Tonny Montano ponovo napada “uživo”

Rockomotiva
15.11.2023.

Gotovo pa epski brbljivac i ništa manji prgavko jugoslovenske rock scene Velibor Miljković, u narodu puno poznatiji kao Tonny Montano, ponovo se diskografski probudio objavivši ovih dana novi koncertni album “Live + bonus“, kao i video singl – uživo izvođenje kultne pesme “10 Godina“.

Tekst & foto: press

Dvanaest pesama, zanimljiv presek karijere jednog od onih prvih beogradskih pankera sa Terazijske česme, čije su se “žive” verzije našle na ovom izdanju, snimljene su na beogradskom Beer festu 14. avgusta 2012, dok su četiri teme (“Južnjačka patnja“, “Только ты, Мария Шарапова” i “Kad jaganjci utihnu” – sve tri urađene uz trubački orkestar Fejata Sejdića i “Уральская рябина” načinjena sa Merimom Njegomir) snimci iz 2019. godine. Album je objavila najstarija srpska nezavisna etikete Take It Or Leave It Records.

Toni Montano je 2012. godine okupio grupu beogradskih muzičara, kako bi krenuo na povratničku turneju. U sastavu su se našli Edi Salvatore (ritam gitara), Santos Trafikante (vodeća gitara), Vićenco de Mora (bas gitara) i Emilio Horhas (bubnjevi). Montano i bend su prvi put nastupali na pomenutom pivskom festivalu na kome je i snimljen upravo objavljeni materijal.

Album je dosupan na svim relevantnim digitalnim platformama, dok će se i izdanje na kompakt disku na tržištu naći do Nove godine.

Biografija:

Miljković je karijeru započeo kao pevač u pank rok bendu Radost Evrope, koji je formiran 1979. godine. Kroz bend je prošao veliki broj muzičara, uključujući Dimeta Todorova koji je kasnije bio član Partibrejkersa i Slobodana Loku Neškovića koji je nakon toga postao deo benda Urbana gerila. Sastav je prestao sa radom 1985. godine, a deo materijala našao se na Miljkovićevom debitantskom albumu, koji je počeo solu karijeru nakon raspuštanja benda.

Nakon rasformiranja benda Radost Evrope, Miljković je sam sebi dao nadimak Tonny Montano, po glavnom akteru iz kultnog filma “Lice sa ožiljkom“. Prvi album pod imenom “Tonny Montano” objavljuje 1986. godine, producirao je Borut Činč, član legendarnog Buldožera. Na njemu se našla pesma “Vreme je da skinem mrak“, obrada Seks pistols standarda “Friggin’ in the Riggin” i “Boli me zub“, koja je pre nego što se našla na albumu izvođena sa bendom Radost Evrope. Na ploči se našla i obrada Dragana StojnićaBalada o Boni i Klajd“, kao i  “Do You Wanna Dance?” Bobija Frimena. Na početku karijere, članovi benda koji je pratio Tonija Montanu takođe su izabrali pseudonime poznatih gangstera: Edi Salvatore (gitarista), Manzanera (bubnjar), Pjetro Manolo (bas gitarista), Serđo Manini (gitara), a svi oni su bili članovi benda Rock Street.

Naredni album Tonija Montane “Talični Tom je mrtav” objavljen je 1987. godine i bio je sličnog žanra kao prethodni, a 1988. godine izdao je uživo album “Mi smo iz Beograda“, koji nije dobio pozitivne kritike. U to vreme Toni Montano i splitski bend Đavoli organizovali su turneju po SFRJ.

Album “Lovac na novac” objavljen je 1991. godine i sadržao je obradu pesme “Zvižduk u osamĐorđa Marjanovića, pesme “Mi smo šampioni” i “Odlaziš 1984—1990“, posvećenu članovima Prljavog kazališta. Na vokalima su bili članovi benda Vampiri.

Toni je 1993. nastupio u pozorišnom komadu “Bilo jednom u Beogradu“, a naredne godine objavio je istoimeni album. Album “Najbolje od najboljeg 1991—1995” objavljen je 1995. godine. Na pesmi “Mi smo srećna porodica” gostovao je dr Nele Karajlić, na vokalu. Album “Moja žena fudbal ne voli! (Zašto?)“, snimljen je 1997. Dve godine kasnije objavljuje studijski album “Srećan rođendan“, sa gostom, legenarnim gitaristom InstruktoraNenadom Stamatovićem. Na tom izdanju našla se i obrada legendarne pesme “Široke ulicePrljavog kazališta.

Kompilacija “Istinita ljubavna priča—Jubilej: 25 godina muzičkog rada 1986—2011” izašla je 2012. godine pod okriljem PGP RTS-a.

Pojavio se u filmovima Davitelj protiv davitelja (1984) i Brod plovi za Šangaj (1991).

Nakon duge pauze, u novembru 2019. godine objavio je kompilacijski album pod nazivom “Neću da budem šljam” u izdanju Take It Or Leave It Records.

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll