Black Mama – Via Jugoslavija

07.03.2024.
Rockomotiva

Black Mama projekt je iza kojeg stoji Emir Balić, svestran i zanimljiv umjetnik kojemu su pjesme zapisi, svjedočenje jednog vremena i kao takve, svaka za sebe posebna i jedinstvena.

Tekst & foto: press

Njegovi su životni putevi meandrasti pa je tako od zadnjeg mu glazbenog uratka, albuma „Egzil“, prošlo šest godina. Tim je izdanjem predstavio presjek svih žanrova koje i sam konzumira pa se na albumu tako čuje „Od onog nekog jazz-funk-hiphopa i hard rocka, disco i reggae i metal i indi-pop i šta ti ja znam šta već sve ne“ – ispričao je Emir povodom objave.

Sada, uz nove članove benda Black Mama, Emir objavljuje pjesmu ‘Via Jugoslavija‘ – imaginarnu sliku jednog utopijskog svijeta u kojem svećenici raznih religija sviraju zajedno u rock and roll bendu, a u ovom slučaju pored statue Josipa Broza Tita (koji je ipak, još uvijek najbolji egzemplar nekih boljih vremena zajedničkog nam geografskog područja). Ona je i najavna pjesma novog albuma “Taksirat”.

https://www.youtube.com/watch?v=2AYN1VDkAQo

Prateći spot, bez namjere da ikog uvrijedi ili ismije, postavlja pitanje kakav bi to bio svijet u kojem bi religije bez ikakvih opterećenja i ne isključujući ničije pravo da učestvuje, slale poruku koja poziva na zajedništvo, ljubav i slobodu. I zabavu – kažu Emir, Franci Zakrajšek, Arman Garibović, Srđan Žagovecčetverac iza imena Black Mama te dodaju: Od sveg srca se zahvaljujemo direktorici Historijskog muzeja BiH Elmi Hašimbegović, koja nam je ustupila prostor, gospođicama Emini Čaliji i Elmi Hodžić. Posebno se zahvaljujemo Nini Marok, Belmi Arnautović i Nihadu Sidranu.

Tagovi: , ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll