Dogodilo se na današnji dan: Rođen Bodo Kovačević

Rockomotiva
29.12.2023.

Slobodan Bodo Kovačević, gitarist i kompozitor u grupi Indexi rođen je, na ovaj dan, 1946. godine.

Priredio: Robert Čajsa

U rodni list je upisan kao Slobodan A. Kovačević. Srednje slovo označava ime njegovog oca: Adem. Tokom muzičke karijere postao je poznat po nadimku Bodo. Diplomirao je arhitekturu na Univerzitetu u Sarajevu, međutim, u njegovom životu i radu bila je presudna njegova ljubav prema muzici.

Prve muzičke korake počeo je kao srednjoškolac na audiciji kod Kornelija Kovača kao pevač. Kada je počeo da pohađa časove gitare kod profesora Mila Praljka otkriven je njegov talenat.

Indexi 1971. godine

Osnovao je muzičku grupu Lutalice 1963. godine, u kojoj su bili još Slobodan M. Kovačević (More), basista Duško Čorlija, bubnjar Vojo Šimšić i pevač Zoran Vidović Cojo. Sa Lutalicama su nastupale i pevačice Selma Koluder i Gordana Magaš (kasnije poznata sarajevska balerina i koreograf). U drugoj postavi Lutalica basista je bio Fadil Redžić. Iz tog perioda ostao je zabeležen prvi autorski instrumental Slobodana Kovačevića, kompozicija “Snježni kristali“, koja je u studiju Radio Sarajeva snimljena 16. aprila 1965.

U Indekse je Slobodan Kovačević došao u leto 1965. godine i ubrzo je u grupu doveo i Fadila Redžića iz Lutalica.

Samozatajni “intelektualac” među rockerima, po obrazovanju je bio arhitekt, a po vokaciji jedan od stubova Indexa – jednog od najdugovječnijih muzičkih fenomena bivše zajedničke države. Volio je slikarstvo, a akvareli su mu bili najdraža tehnika izražavanja. Diplomirao je arhitekturu na Univerzitetu u Sarajevu, ali je pobijedila njegova ljubav prema muzici. Bodo se u slobodno vrijeme bavio slikanjem i akvareli su mu bili najdraža tehnika izražavanja.

Njegova pjesma ‘Pružam ruke‘ iz 1967. godine, smatra se jednim od prvih autentičnih autorskih rock ostvarenja u Jugoslaviji. Godine 1969. komponirao je pjesmu ‘Plima‘, izuzetnu kompoziciju domaćeg rocka, a autor je još brojnih rock klasika, kao što su ‘Negdje na kraju u zatišju‘, ‘Svijet u kome živim‘, ‘Dvojnik‘ i ‘Balada‘, koju je napisao zajedno s Fadilom Redžićem.

Na dva jedina autorska albuma Indexa, “Modra rijeka” (1978) i “Kameni cvjetovi” (1999), Bodo Kovačević je autor velikog broja pjesama grupe. Radio je i kao producent te je sudjelovao u snimanju albuma drugih izvođača, među tim suradnjama posebno mjesto ima njegovo gostovanje na albumu “Dnevnik jedne ljubaviJosipe Lisac. Napisao je ukupno više od 300 kompozicija, a najveći dio tog opusa vezan je uz Indexe.

Poslije smrti Davorina Popovića, 2001. godine, posvetio se jazz muzici i pridružio ansamblu Sinan Alimanović Quintet, te svirao i u Plesnom orkestru JS BiH.

Umro je 2004. godine. U njegovu počast, u sklopu dodjele muzičke nagrade Davorin, od 2006. godine se dodjeljuje i “Nagrada Bodo Kovačević” za gitaristu godine.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll