. To se poklapa s njihovim ovovremenskim trendom korištenja naslova pjesama koji se nalaze u tekstovima pjesama, što je praksa koju je New Order rijetko radio prije njihovog albuma “Get Ready” iz 2001. godine.

Tagovi:

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll