Romor – Čekanje

16.04.2024.
Rockomotiva

Romor je alternativni worldbeat projekat koji je tokom godina razvijan u jedno poprilično fluktuirajućem krugu ljudi.

Tekst & foto: promo

Krajem 2023. godine u izdanju KontraRights-a izašao je album pod nazivom “Život nakon jutarnjeg programa” beogradske alternativne i worldbeat grupe Romor.

Izlazak njihovog prvenca pratio je raskošni video-klip za pesmu ‘Kupanje‘, kojom je grupa u kratkom vremenskom periodu uspela da skrene pažnju na sebe. Unekoliko je reč o ponovnom izmišljanju tople vode, jer u savremnoj pop muzici teško je i zamisliti drugačiju revoluciju od one koja nije zapravo preispitivanje postojećih muzičkih, stilskih, melodijskih, ritmičkih matrica, njihovo pretapanje i utapanje, novo i drugačije montiranje poveznica.

Romor je upravo to i izveo, s tim da je grupa rizikovala sa tim da ne bude jasno žanrovski definisana. Pesma ‘Kupanje‘, ali i ceo album – konceptualno organizovan kao jutarnji program – navodi slušaoca na tragove za koje je teško reći da li su pravi ili pogrešni: da li krenuti za vriskom rokenrola, da li poći u susret plesnoj zavodljivosti fanki brejkbitova, ili putem derta koje nagoveštava upotreba tradicionalnih instru-menata?

Sve sumnje otklonjene su prvim živim izvođenjem albuma u UK Parobrod, krajem februara 2024. godine, kojim je grupa pokazala jasne koncertne apetite. U međuvremenu je i njihova žanrovska neodređenost dobila ime koje zaslužuje: ethno-gorillaz, a najnoviji video-klip za pesmu ‘Čekanje‘ najbolji je pokazatelj takve začudne orijentacije grupe: potreba da se na lice stavi maska, da se bude hologram, pobegne iz svakog identitetskog zatvora u beskonačni svet muzike, koja je istov-remeno i svet makedonskih muzičkih paterna, i svet Sigur Rós falseta.

Spot su producirali fotograf Nemanja Maraš (PHI studio) i grupa Romor, a predstavlja rezultat saradnje sa beogradskom umetnicom Hanom Salom, u čemu takođe treba videti izvesnu dosled-nost grupe, s obzirom na to da je kaver albuma radila hrvatska umetnica Noemi Čotić.

Tagovi: , ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll