Lenhart Tapes – Vodu brala

08.09.2023.
Rockomotiva

Lenhart Tapes predstavlja video za pesmu “Vodu brala”, prvi singl s drugog studijskog albuma “Dens” koji će zvanično biti objavljen 10. novembra u izdanju prestižne izdavačke kuće Glitterbeat Records (Altın Gün, Tamikrest, Gaye Su Akyol, Monsieur Doumani).

Tekst & foto: press

Vladimir Lenhart i njegov Lenhart Tapes alter ego predstavili su se široj publici debitantskim albumom “Duets” (Pop Depresija, septembar 2021), a dve godine kasnije svoju viziju ethno-noisea koji se prepliće sa punk-industrial zvukom čarobnjak iz Kovačice diže na najviši nivo s osam novih pesama, tri pevačice – Tijana Stanković, Svetlana Spajić (Gordan, Pjevačka družina), Zoja Borovčanin (Lira Vega) – biranim gostima i velikom ljubavlju prema muzičkom nasleđu Balkana.

“Anarhično i kakofonično sa gruvom… ova muzika je sirova i čudesna” – The Wire

Redefinisanje tradicionalne muzike je nešto što hipnotiše publiku sa raznih strana sveta, nezavisno od toga da li to radi Damir Imamović, Ričard Doson (Richard Dawson) ili Altın Gün, ali Lenhartov put je bitno drugačiji. Njegov deda Jan bio je poznati i popularni intepretator slovačke folk muzike pedesetih godina XX veka, a ta porodična opsesija muzikom manjina koje su živele u bivšoj Jugoslaviji dobila je svoje veliko platno na kojem je Lenhart uz pomoć kasetofona, semplova, live instrumenata i fantastičnih pevačica naslikao radiofonsku Vavilonsku kulu.

Video za “Vodu brala” je montaža iz televizijskog dokumentarca “Okolo Pazova” (TV NS, 1976) o pevačici Máriji Šagovoj, a uz Lenhart Tapes i Tijanu Stanković na pesmi je učestvovao i Igor Čubrilović, koji je i producent albuma. Dizajn omota je, kao i u slučaju prvog albuma “Duets”, delo Žoane Peresito (Johanna Peresito).

Tagovi: ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll