Datumar: Prikazala se ‘O Tugo Jesenja’ Ramba Amadeusa

Rockomotiva
06.05.2024.

Do tada potpuno nepoznati crnogorski muzičar s beogradskom adresom, Antonije Pušić, pojavio se doslovno niotkuda (za većinu publike) s albumom “O tugo jesenja”, kojeg je 06. 05. 1988. objavio PGP RTB.

Priredio: Robert Čajsa

Na omotu ploče dominirao je lik pjevača s nizom ispisanih riječi Rambo Amadeus, što je bio njegov scenski pseudonim.

Dio muzičke javnosti bio je šokiran, ali bilo je i onih koji su prepoznali rađanje ramboovskog ‘muzičkog razbijača’ klišea, komercijalne estradizacije scene, pa i stereotipa ili sterilnosti koja je počela vladati u rocku.

Muzički mish mash electronike, funka, soula, rapa i rocka te duhovito-ironično-satirični tekstovi, predstavljali su porodiju aktualne muzičke scene, kao ‘Fala ti majko‘ (s citatom gitarskog riffa ‘Smoke on the Water‘ grupe Deep Purple) koja nije štedjela ni neke tadašnje rock ikone, Boru Čorbu, Gorana Bregovića, Buldožer i Disciplinu Kičme.

Netipične priče pjesama ‘Vanzemaljac‘, ‘Životinjo mikroskopska‘, ‘Pilot babo‘, ‘Manijak‘ i ‘Rambo Amadeus‘ nisu, istina, u vrijeme objavljivanja albuma dobile odgovarajuću valorizaciju, ali kada se pojave naredna njegova izdanja, publici će postati malo jasnije “što je pisac htio reći”.


Video blago: Prvo “živo” predstavljanje Ramba Amadeusa beogradskoj publici

Koncert je održan novembra 1988. u beogradskom SKC-u pred kremom tadašnje rock scene. Podeljen je na tri dela, au opisu ispod njih Rambo je dopisao:

Ovo je Antonijev prvi, zvanični, pravi, oficijalni koncert sa bendom, pod umjetničkim imenom Rambo Amadeus. Tu je i prvi prateći bend Eldorado. Koncert je održan u Studentskom kulturnom centru, legendarnom SKC-u , u novembru 1988.

U bendu su prije svega Aleksandar Vasiljević Vasa i Aleksandar Lukić Luka, u čijem studiju su i nastali prvi demo snimci, tako što su oni sa Perom Talentom radili neki pionirski “tehno”, a Antonije im upropaštavao matrice svojim životinjskim zavijanjem i ludačkim tekstovima.
Snimke su pustili trećem Aleksandru, Habiću, koji je budući producent, odmah poludeo i sredio da se snimi i izda ploča za PGP. Ostalo je istorija.

Vasa, Luka, Guca, Peca, Relja, Škopi, Kvika, Ćupurdija, Bambuš (Mikrob), Kanda, Pera, Koja, a u publici čitava tadašnja beogradska underground scena, pa onda mađioničar Rossi.

Možda sam subjektivan, ali djeluje kao da se tada sve treslo od ludilla. Rađanje supernove.

Snimio legendarni Dača.

Tagovi: , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll