Datumar: Danas slavimo Massima

Rockomotiva
06.06.2024.

Massimo Savić, legendarni muzičar i vokalni solista rođen je na današnji dan 1962. godine u Puli. Karijeru je počeo u grupi Dorian Gray, a širu popularnost su stekli prepevom pesme ‘The sun ain’t gonna shine anymore’ grupe Walker Brothers u “Sjaj u tami”.

Tekst & foto: press

Otac mu je bio vojno lice, iz sela Tulež kod Aranđelovca. Majka mu je bila Italijanka iz Istre, rodom iz Raše kod Labina. Detinjstvo je uglavnom provodio u Istri, iako su ga životne okolnosti odvele prvo do Italije, pa zatim do Australije. Srednju školu je pohađao i završio u Zagrebu, gde je započeo svoju muzičku karijeru.

Godine 1982. postao je član zagrebačke art-rok grupe Dorian Gray i sa njom objavio svoj prvi album pod nazivom Sjaj u tami, a dve godine kasnije i album Za tvoje oči. Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući prepevu pesme “The sun ain’t gonna shine anymore” grupe Walker Brothers, ali i upečatljivom glasu Masima Savića. Nažalost, članovi grupe su tih godina eksperimentirali s drogom. Oni su na to gledali s umetničke strane „kao na podsticaj za stvaranje muzike”. Grupa se raspala 1986. godine zbog novčanih problema. Naime, članovi su u Švedskoj potrošili dva i po puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman da plati pa su tražili od grupe da ostatak potrošenih sati plate iz svoga džepa. Menadžer Marijan Crnarić uspeo je da dogovori 42 koncerta po bivšoj Jugoslaviji, što je članovima sastava bilo dovoljno da zarade jedino za dnevnice, dok je ostatak zarade otišao na pokrivanje duga Jugotonu. Grupa se na kraju raspala zbog besparice i međusobnih optuživanja.

Nakon što se grupa Dorijan Grej raspala, Masimo je započeo solo karijeru, orijentišući se na pesme bliže zabavnoj nego rok muzici. Na MESAM-u je izvodio pesmu Zadnja noć i dobio nagradu za najbolju interpretaciju, a na izboru za Pesmu Evrovizije predstavio se pesmom Samo jedan dan Zrinka Tutića.

Tokom 1986. godine boravio je u Švedskoj, gde je radio sa producentom Tinijem Vargom, ali ništa od snimljenog materijala nije objavljeno. Prvi album Stranac u noći uradio je 1987. godine sa Zrinkom Tutićem i Matom Došenom. Na albumu se nalazi opuštena verzija pesme Zamisli život u ritmu muzike za ples iz repertoara Filma, koju je otpevao zajedno sa autorom Jurom Stublićem. Tu je i Mavros tin Afriki, obrada pesme buzuki svirača Gregorisa, koju je Masimo otpevao na grčkom jeziku, zatim Pruži mi ruku, obrada Stay With Me, Baby, grupe Walker Brothers. Masimo nije komponovao nijednu pesmu na ploči, već se predstavio samo kao pevač, a jedino u je pesmi Zadnja noć svirao gitaru.

Godine 1987. osvojio je prvu nagradu na Internacionalnom festivalu u Drezdenu pesmom Samo jedan dan i bio proglašen pevačem godine na festivalu MESAM, gde je i sledećih godina redovno dobijao nagrade.

Drugim albumom Riječi čarobne 1988. godine potpuno se posvetio estradnoj misli. Snimio je obradu hita Bobija Sola Jedna suza na tvom licu, obradu španskog tradicionala Malaguena Salerosa, sa Bebi Dol u duetu peva Sunce sja, trava miriše, a u toj pesmi gostuje i grupa Plava trava zaborava. Saradnici na ploči bili su Zrinko Tutić, Mato Došen, Alka Vuica, grupa Magazin (koji su pevali prateće vokale), a sa Stublićem je napisao tekst za pesmu La lu la le.

Treći album pod nazivom Muzika za tebe uradio je sa Tutićem i Marinom Tucaković i te iste 1989. godine je za pesmu Ponovo zajedno dobio specijalnu nagradu na festivalu Golden Kite u Kuala Lumpuru. Sledeći album Zemlja plesa objavio je 1990. godine i on donosi veći broj njegovih kompozicija, a kao autori učestvuju Zrinko Tutić, Alka Vuica i Zoran Vrač. Produkciju je radio sam sa Jankom Mlinarićem, a u pesmi Mislim, mislim (nek’ živi ljubav) pojavljuje se u duetu sa Dinom Dvornikom. Od obrada, na ploči su se našle Budi sa mnom (Let’s Just Kiss And Say Goodbye) i Otrovna (Poison Eye).

Usledio je zaokret u Masimovoj karijeri i art-pop i rok projekti. Sa početkom rata preselio se u Labin i 1992. godine u studiju Jadrana Ogrinca u Kopru snimio je album Elements na engleskom jeziku. Ploča donosi njegove ambijentalne materijale, sasvim drugačije od pesama koje je snimao na prethodnim solo pločama. Pored toga, zaokret u karijeri uključuje i vokal u grupi  Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u saradnji s Tutićem — Benzina 1995. godine. Na ploči se nalaze obrade Da li znaš da te volim Dade Topića i grupe Tajm i Dilajla iz repertoara Toma Džonsa.

Nakon pet godina pauze, Masimo je objavio novi album koji je nosio naziv Masimo, a potom su usledili albumi Vještina i Vještina 2 koji su Masima vratili u sam vrh hrvatske mejnstrim pop-rok muzike. Glumio je u 18 epizoda 3. sezone serije Naša mala klinika kao Silvestar.

Nakon više nominacija, godine 2004. dobio je diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg muškog vokalnog izvođenja. Uspeh je ponovio i sledeće dve godine.

Posle albuma Vještina i Vještina 2, Masimo je 2008. godine objavio svoj novi album pod nazivom Sunce se ponovo rađa. Ovde je naglasak bio na vlastitim pesama, iako su se i na ovom diskografskom izdanju nalazile i neke obrade kao što je bila pjesma Traži me za koju je tekst napisao Arsen Dedić, a pesma je bila obrada hita Ercami Renata Zera. Ipak, album su obeležili njegovi autorski hitovi poput pesama Indija, Bilo gdje, kao i duet s Nenom Belanom na pesmi Zar više nema nas. Nakon toga, Masimo je 2010. objavio duet s Arsenom, a otpevali su pesmu Gustava Krkleca Za jednom kapi čistoga života.

Sredinom 2011. godine, Masimo je objavio pesmu Iz jednog pogleda, čiji je tekst i muziku napisao Predrag Martinjak. Ovo je bila prva saradnja između Masima i Predraga, a proizvela je mnoštvo hitova. Pesma Iz jednog pogleda doživela je veliki uspeh i danas broji preko 10 miliona pregleda na Jutjubu. Ovom pesmom Masimo je najavio rad na novom albumu. Taj album objavljen je krajem iste godine i nosio je naziv Dodirni me slučajno. Na albumu se nalazi pomenuta pesma, za koju je tekst i muziku radio Dino Muharemović, a pored nje na albumu su i pesme Sretan put i Krug u žitu, za koje je zaslužan ranije spomenuti Predrag Martinjak, zatim pesma Tišina, za čiji je tekst i muziku odgovoran Sandro Bastiančić, kao i pesma Gdje smo sad, čiji je tekst napisala Masimova supruga Eni Kondić. Uz Masima i bend, za ovaj album zaslužna su četiri producenta s kojima je Masimo radio — Nikša Bratoš, Predrag Martinjak, Ivan Popeskić i Ante Gelo.

Godine 2013. Masimo je u areni u Puli održao dotad svoj najveći solistički koncert. Takođe, te godine je objavio još jednu pesmu pod nazivom Suze nam stale na put, za koju je tekst i muziku radio Predrag Martinjak. Koncert u Puli održan je 17. avgusta i Masimo ga je i sam nazvao jednim od najznačajnijih koncerata svog života.

Krajem 2014. godine Masimo je objavio novi singl Ispod nekog drugog neba kojim je najavio novi album. Krajem januara 2015. godine Masimo je taj album i objavio pod nazivom 1 dan ljubavi. Na albumu se našla pomenuta pesma Suze nam stale na put, a pored nje i naslovna numera 1 dan ljubavi, koju je takođe uradio Predrag Martinjak, Kladim se na nas i Ne dam grijehu na tebe, sarajevskog autora Amila Loje, Ostani tu, Zemlja zove oblake... Za ovaj album zaslužna su tri producenta — Nikša Bratoš, Predrag Martinjak te Ivan Popeskić. Na njemu je gostovao i gitarista i muzičar, član benda Petera Gabrijela, Rouds, koji je svirao gitaru na 5 pesama s albuma.

Dve godine kasnije, krajem 2016. godine, Masimo je objavio novi singl 1000 ljudi kojim je najavio rad na novom albumu. Juna 2017. godine je izdao pesmu Neka ti plove brodovi koja se takođe našla na novom materijalu objavljenom početkom 2018. Ovaj studijski album izašao je u maju i nosi naziv Sada. Sadrži 14 pesama, uključujući tri prethodno objavljene pjesme — Nama se nikud ne žuri, Neka ti plove brodovi i 1000 ljudi, kao i 11 novih pesama. Masimo je na albumu sarađivao sa nekim stalnim autorima poput Predraga Martinjaka, Amila Loje, Dade Pastuovića i Sandra Bastiančića, a za novi album pesme su još napisali i Nihad Voloder, Sergej Ćetković, Damir Arslanagić i Bruno Kovačić. Od aranžera i producenata na albumu su radili Nikša Bratoš, Predrag Martinjak i Ivan Popeskić.

Izdavanjem albuma Masimo je objavio i novi singl Lice varalice autora Bruna Kovačića. Do kraja godine objavio je još dva singla s novog albuma. Prvi je Ne ostavljaj me tu, autora Predraga Martinjaka. Drugi je izašao u decembru 2018. godine, a reč je o pesmi Nisam spreman, koju je za Masima napisao popularni crnogorski kantautor Sergej Ćetković.

Tokom karijere Masimo je sarađivao sa grupom Ekatarina Velika, pevao je na njihovom drugom albumu iz 1985. godine, učestvovao je na pločama grupa Film, Denis & Denis i Geto, a povremeno je nastupao sa grupom Le Cinema. Svoj muzički doprinos dao je u TV rok opereti Kreatori i kreature Vladimira Milačića. Taj muzički materijal objavljen je na ploči Kreatori i kreature (PGP RTB 1988). Sarađivao je sa pozorišnom trupom Kugla glumište u predstavi Neprigušeni titraji i član je pozorišne trupe Labin Art Express. Promo CD Body, Energy & Emotions snimio je 1995. godine sa članovima multimedijalne grupe, Deanom Zahtilom i Krešimirom Farkašem u okviru projekta Metal Guru. U okviru istog projekta, 1998. godine objavio je i album Hero in 21st Century.

Preminuo je 23. decembra 2022. godine u Zagrebu u Kliničko bolničkom centru Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici, gde se lečio od raka pluća. Više od mesec dana pre smrti, Savić je održao koncert u Areni Zagreb. Na tom koncertu su bili doktori iza kulisa i to publika uopšte nije primetila. Sahrana je održana početkom januara 2023. godine, da bi par meseci kasnije posthumno osvojio počasnog Porina.

Vanzemljanin Masimo Moreno

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll