Mile Kekin – Guvernal

07.05.2023.
Rockomotiva

Ko još uopšte zna šta je to Guvernal? Mlađi teško da su ikad čuli za tu reč jer osim što je pomalo staromodni izraz za volan bicikla, Guvernal je i nežniji deo mog albuma Nježno đonom i meni lično jedna od najdražih ljubavnih pesama koju sam ikad napisao – kaže nam Mile.

Tekst: promo
Foto: Valerio Baranović

Dugoočekivani i najavljivani novi album Mile Kekina „Nježno đonom“ zamišljen je kao skup pesama uz koje čovek može zapevati, zaigrati, nasmejati se, ali i zamisliti nad samim sobom.

Paralelno sa albumom izlazi i najnežniji deo đona, pesma „Guvernal“ za koju je u pripremi i video spot, a do tada uživajte u lyric videu.

Odsvirao sam je svom producentu Marku negde pred kraj snimanja u sitne sate, na akustičnoj gitari. On je samo seo za klavir, počeo prebirati po dirkama i odmah je zvučala kao da je uvek bila tu, bez puno napora nas uvukla u sebe, u mantru dok nismo shvatili da već sviće. Bilo je to, kaže moj snimač, 18th of January last year i puno, puno godina nakon što je moj drug Domić ispalio tu rečenicu za šankom Praćke nakon naše treće pive. “Kužiš stari, vozim ti ja tak malu na guvernalu i vozimo se vozimo i sve bilo ok dok nismo stali”. Ta ideja kako je sve dobro dok se kreće mi se istog trenutka učinila savršenom metaforom svih ljubavnih odnosa. Vrtela mi se u glavi kao te pedale bicikla, stalno u krug i nigde dalje, sve dok mi nije palo na pamet da pobliže predstavim i nju i tog njenog “lovca na noćne linije” – za kraj je rekao Mile.

Novi album Mile je najavio pesmom „Mala“ za koju je izdata i istoimena slikovnica koju je velemajstorski naslikao Tomislav Torjanac, a nakon nje, usledio je „Ratnik svjetla“.

Nastao u periodu od 2020. do 2023. godine koje su čitav svet obeležile pandemijom, skoro dvogodišnjom sviračkom pauzom te zemljotresima, privatnim, poslovnim i doslovnim, Mile album opisuje kao polećniji, optimističniji i vrckaviji od vremena u kojem je nastao.

Baš u inat svemu tome, sve pesme pršte životnom energijom i humorom.

Za taj bezobrazno veseli zvuk najviše je zaslužan Mark Mrakovčić, moj prijatelj, producent i takođe stalni član mog benda. Od naše prve zajedničke pesme ‘Zubić vila’ pa do zadnje, on je verovao u svaku stvar na albumu pa čak i kad bismo zaglavili mesecima, kao sa Malom. Kad bih ja već odustao nakon stote verzije, on bi samo rekao ‘ok, idemo još jednu verziju da probamo’. Tako smo nakon bezbroj (većinom sitnih) sati snimili moj jedanaesti album u karijeri. Sve to naravno ne bi tako zvučalo bez prijatelja, koji su posle tim pesmama dali bendovsku patinu, a to su moji stari drugari Danko Krznarić na električnoj gitari i klavijaturama, Andrija Lazo na harmonici i akustičnog, te živahne gospode iz ritam sekcije koju čine, Mario Petrinjak za bubnjevima i Viktor Slamnig za bas gitarom. Želim da vas ovih 12 pesama dobro zabavi i da se vidimo čim pre kod neke bine jer me naravno užasno zanima, da se malko samocitiram, Šta će reći ljudi? – rekao je Mile Kekin.

 

Tagovi: ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll