Who See slavi uz “Živi i zdravi”

Rockomotiva
29.01.2024.

Dva dana prije vjenčanja Dragana odlučuje da ipak ne želi da se uda. Međutim, sve je spremno: rodbina je pozvana, pokloni kupljeni, muzika plaćena, a pršuti isfetani.

Tekst & foto: press

Za Lesa, strogu i surovu glavu mladoženjine porodice, nema govora o otkazivanju. Svadba mora da se desi, on svoj obraz pred narodom neće tek tako izgubiti. Mladi će ponuditi da odradi vjenčanje, a sutradan neka se raziđu, ako treba. Satjerana u ćošak, Dragana pristaje. Mladoženji Momu će otac taj plan prećutati. Zanesen romantičnom idejom o braku i ljubavi, Momo se nada da će mlada zaista ostati.

Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluostrvu, začinjena velikom količinom dinamita, kako tradicija i običaji nalažu.

Živi i zdravi” je komedija smještena na crnogorsku obalu i bavi se događajem od ključnog značaja za život svakog ljudskog bića – svadbom. Izuzetno važan događaj će izazivati i izuzetnu strijepnju učesnika.

Vjenčanja na primorju se po svom obliku i formatu u potpunosti uklapaju u žanr filma katastrofe. Takođe, kada se analiziraju glavni akteri tog događaja, čini se da svi pokušaji dostojanstvenog ponašanja, zbog pretjeranih emocija i neobičnih tradicija lako skliznu u komediju. U dubljem tematskom traganju uvidio sam da se moja generacija sve teže nosi sa idejom venčanja, baš kao i mlada iz filma. Svjesni smo da su zastarjele tradicije naopake, ali i dalje učestvujemo u toj predstavi za narod. Dok sam pokušavao da proniknem što dublje u psihologiju likova, probleme i tematske slojeve, nastojao sam i da koristim jedinstvenu odliku filma kao umjetnosti da izazove čistu radost.

Uloge:

Tihana Lazović, Goran Slavić, Momčilo Pićurić, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Dragana Dabović, Nikola Ristanovski, Mirjana Joković, Dejan Đonović


Ivan Marinović je scenarista i reditelj filma “Igla ispod praga” koji je imao svoju premijeru 2016. godine u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala. Film je prikazan na preko 50 internacionalnih i regionalnih festivala na kojima je osvojio desetak nagrada, uključujući nagrade za najbolji film, glumca, glumicu, scenario, scenografiju, a bio je i crnogorski kandidat za nagradu Oskar.

Ivan je rođen 1984. u Kotoru. Magistrirao je filmsku režiju 2011. na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji FAMU. Kao predavač je gostovao na FAMU akademiji u Pragu, FIOFA institutu na Ohridu, a Master Class predavanje je držao i na Chapman Univerzitetu u Kaliforniji.

Njegov drugi film “Živi i zdravi“, koji je svjetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu festivala A kategorije – Black Nights Tallinn u Estoniji, prethodno je, u fazi projekta, osvojio “Krzysztof Kieslowski” nagradu za najbolji scenario na Script East radionici, u Kanu 2019. godine kao i “Excellence award” na Cinelinku u Sarajevu.

Član je Evropske filmske akademije (EFA) i predsjednik Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore (UFPRCG).

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll