Udar! udara na Homo sapiense

Rockomotiva
22.05.2024.

Lajtmotiv spota je ovoga puta ekološki obeležen. Odnos prema prirodi s jedne strane proširuje listu motiva, sa druge izoštrava sliku na naš odnos prema sebi samima…

Tekst & foto: press

Bend Udar! iz Mladenovca široj rok publici predstavio se 2020. godine istoimenim EP izdanjem. Izdavač je, kao i u slučaju novog rada, najstarija nezaviska diskografska kuća Take It Or Leave It Records. Singl je snimljen u znamenitom smederevskom studiju “Paradox” i dostupan je na svim relevantnim digitalnim platformama.

Kreatori novog vizuelnog ostvarenja su snimatelj Aleksandar Jovanović i sama grupa, čiji članovi o pesmi ‘Homo sapiens‘ itekako imaju ponešto reći:

Živimo u ciničnom svetu. Potiskujemo istinu da bismo voljene zaštitili, sebi olakšali, da drugima nažao ne bismo učinili. Rezultat toga je život pun frustracija. Istina oslobađa. Sve se na kraju sazna. Možemo da razočaramo i ostanemo bez roditelja, dece, prijatelja, ali ako izgubimo sebe i na kraju dana nemamo šta u odrazu ogledala da vidimo, to predstavlja kraj. Pandan istini je neistina, a ne laž kako mnogi misle. Laž je perfidni način da se izgovorena misao iskoristi u ličnu korist. Čovek je izgubio glavnu simboliku, da predstavlja oličenje empatije, sklonost davanju. Nažalost, odlikuje nas osobina vrhovnog predatora u svakom smislu.

Lajtmotiv spota je, ovoga puta, ekološki obeležen. Odnos prema prirodi s jedne strane proširuje listu motiva, sa druge izoštrava sliku na naš odnos prema sebi samima. Prolaznost, trošnost, kontrola jednih nad drugima prikazani su simbolima. Kosturnica označava ponavljanje životnog ciklusa sa novim akterima. Kretanje unazad, žudnja za životom i novim početkom sa izvesnim okončanjem. Vraćanje među crve, razgradnja i oslobađanje energije koja dalje prelazi u korisnu masu. Ključna rečenica je da je samosvest dar i da svako ima pravo izbora. Njime preuzimamo odgovornost, teret savesti, obaveze i prava na kvalitet postojanja.

UDAR! čine:

Mladen Stanojević gitara

Vojimir Jovanović bas gitara

Jovan Jevtić bubanj

Marko Gajić vokal

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll