Datumar: Marko Brecelj bi danas slavio 73

Rockomotiva
30.04.2024.

Marko Brecelj, rođen u Sarajevu 30. 04. 1951, bio je rock autor i jedan od najoriginalnijih ovdašnjih konceptualnih umjetnika, vokalni solist, frontman (1975-1979) i jedan od osnivača grupe Buldožer. Studirao je geologiju na Sveučilištu u Ljubljani koju nije završio. Zatim je studirao tehničku fiziku na FNT. Potom je dobio status slobodnoga umjetnika i napisao je jednu od svojih najboljih skladbi Alojz Valček, koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu.

Priredio: Robert Čajsa

Muzički put počeo je kao violinist u kvartetu Trije črnci i u ljubljanskom triju Krik. Poslije je napustio sviranje violine. Širom je slušateljstvu skrenuo pozornost na se kao kantautor i šansonijer nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gdje je također dobio nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Iste je godine u suradnji s aranžerom Bojanom Adamičem objavio ploču ‘Cocktail‘. Ploča je nagrađena nagradom Sedam sekretara SKOJ-a.

Na albumu je bila pjesma ‘Hiškar Rogač‘, koju je snimio s nekim članovima skupine Sedem svetlobnih let. S njima je Marko osnovao rock sastav Buldožer, gdje je djelovao kao pisac većine tekstova i pjevač. Među vrhuncima skupine bila je ploča ‘Pljuni istini u oči‘. U okviru te glazbene atrakcije koja je postigla uspjeh po cijeloj bivšoj Jugoslaviji postao je jedan od viđenijih frontmena, vokalista i autora na muzičkoj rock pozornici krajem 70-ih godina 20. stoljeća.

U skupini je ostao do 1979. godine i s njom je snimio prva dva albuma te soundtrack za film ‘Živi bili pa vidjeli‘, koji je objavljen u obliku mini LP-a. Na to je napustio sastav i vratio se kantautorstvu te realizirao neke pjesme, koje su u alternativnim glazbenim krugovima postale hitovi (npr. Parada, Radojka, Sexy disco hit...).

S pjesnikom Ivanom Volaričem – Feom združio je svoju kreativnost u duu Duo Zlatni zubi. Godina 1983. i 1984. vodio je sastav Marjanov čudni zajec. 1986. godine opet je izdao kantautorski album ‘Desant na rt Dobre nade‘. Krajem 80-ih je svoje snage udružio sa saksofonistom Primožem Šmitom i bas-gitaristom Alešem Joštom u projektu Javna Dvaja. Kao gost surađivao s raznim muzičkim skupinama (SRP, Strelnikoff). Njegov rad obilježava ironija i kritika malograđanskog društva.

Vodio je Mladinski, kulturni, socialni in multimedijski center (MKSMC Koper) u Kopru, Društvo prijateljev zmernega napredka te stranku Akacije. Kandidirao se na izborama za mjesto koparskog župana. Bio je savjetnik u mjesnom vijeću MOK 2003. – 2007.

Na žalost, nakon teške bolesti umro 04. 02., ove godine, u svojoj 71. godini života, u Kopru.

Povodom ulaska Hrvatske u EU, Marko je u Zagrebu 2012. godine održao performans pod nazivom „Magarac u Zagrebu” i „Sedam sekretara SKOJ-a Cvrkut”. Evo što je o tome tada rekao:

U EU vas ne čeka ništa dobro. To možete najbolje vidjeti po događajima u Mariboru, Zagrebu najbližem gradiću iz EU, gdje po deset-dvadeset tisuća ljudi izlazi na pločnike i šeće. A zašto šeću? Zato da mijenjaju gradonačelnika koji je zaključio da je lokalna samouprava uprava samo jednog čovjeka. Takvo je shvaćanje i razvoj samouprave razvijan u Mariboru, Ljubljani i Kopru gdje gradonačelnici sami drže vlast. A nije da ste vi u Hrvatskoj neznalice na tom području. U Splitu imate remek-primjer toga, a čujem, da i u Zagrebu nije puno bolje. A ne radi se samo o lokalnoj samoupravi. Vašu hrvatsku javnu korupciju zamjeniti će EU diskretna kontinentalna korupcija. Oni koji već sada imaju novce, bit će im sigurnije, a oni koji već sada ne mogu , da žive, biti će im sve skuplje, najkraće rečeno.

Tagovi: , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll