Kriptorijana & Upokojeni – Relikvije

15.05.2024.
Rockomotiva

Kriptorijana i Upokojeni predstavljaju jedno muzičko i narativno zlodelo koje nam pokazuje da ljubav boli. Ona toliko boli, da fiksiramo scenarije koji se ne dešavaju, niti će se desiti. Ova ljubavna priča nije Diznijevska, već “Dalijevska, gola i umijena”.

Tekst & foto: press

Međutim, ovaj projekat Mihajla Kitevskog, Petrane Kocić i Nikole Doderovića teži da pokaže strast i ljubav prema gothic i industrial sceni – od domaćih i lokalnih poput Trivalije, Figurative Theatre-a, Psihokratije i Third I-a, pa do stranih veterana poput Skinny Puppy, Ministry i The Sisters of Mercy.

Petrana i Nikola

Petrana nam je govorila o samom nastanku benda:

Meni je zanimljivo kako smo od jednog Polaroida koji je uhvatila moja drugarica došli do toga da napravimo projekat i našu prvu pesmu. Zbog jednog komentara i par akustičnih demo snimaka koje smo Nikola i ja radili, uspeli smo da namamimo Mihajla da nam se pridruži. Nisam mislila da će to ikad izaći iz naše sobe, a kamoli da bude na internetu.


Nikola nam je naveo jednu od inspiracija za tekst:

Učitelj Milina ulica u Nišu, to je bio horor kad smo bili klinci. Nikada nije bila lepo osvetljena i uvek mi je bilo neprijatno kada sam morao da se vraćam iz Čaira, jer mi se uvek činilo da neko tamo stoji, čekajući da otme nekog. Kao neki lokalni Džek Trbosek. Na kraju te ulice je bila napuštena kuća sa mnogo rastinja, od koje je ostao samo urbani skelet nakon požara, ako se dobro sećam.

Mihajlo Kitanovski

Mihajlo nam je objasnio kako je došao do određenog zvuka koji bi odgovarao pesmi:

Kao poznavalac i obožavatelj industrijske smeše sirovog i izopačenog zvuka, težnja je bila osmisliti prvobitni singl kao kreol različitih ukusa muzike koju godinama razvijamo kao individue. Zelja mi je bila da osmislim traku koja će istovremeno biti za ples, ali i naterati čoveka da se zapita šta se krije iza narativa, koji su osmislili Petrana i Nikola. Njihov dinamični duo sam ojačao panelling-om, kako bi dobili pravi osećaj da vas uhode utvare. Prva i poslednja namera je bila rušenje svih granica htonskih svesti.

Relikvije, kao prvi singl ove niške grupe, je od 14. maja dostupan preko Black Planet Records u okviru njihovog YouTube kanala, kao i Bandcamp stranice.

Tagovi: , , , , , ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll