Datumar: Ekatarina Velika otkrila da “Neko nas posmatra”

Rockomotiva
14.05.2024.

Na današnji dan srpske hiperinflantorne 1993. objavljen je poslednji studijski album beogradske rock grupe EKV pod nazivom “Neko nas posmatra”.

Tekst & foto: press

Sniman je u studijima RTV Beograd, u produkciji vokalnog soliste i gitariste Milana Mladenovića. Tadašnju postavu grupe, uz njega, činili su Margita Stefanović (klavijature), Marko Milivojević (bubnjevi) i Dragiša Uskoković (bas). Na snimanju su im se pridružili Srđan Žika Todorović (udaraljke daire) i Tanja Jovićević (prateći vokali).

Prvi put su, na ovom albumu, EKV snimili obradu tuđe pesme, a odabrali su kultnu temu ‘Istina mašina‘ s prvog albuma grupe Time. Takođe, za razliku od prethodnog izdanja “Dum Dum”, na ovom albumu Milan Mladenović više nije jedini autor. U dvije pesme koautorka je Margita (‘Neko nas posmatra‘, ‘Bežimo u mrak‘), a u jednoj Marko Milivojević i Dragiša Uskoković (‘Hej mama‘).

Posle kraće sumorne faze, novi album je doneo komunikativnije pesme, kao rezultat želje grupe da se u ovom trenutku izrazi na, gotovo, dokumentaristički način. Stilski i produkcijski je, takođe, jednostavniji, što izražava naslov pesme ‘Just Let Me Play Some Modern R’n’R Music‘.

Sa albuma su se izdvojile naslovna pesma te ‘Ponos‘, ‘Jadransko more‘ i ‘Zajedno‘, pesma s jednim od upečatljivijih tekstova koji su opisivali raspoloženje velikog dela beogradskih rock izvođača (ali i slično orjentisane publike) u vreme rata u regionu.

Povodom objavljivanja albuma Milana su pitali može li rokenrol nešto da promeni u zemlji i on im je odgovorio:

Rokenrol ne može ništa konkretno da promeni zato što je u medijima zatrpan sa drugim oblicima pseudokulture. Izgubio je ono malo mesta koliko je imao ranije ali postoji određeni krug ljudi koji je ostao normalan.

U septembru iste godine, EKV je, zajedno sa grupama Vještice, Partibrejkers, Električni Orgazam i Rimtutituki, nastupala u Berlinu i Pragu, na koncertima “Rock Against The War”, s podnaslovom “Tko to tamo peva?”, a koje je organizovao bubnjar grupe Vještice, Boris Lainer, uz pomoć Petra Janjatovića i Rudigera Rossiga.

Milan (novembar, 1993):

Mi smo ove godine svirali prvo u Beču na konferenciji za ljudska prava, to je bilo početkom juna, pa smo svirali na jednom festivalu u Budimpešti, na ostrvu Obuda, a posle toga smo početkom septembra sa Električnim orgazmomPartibrejkersima iz Beograda, Vješticama iz Zagreba i grupom Gallows Pole, to su bivši članovi benda Vatreni poljubac iz Sarajeva, imali dva koncerta: jedan u Pragu, drugi u Berlinu. To je bilo pod naslovom „Rock Against War“. Odlično su nas primili, imali smo jako veliki publicitet i nama je bilo super i ti koncerti su se završavali tako da svi na bini zajedno pevamo „Mir, brate, mir“. Tu je uglavnom bila naša publika koja tamo živi. Bilo je dirljivo susresti sve te ljude.

Tagovi: , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll