Grad – Kursk

16.11.2023.
Rockomotiva

S albuma „Brdo“ su kao singlove već predstavili odlične ‘Deset’, ‘Sjever’, ‘Top’ i ‘Brdo’, a nova pjesma koju izdvajaju zove se ‘Kursk’.

Tekst: press
Foto: Petar Kürchner Jr.

U ožujku ove godine riječka grupa Grad objavila je svoj novi studijski album, nastao od devet moćnih skladbi kojima su odlučno nastavili prezentirati zacrtani put; sjajnu liriku i autentičan vokal Deana Škaljca, uigranu ritam sekciju Sergeja Hofmana (bas) i Branka Kovačića (bubanj) te nabrušene i melodične gitarske rifove Igora Stevanovića Stiva i Orijena Modrušana.

Pjesma ‘Kursk’ nastala je u vrijeme samih početaka rata u Ukrajini, a njezina srž dotiče besmislenost rata i gubitak mladosti uslijed teritorijalnih sukoba. Prenosi priču o ljudima koji stoje iza odluka koje dovode do žrtvovanja mladih života. Simbolika tragedije nuklearne podmornice Kursk, sa svojom posadom od 118 ljudi, jasno odražava aktualne događaje gdje se mladost kontinuirano žrtvuje u blatu rovova – kaže njezin autor Dean Škaljac.

Grad album cover by Mladen Stipanović

Nažalost, 2023. godina samo potvrđuje da često ne izvlačimo pouke iz prošlosti, jer mladi ljudi i dalje plaćaju visoku cijenu zbog odluka koje donose stariji, a tekst ‘Kurska‘ naglašava gorčinu nedoumice koja prati takve situacije.

Osobina Grada je da u njihovim skladbama sve stilsko-žanrovske krhotine savršeno srastaju u cjelinu pa tako i melodiozni pop-rock šezdesetih u ‘Kursku’, s bogatim pozadinskim vokalima uz moćne gitare i himnički refren – napisao je kritičar Zlatko Gall, a upravo to pridonosi snazi i emotivnoj dubini poruke koju ‘Kursk’ prenosi, pružajući slušateljima snažno iskustvo koje istovremeno potresa i dira.

Brdo“ je izvrstan rock album nastao iz pera i instrumenata vrhunskih glazbenika, vokalno iznesen nenadmašnim izvedbama Deana Škaljca, kojim su „Građani“ potvrdili kvalitetu koju mnogi slušatelji još upoznavaju, i čije postojanje domaća glazbena scena i radijski eter apsolutno trebaju više osvijestiti.

Tagovi: , ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll