Vasil Hadžimanov pred skopski nastup 12. aprila

Rockomotiva
25.03.2024.

Vasil je dobio ime po svom dedi, koji važi za jednog od najvećih makedonskih folklorista. Njegov otac je Zafir Hadzimanov, legenda makedonske i jugoslovenske muzičke scene, a njegova majka je jedna od najbojih jugoslovenskih pevačica, neverovatna Senka Veletanić.

Piše & fotografiše: Ljupčo Davčev Makedonec

Znači – Vasil je pola Srbin, a pola Bog. Onaj bogovski deo je makedonski. I sad – šta možeš očekivati od poluboga? Pa, normalno, sam vrh, što je i dokazao tokom svoje muzičke karijere.

Onaj njegov oblik jazza/ fuzzion je kao takav neverovatan i nudi u sebi neka skrivena značenja koja čekaju da budu otkrivena.

U svom portfoliju ima nekoliko albuma, počev od prvog “11 razloga za…“ iz 2001. sve do najsvežijeg “Keyf” iz 2023 godine, kojeg će promovisati 12. aprila u makedonskom Narodnom teatru u Skoplju.

Press konferencija održana je u četvrtak, 21. marta u istom zdanju. Novinari, snimatelji svi su bili prisutni, a na bini Vasil, Toni Kitanovski (jazz gitarista i muzički koproducent na ovom albumu) i Viktor Filipovski (bubnjar benda).

Vasil predstavlja album. Objavio ga je Croatia Records kao CD izdanje i ima 9 prekrasnih kompozicija, na kojima dolazi do izražaja sav onaj dijapazon različitih zvukova karakterističnih za Vasil Hadžimanov band. Tu je i prekrasni Martin vokal, koji se koristi više kao instrument i boji ceo saund, kao i prepoznatljiv zvuk violine Gazmenda Beriše. Prvi put kao kompozitora jedne pesme (“Reminisce”) sagledavamo i bubnjara Viktora.

Na celom projektu je radilo jedanaest muzičara, uključujući i goste – Toni Kitanovski, Gazmend Beriša, Marta Hadžimanov. Muzičaru iz benda su iz čitave bivše Jugoslavije, od Pule, preko Beograda, do Skoplja, zato i imamo takav zvuk pun znakova, simbola i različitih obeležja, a tako sličnih kultura… i svako donosi svoje, i zato, na kraju, dobijamo veličanstven album.

Šta više voliš – da sviraš u malim klubovima ili u velikim salama?

Vasil: Meni je svejedno. Snalazim se i u jednom i u drugom prostoru. Mali klubovi su puno prisniji, ali je galama velika i ne čuje se najbolje sve. Velike sale su manje intimne, ali se zato čuje ceo zvuk. Tu mogi doći do izražaja potpuno.

Pesma ‘Kamen’, je neverovatna. Ima tako autentičan zvuk, ima i klape, ima soft jazza a i francuske šansone. To je neki novi zvuk, kao začetak nečeg drugačijeg. Je li to taj novi pravac koji ćeš promovisati?

Vasil: To je pesma na stihove mog oca Zafira, njegova poslednja pesma i u njoj se pojavljuje i makedonski glumac Nikola Ristanovski. Pesma je višeslojna, meni je jako draga i čuva mi neke uspomene. A i spot je jako dobar. Nije to naš novi put, kojim bi se kretala naša muzika, samo je jako poseban.

Šta kaže međunarodna kritika o novom albumu?

Vasil: Iznenađeni su, kao ko su ovi odakle su došli. Recenzije su jako dobre, ali mi ipak sebe pronalazimo na ovim balkanskim prostorima.

Sad nam ostaje da čekamo taj 12. april, ovde u Skoplju, te da čujemo uživo jedan od najkvalitetnijih jazz bandova na ovim prostorima, sa liderom Vasilom.

Tagovi: , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll