Rundek i Porto Morto oživeli pesmu “Crni žbir” Haustora

Rockomotiva
16.11.2023.

Hrvatski bend Porto Morto vam predstavlja obradu pesme “Crni žbir”, a u ulozi velikog brata, crnog žbira koji stalno nadgleda, pazi kako ne bi prešli crtu, toliko tanku i gotovo prozirnu, našao se ko drugi nego Darko Rundek.

Tekst & foto: press

Crni žbir je pesma legendarnog benda Haustor, s njihovog debitantskog istoimenog albuma iz ’81. Nama je uvek bila nekako zanimljiva jer je u svoje vreme predstavljala, čini nam se, prilično progresivan najavni singl jednog tako relevantnog debitantskog albuma. Smatrali smo je svojevrsnim drum ‘n’ bass-om pre drum ‘n’ bass-a, a koji je u nekom trenutku života imao uticaj na naš muzički vokabular, rekli su Portovci i dodali:

Pošto i mi imamo svoje sopstvene nadzornike, pogledajte kako se završio obračun dve sile, nove i stare škole čuvatelja reda. Darka smo naravno ‘zarobili’ u podrumu našeg studija jer se u današnje vreme od autorske muzike puno teže može živeti nego u njegovo doba.

U svom studiju Šećer momci su do sada ugostili KUKU$, Shiru Rodbinu, z++-a, Edo Maajku.

Session-i su započeti pre oko godinu dana, a bendov cilj bio je da dovede u studio neke svoje heroje, ali i kolege sa scene, kako bi obradili pesme u novom, portomortovskom aranžmanu, ali i da bi odali čast određenim artistima i pesmama koje su negde kroz život kao ljudi i muzičari gajili.

S jedne strane nam je izazovno transkriptovati muzičke i umetničke ideje iz nekog drugog doba ili iz nekog drugog žanra na naš jezik, a uprkos naizgled nepovezanosti u odabiru saradnika zapravo sve artiste koje obrađujemo veže jedna nit – svi su autori, zaključuju momci.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll