Šabana Bajramovića sele na Stočni trg

Rockomotiva
23.04.2024.

Skupština Grada Niša, po navodima iz Nišvilla, planira da u četvrtak 25. aprila, nakon 15 godina oduzme Šabanu Bajramoviću bulevar i dodeli mu nepostojeći Trg. Stočni trg kako je nezvanični naziv romske mahale ne postoji kao trg u tom zapuštenom delu grada već samo mala krivudava ulica pod imenom Stočni trg od desetak kuća, pretesna za bilo kakav saobraćaj.

Tekst & foto: promo

Na ovaj način Niška Skupština narušava status Niša kao Evropskog Grada tolerancije koji je jednom pripadniku romske manjine podigao i spomenik i dodelio bulevar.

Poruka koja se šalje javnosti je da mu je mesto “među njegovim Romima” u devastiranom Stočnom trgu. Inače Šaban nije živeo na Stočnom trgu već upravo u ulici u blizini bulevara Šaban Bajramović.

Ova svojevrsna getoizacija velikog umetnika dolazi upravo u trenutku kada je Nišvil postigao dogovor sa najčuvenijim džez muzejom na svetu iz New Orlensa da Šaban Bajramović bude prvi umetnik iz Srbije koji ce sredinom juna dobiti postavku u tom muzeju.

Nišvil predlaže Skupštini Grada da odbije ovu inicijativu i Saši Saviću dodeli neku drugu ulicu bliže centru grada kako stanovnici nekadašnjeg Južnog bulevara ne bi ponovo menjali lična dokumenta kao pre 15 godina.

U protivnom grad Niš rizikuje da izgubi status najtolerantnijeg grada i dobije kritike za latentni rasizam prema jednom od svojih najvećih umetnika – izjavio je direktor Nišvilla Ivan Blagojević.

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll