Ivan Grobenski – Dynamite

28.11.2023.
Rockomotiva

Instrumentalno mi se bilo teško odmaknuti od prošlog albuma ‘Apocalipstick’, novi zvuk sam morao tražiti u potpuno drugačijem načinu rada. Nekoliko je mojih odluka odigralo ključnu ulogu u formiranju zvuka nadolazećeg albuma. Prvenstveno da ništa ne odsviram, a drugo da se sve vrti oko već gotovih semplova koje treba značajno modificirati. Osim toga, tu je i repanje koje se čini zavodljivo lakim nekome tko se u tome nije ozbiljno okušao – kaže Ivan.

Tekst: promo    Foto: Vana Katančić i Ivan Gundić

Vruća tema 2023. godine je umjetna inteligencija, odnosno AI. Grobenski preispituje odnos između AI-a i autorskog rada, odnosno načina i izvora umjetne kreativnosti naspram onoj umjetnoj: – Umjetna inteligencija ne posjeduje imaginaciju u ljudskom smislu. Ne može stvoriti nešto ni iz čega. Umjesto toga, izuzetno brzo ‘uči’ na temelju već gotovih predložaka i podataka, a onda ih kompilira i kolažira. Na novom se albumu nastojim ponašati kao ‘čovjek AI’, mijenjajući iz temelja vlastiti pristup pisanju glazbe i teksta – pojasnio je Grobenski, dodajući kako je polazišna točka kreacije dosad uvijek bila u određivanju ‘o čemu je nešto’, dok je u ovom slučaju proces i način rada na prvom mjestu.

Redatelj i snimatelj video spota je Bojan Koštić s kojim Grobenski surađuje još od vremena grupe Moskau. – Bojan, osim što je općenito najbolji, najbolje shvaća što bi vizualna reprezentacija moje glazbe trebala biti, a uz to i dijelimo estetski senzibilitet – dodaje Ivan.

Spot je snimljen na Bazenima Cerine u Koprivnici koji su ekipu kao lokacija inspirirali u osmišljavanju sadržaja spota. Kadrove dronom snimio je Konrad Mulvaj.

– I u snimanju video spota je proces rada izvrnut naglavačke. Nismo polazili od sadržaja pa onda tražili lokaciju, nego nam je lokacija diktirala sadržaj. Zanimala nas je ta oprečnost vode i vatre, odnosno dinamita. Proveli smo šest sati na bazenima igrajući se straha od vode – objasnio je Grobenski. Koreografiju je osmislila i otplesala suvremena plesačica iz Zagreba Lucija Romanova. Za miks i mastering pjesme bio je zadužen Marin Hraščanec, a singl je objavio Intek Music.

 

Tagovi: ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll