Merblu – Uz nas si tu

11.03.2024.
Rockomotiva

Zvuk koji donosi beogradski duo Merblu (Daria i Dejan Janjić) obojen je šumom plavog mora, zelenih reka, i šuštanjem jesenjeg lišća… zvucima ljubavi i života! Izaziva on ne samo snažna romantična osećanja već i melanholoje – imerzivno, bolno nostalgično, potpuno prenosivo na intenzivno vizuelno.

Tekst: press
Foto: Ed Godsell

Nedavno se na digitalnim platformama pojavio njihov prvi singl “Uz nas si tu”, a koji oni objašnjavaju:

Inspiracija za prvu pesmu je proizašla iz jednog životnog i univerzalnog iskustva sa kojim se svako od nas susretne pre ili kasnije, a to je iskustvo gubitka/rastanka. Kad izgubimo bližnju osobu najčešće nam nedostaje njihov glas i njihova slika. Jedino što preostane je želja da ukoliko ne možemo osobu da vidimo na javi, barem na delić sekunde proživimo njihovo prisustvo kroz san. S druge strane, iako postoji fizička i objektivna razdvojenost; ljudi su kao knjige i svako od učesnika u našem životu je deo jednog poglavlja i jedne priče; iako se za njega/nju priča završila, kroz naše priče i sećanje ta osoba i dalje živi i postoji i stoga stih – uz nas si tu.

Ovaj produkcijski vešt intenzitet, savršena je kohezija između muzičkog pejzaža i tekstova, koji drži slušaoca očaranim, vraćajući se njihovoj muzici iznova i iznova. Ne pripada nijednom žanru, već kombinuje različite muzičke elemente od alternativnog popa, do džeza, bluza, elektronike, hip hopa, ali i rocka 60/70-tih – odakle crpe najveći uticaj za svoju muziku. Za proces snimanja muzike kažu:

Naše pesme su svirane i snimljene na živim instrumentima, ali se vrlo rado služimo i elementima elektronske produkcije kako bi pojačali atmosferu u izrazu.

Merblu poslednjih osam godina radi na svojoj muzici. Pesma “Uz nas si tu” je prva koju su počeli da snimaju, još 2020. godine. Proces je trajao duže nego što bi inače jer su se, kako i samo kažu – tražili.

Povrh svega, dodaje dvojac, bilo je to vreme pandemije gde je sve bilo usporeno i ne baš motivišuće za rad.

Pesma je snimana iz više segmenata i u više studija, skoro dve godine. Postavili su aranžman i snimili vokale, kao i gitare sa Milovanom Boškovićem. Završni mix i produkciju potpisuje Andrejom Jovanovićem.

Na kraju smo veoma zadovoljni rezultatom i našli smo svoj put i fazon kako želimo da zvučimo – objašnjava Merblu.

Prateći spot sniman je dve godine tj. dva oktobra za redom, jer se tražila specifična jesenja atmosfera. Spot je radio Branislav Popović, prijatelj benda, montažer na RTS-u i DP nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, još uvek neobjavljenog.

Spot prati tematiku pesme. Ideja je bila da ne bude vizuelno opterećujuć i sa kompleksnom radnjom nego da prikaže dubinu osećanja vezanih za gubitak, objašnjava Merblu: U spotu se smenjuju različite faze od tugovanja, straha pa do prihvatanja, ali i prisećanja lepih zajedničkih trenutaka koji su nam osnov za zahvalnost i sreću što smo imali priliku da ih delimo zajedno sa nekim ko više nije tu. Odabir lokacije i prostranost šuma je pojačala atmosferu i doživljaj same pesme, dubine osećanja a šuma je izabrana kao mesto apsolutne tišine i povezanosti sa sobom i prirodom.

Osim “Uz nas si tu” Merblu ima snimljene još dve pesme, koje će biti objavljene u narednih nekoliko meseci. Rade takođe i na drugom spotu, a nastavljaju i sa snimanjem ostatka pesama u studiju:

Imamo preko deset pesama koje čekaju da budu snimljene tako da je dosta posla pred nama. Kada budemo imali dovoljan broj objavljenih pesama počećemo i sa živim nastupima.- kaže na kraju Merblu.

Tagovi: ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll