Stonebride – Turn Back

13.04.2024.
Rockomotiva

Uzimajući komadiće sa svojih prijašnjih prijašnjih uradaka, “Smiles Revolutionary” nas vodi na putovanje nekom drugom vrstom teškog zvuka. Stoner rock se sakrio između heavy psych pristupa i samoga sebe nadgradio kako zauvijek ne bi ostao u domeni fuzza i estetike koji su definirali žanr.

Tekst: promo
Foto: Domagoj Kunić

Na ovom materijalu čujemo sve elemente po kojima je bend (pre)poznat te ničega ne nedostaje. Stonebride je u tom kreativnom procesu ponovno otkrio plamen koji je možda nekima izostao s primjerice zadnja dva glazbena uratka. Mogli bismo reći da je “Smiles Revolutionary” njihov najosobniji materijal te na neki način (bar zasad) predstavlja magnum opus benda, ako uopće možemo razmišljati u tom smjeru. Osobno se lirički pretvara u političko, izgubljeni smo i tražimo se iako smo već na pragu sredovječnosti.

Kao prvi singl i mali dašak onog što se nalazi na novom materijalu izabrana je “Turn Back“. Pjesma koja u svojoj srži govori o spoznaji vlastite unutarnje snage, traženju smisla u besmislenom svijetu, opiranju nametnutim normama te nesebičnoj ljubavi prema bližnjem.

Damir Batarelo o novom studijskom izdanju Stonebridea “Smiles Revolutionary” kaže:

Odrastanje je jedan začudan proces u kojem učimo poštivati različitosti gradeći vlastite paradigme unutar kojih nastavljamo rezonirati i s kojima se postepeno stapamo kako bismo prosperirali. Ipak situacija se bitno mijenja kada dio toga ciklusa biva obilježen radom u bendu. Nakon punih 18 godina članovi postanu braća, najbolji prijatelji i u jednom se trenutku u “karijeri” dogodi taj prijelomni trenutak kada se sve poklopi. Rifovi se stapaju s prstima kao produžetak misli. Ritam sekcija se slomi dok ne odsvira to što želi, a osobna lirika do kraja pogodi misao. U takvom okruženju nastaje novi studijski rad, zagrebačkih teškaša Stonebride koji nakon šest dugih godina diskografske tišine, konačno napadaju sva osjetila sa šest novih pjesmama koje čine njihov novi dugosvirajući uradak “Smiles Revolutionary”.

Bend ponovno pogađa visoko. Koristi svoju prošlost kao motivaciju za budućnost, sporost nadograđuje atmosferom i kao da su se članovi poigrali između sebe potpuno ogolivši vlastite ambicije i nadanja.

Stonebride je nastao sada već davne 2005. opijen zvukovima nadiruće stoner doom scene s misijom sviranja što većeg broja koncerata i turneja. Žestoko su jahali cestama diljem Europe, otvarali ili dijelili pozornice s mnogim velikanima žanra, ali su isto tako žestoka usporavanja s početka polagano gradirali novim utjecajima, mračna psihodelija je postajala njihov najbolji prijatelj, ali i zvuci odrastanja alternativnog rocka u 90-ima su također našli svoje mjesto među njihovim pjesmama. Na zadnjem mini albumu “Animals on Display” izdanom 2018. su bili još pjevniji/melodičniji nego inače i potom je uslijedila svojevrsna pauza (ali ne skroz aktivna). Rijetki su koncerti u Zagrebu, turneje su također ostale sa strane jer su nove pjesme bile u fazi nastanka i snimanja i produkcije gotovo tri godine.

Novi Stonebrideovalbum “Smiles Revolutionary” izlazi 10. 5. za PDV (PDV069), album je moguće naručiti na PDV web shopu https://www.pdv.com.hr/hr/store/stonebride-smiles-revolutionary-lp po cijeni od 22 eura do dana izlaska, a od 10. 5. cijena albuma će biti 25 eura.

Promocija albuma zakazana je samo 3 tjedna kasnije, 30. 5. u zagrebačkom klubu Močvara, na kojoj ćemo čuti kako novi materijal zvuči uživo, a kao gosti nastupit će Luxus Lord i Prisonplanet. Ulaznice po cijeni od 10 eura potražite na linku https://mochvara.hr/event-detail/66179ee6a2ec3d06c8c60464

Tagovi: , , ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll