Vranjković u Botaničkoj bašti: Biće ovo drugačiji koncert…

Rockomotiva
31.08.2023.

Nikola Vranjković će sa svojim bendom održati koncert u Botaničkoj šašti „Jevremovac“ u Beogradu u četvrtak 7.septembra od 19:00.

Tekst: press
Foto: Goran Biševac

Biće ovo malo drugačiji koncert od onih koje smo svirali poslednjih godina. Sviraćemo dosta laganih pesama sa akustičnim gitarama i nekoliko pesama srednjeg tempa koje nismo do sada svirali… – kaže Nikola Vranjković pred ovaj nastup.

Nikola Vranjković je kultni beogradski rok autor, pesnik, kompozitor i muzički producent. Više od jedne decenije bio je ključna autorska ličnost beogradskog benda Block Out sa kojim je snimio četiri studijska albuma: Crno belo i srebrno 1994, Godina sirotinjske zabave 1996, San koji srećan sanjaš sam 1998 i Ako imaš s kim i gde 2005.

Foto: Nemanja Đorđević

Njegov prvi samostalni album Za ovde ili za poneti izašao je 2001. godine uz istoimenu knjigu pesama, a posle raspada matičnog benda objavio je mini album i knjigu Bremeplov 2014 (sa muzičarima bendova Darkwood dub, Orthodox Celts i Goribor) i dvostruki album Veronautika (nazvan po istoimenoj pesmi snimljenoj sa Damirom Martinovićem MrletomLet3) u novembru 2017.

U decembru 2019. izdaje trostruki živi album Biološki minimum snimljen na koncertu u Kombank dvorani u Beogradu. U maju 2022. izdaje mini album sa četiri pesme Teorija zabave.

Po rečima Dragana Ambrozića njegova pozicija na sceni nezavisna je i samostalna – u pitanju je poseban fenomen koji na različite načine traje više od dvadeset pet godina.

Foto: Goran Biševac

Za Album ”Godina sirotinjske zabave” 1996., na kojem se prvi put pojavljuje kao kompletan autor muzike i tekstova dobija nagradu grada Beograda za album godine. Album “Veronautika” je po glasovima slušalaca Radija Beograd 202 proglašen za najbolji album 2017. godine. Nikola Vranjković je dobitnik je nagrade “Strune od svetla” koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. U knjizi Duška AntonićaKako nije propao rokenrol u Srbiji – sto najboljih domaćih albuma od raspada SFRJ” u kojoj su sabrani glasovi svih eminentih domaćih muzičkih kritičara zauzima drugo mesto iza benda Partibrejkers.

Uz Nikolu Vranjkovića nastupa sastav u kome su bubnjar Vladan Božilović, basista Miroslav Uzarević, gitaristi Danilo Ikodinovski, Milan Vučković i Ivan Zoranović, koji svira i klavijature.

Ulaznice za koncert Nikole Vranjkovića u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u prodaji su po ceni od 1800 dinara na prodajnim mestima Tickets.rs.

 

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll