Zoran Marinković uz citat pesme poručio da Bjesovi staju

Rockomotiva
06.09.2023.

Juče je veliku armiju poklonika lika i dela jedne od najvećih srpskih rok grupa Bjesovi zatekla, pa i zaprepastila poruka suosnivača i lidera grupe Zorana Marinkovića, koji je na svojim nalozima na društvenim mrežama objavio kratno i (ne)jasno “Vreme za odlazak došlo je”.

Tekst: press

Mnogo se njih tim povodom javilo i obznanilo da tuguju, ne veruju, da su besni ili da razumeju da je nakon više od tri decenije kontinuiranog rada veliki multimedijalni umetnik Marinko rešio da se odmori od Bjesova na neodređeno vreme…

Evo nekih upečatljivih poruka:

Hvala na svemu do sada, na svakom koncertu koji sam imala prilike da gledam, na inspiraciji koju sam pronalazila u vašem radu, za svaki katarzični momenat, za sve što jeste (vaša) muzika i za ono što je prevazilazi. Hvala što postojiš/te. Lajv neprisustvo ne menja činjenicu o vrednosti i značaju koji imate za mene zauvek.

Svaka čast i hvala na svemu! Bili ste i ostali zrak svetla u mraku svih ovih decenija. Vaša veličina još je veća zbog svih okolnosti sa kojima ste se borili. Hvala vam za “Kišu”, promenila mi je život.
Zoki, sve najbolje u budućem životu i radu.

Svaki put kad sam vas gledao (od pobedničke kišijade u Zaječaru) pa do zadnje Banovine u Niš, više od tuce puta sigurno, bilo je nešto posebno… Iskreno se nadam da vam je potreban odmor i da ćete se vratiti još jači. Ako je definitivno kraj, najbolji prestaju kad su najbolji! Živeli Marinko!

Svemu dodje kraj, a samo veliki znaju kada treba stati. Ima ih koji su uspeli da useru sve sta su bili, zato sto to nisu znali. Za mene ste oduvek bili a sada i ostajete nesto posebno. Hvala za svaki osecaj u dusi koji sam imala uz vase pesme, a vasa svirka na kojoj sam poslednji put bila je u kompletnoj emociji koju sam imala bila tako jaka, da mi nije zao sto mi je poslednja. Ostala mi sa nje za uspomenu jedna ruza koju sam dobila, napravljenjena od papira sa vaseg stola, na kom je bio vas spisak pesama za to vece 😘”

A oglasio se i legendarni Asim Sarvan, čiju je pesmu “Svetla, svetlosti” Marinko na sjajan način preradio na poslednjem albumu Bjesova:

Можда грешим, али мислим да немате за чим да жалите. Штавише, уверен сам јер “Бјесови” нису изашли на бину због славе и новца тако да бих на твом месту био захвалан за оно што сте оставили за собом и мирне савести рекао свима, збогом, видимо се! Одрицање од евентуалних нових успеха у неким ситуацујама је врлински чин.

Bjesovi su, oformljeni 1987. godine, a od početka su privukli pažnju postavom sa dva pevača i nesvakidašnjim živim nastupima.

Šira javnost čula je za njih nakon pobede na Gitarijadi u Zaječaru 1993. godine, a od tada do danas izgradili su imidž jednog od najcenjenijih bendova na ovim prostorima. Tokom karijere objavili su šest albuma, a kretali su se u okvirima alternativnog roka i grandža, koji je imao presudan uticaj na njihov zvuk. Pamtiće se njihov bezimeni drugi album iz 1994. godine, njegov naslednik, „Sve što vidim i sve što znam“ iz 1997. godine, kao i „Bolje ti“ iz 2009.

Foto: Uroš Đurić (1997)

Bend je predvodio, kako svojim vokalom tako i svojom upečatljivom pojavom Zoran Marinkovič, koji je u drugoj fazi benda, nakon 2000. godine, postao jedini pevač. Za sebe voli da kaže da je multidisciplinarni umetnik, dok su fanovi benda u njemu više videli gurua nego klasičnog vokala benda.

Kult benda se stvorio na uvek punim koncertima, koji su za fanove bili neka vrsta hodočašća. Na njihovim krilima se i pronosila reč o novim albumima i pesmama koje su stizale. Pored pobeda na gitarijadi, bend je osvajao i prestižne titule na godišnjim namagrada Radija 202. Hit godine su osvojili 2009. godine, sa pesmom „Bolje ti“. Ista pesma je na tom radiju izglasana i kao treća najbolja pesma 21. veka Srbije i eks – Ju regiona.

Bjesovi su oduvek bili aktivni na društvenim mrežama, gde su reklamirali nove svirke, sećali se starih, a često bi nas i Marinković počastio tekstom o bendu, njihovim počecima, uspesima i izazovima, kao u ovom primeru.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll