Bogunov dolazi: Od popa do mračnog rocka

Rockomotiva
20.09.2023.

Ljubljanska rock grupa Bogunov djeluje već 20-ak godina, ali se tek posljednjih pet otvara široj publici i regiji.

Tekst: press

Foto: Klemen Udovč

Prvi album “More bijesa” su stvarali punih 15 godina i izdali ga tek 2020. da bi odmah nakon dvije godine izdali aktualni album “Dolazimo u miru“. Oba albuma izlaze pod etiketom izdavačkom kućom Dallas Records.

Glazba je raznolika, ali smisleno povezana, energična i odlučna, a ujedno nježna i melanhonična. Ne opterećuju se žanrom, ali su prepoznatljivi. Možemo čuti ugodan pop, već sljedeći trenutak mračni rock, između sjevne šanson, na trenutak blues, novi val ili nezaobilazni folk. Ali bez obzira na sve čujete da su to Bogunov.

https://www.youtube.com/watch?v=dMr5GkUchUs

Nakon beogradskog koncerta u Zappa Bazi, glazbeni kritičar, poznati rock novinar i urednik Branimir A. Lokner je u recenziji albuma, između ostalog, napisao:

Njihov nastup je potvrdio sve one kvalitete koji se mogu čuti na njihova dva albuma, prvom objavljenog 2020. naziva “More bijesa”, i nedavno izašlog “Dolazimo u miru”. A to su briljantno osmišljen i autoritaran nastup, vokalno vizuelno-narativni pristup glavnog autora frontmena Ognjena Zeljića, precizno, ali intuitivno, aranžmanski pedantno postavljeno pozadinsko muziciranje, koje od prvog do poslednjeg takta nagoni slušaoca na pažljivo slušanje i analiziranje poruka koje sastav prenosi.

Iskrena i osjećajna poezija, znakovita za autora i pjevača skladbi Ognjena Zeljića, čini cjelinu sastavljenu iz pojedinačnih priča. Raspoloženja se izmjenjuju iz pjesme u pjesmu, od mračnih, nasilnih i sirovih pa do duboko osjećajnih, melankoličnih i optimističnih. U intervjuu za slovenske novine Delo je o svom pisanju rekao:

Johnny Štulić je sensei koji mi je pokazao kako se pristupa tekstovima u rock glazbi ali me je Miroslav Krleža daleko najviše inspirirao jer je u meni zaintrigirao drukčije razmišljanje i pogled na svijet.

U Sloveniji su se pojavljivali na svim značajnim festivalima, klubovima, dvoranama te radio i tv stanicama. Prate ih svi važniji glazbeni kritičari i novinari iz cijele regije te o njima pišu sa zanimanjem i radoznalošću, ne štedeći sa pohvalama i iskrenom kritikom. Od kako su se početkom godine prvi put pojavili na Top Listi Radio Beograd 202, ostaju do danas prisutni sa tri singla s novog albuma “Dolazimo u miru”.

Prošle godine su ih legendarni Pankrti, kao specialne goste, pozvali sa sobom na turneju po bivšoj zajedničkoj državi. U Ljubljani su nastupili kako gosti velikana mračnoga rocka, grupe Mizar. U Novom Sadu su s nastupom na festivalu Ritam Evrope zaključili sezonu 2022/2023.

https://www.youtube.com/watch?v=Gi85Mk0UnH0&t=1s

Bogunov nude ugođaj nečeg bogatijeg, dubljeg, nekako egzotično ekscentričnog, ali poznatog. Iznenaditi će vas nevjerojatnom karizmom i nježnošću, šarmantnim humorom i mračnom strašću.

Bogunov:

Ognjen Zeljić – glas, Peter Pavičić – gitara, prateći glas, Vladimir Zelić – gitara, prateći glas, Rok Skoliber – bubnjevi, Rok Škrlj – bas gitara, Tomaž Krstič – klavijature

Dikografija:

More bijesa (2020): https://backl.ink/142922435
Dolazimo u miru (2022): https://bfan.link/dolazimo-u-miru

https://www.youtube.com/watch?v=YMSReBSiHlk

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll