Dunja Knebl & Zoran Majstorović – Sonce je zašlo

15.06.2023.
Rockomotiva

Sonce je zašlo pjesma je iz zbirke Vinka Žganca – Pučke popijevke Hrvata iz okolice Velike Kaniže – Čakovec, 1974. Zoran Majstorović napravio je aranžman za gudače, gitaru, oud i glas na temelju Dunjine a capella snimke prema notama iz te knjige.

Tekst & foto: press

Naizgled vrlo jednostavni stihovi mogu se interpretirati na različite načine, što je karakteristično za narodne tradicijske pjesme: jednostavno, a mnogoznačno. Tako je i ovaj neobičan video u svojoj jednostavnosti mnogoznačan i s njim uranjamo u prelijepe predjele koji djeluju kao da su na granici između mašte i zbilje.

Video potpisuju Dunja Knebl i Bojan Slevec.

Zoran Majstorović o nazivu albuma:

Sonce, ta usijana i gotovo savršena kugla s kojom živimo svaki dan, glavni je motiv u velikom broju tradicijskih pjesama u kojima personificira različite stvari, ideje, pojave i osjećaje. Kao što nam svaki dan počinje i završava s njime, tako i ovaj album počinje i završava sa pjesmom u kojoj Sonce simbolizira cijeli niz emocija. Sve priče koje ove pjesme pričaju satkane su od svakodnevnog životnog tkiva i kao što im je tematika bila aktualna u vremenu kada su nastale tako je aktualna danas i biti će i u budućnosti.

Nakon što je objavljen koncem prošle godine, album Sonce Dunje Knebl i Zorana Majstorovića se odmah našao na 9. mjestu BWMC (Balkan World Music Chart). Ove godine zauzeo je 9. mjesto na World Music Charts Europe, jednoj od najprestižnijih ljestvica u svijetu za taj žanr. Od travnja je Sonce na top ljestvici albuma Roots Music Report (Oregon, USA), a pjesma Dunaj voda mi teče s albuma zauzela je prije nekoliko dana 6. mjesto na ljestvici singlova.

 

Tagovi: , ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll