Ogenj – Navek on živi

24.05.2024.
Rockomotiva

Ogenj predstavlja novi singl i prateći video koji lomi koplja prošlosti, pretapa se u budućnost i ne izlazi iz ušiju. Kao mantra vas prati pri buđenju i pri ponovnom lijeganju, i ne dozvoljava vam da utonete u letargiju ili pak prihvatite sadašnjost takvom kakva jest.

Tekst: press
Foto: Marko Čordaš

Koristeći dobro poznatu povijesnu sintagmu Frankopana, Ogenj daje svoj obol toj prošloj nekadašnjoj ideji za pravednijom borbom za svojim. Potrebnija nego ikada, ideja je našla svoj put kroz čvrstu punk maniru.

Jednostavnim oštrim linijama, beskompromisnom vožnjom gruva koji neda mira vodi do finala pjesme – „…srce samo čuje, što de kaj kuje, i kaj, je pravica!…“

Omaž povijesnim likovima koji su krojili sudbinu Hrvatske, koji su se borili za ljudstvo i ostavili neprocjenjiv i neizbrisiv trag ne samo u fizičkim zdanjima već i mentalitetu borbe i duhovnosti.

Da nikad ne padnemo i ne slomimo se pod pritiskom nepravde. Ako i padnemo fizički – srce zna, što je pravda!

U suradnji s TZ grada Koprivnice, te koprivničkim mušketirima i haramijama, radnju spota smjestili su u unutrašnjost stare povijesne Oružane, izgrađene polovinom 16. stoljeća kao obrambena jedinica, i kao ulaz u tadašnji grad. Prema spisima, Zrinsko Frankopani je navode kao jednu od najvažnijih vojnih utvrda u ovom dijelu “Lijepe naše”. Vrlo specifično i zanimljivo povijesno naslijeđe ukomponirano u temu pjesme služi kao savršena kulisa video broja. Sniman kao dio hibridnog live sessiona, uz minijaturne preinake i intervencije kod montaže. Po prvi puta bendu se priključuju i glumci, statisti, a to je zapravo publika koja je došla na „zagrijavanje“. Naime, Ogenj je povodom snimanja ovog videa pripremio mini koncert (od sat i pol) kako bi uveo publiku i naviknuo ih na prostor, glasnoću i ideju samog doživljaja ‘Navek on živi‘.

Po prvi puta u spotu se koriste životinje – posuđene preparirane na čije mrtvo stanje više nismo mogli utjecati, kao i žive – pijetao. Sva korištena scenografija, posebice spomenute životinje vraćene su vlasnicima u prvobitnom stanju. Povijesna trupa Koprivničkih mušketira i haramija donijela nam je povijesne elemente, ovog puta, izbirljive i sumnjičave manjine naklonjene vladajućoj strukturi uz elemente divlje svinje, sablje, roga, krvnika, uhoda,… U spotu je korištena i povijesna kostimografija srednjeg vijeka, te živi pijetao kao simbol otpora, slobode, budnosti, trezvenosti, zaštite, plodnosti dobrih ideja, „čuvara“ svoga. Podravina je vezana uz pijetla, ta simbolika kajkavskog područja je neminovna, stoga je i on dobio svoju ulogu u „filmu“ kao i na grafici koju prati novu era benda – Republikaj! – ispričao je bend.

Sve u svemu, ‘Navek on živi‘ jedna je romantizirana drama napucana steroidima!

Tagovi: ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll