Dogodilo se na današnji dan: Rodio se Kojot

Rockomotiva
17.12.2023.

Rođen Nemanja Kojić a.k.a. Horsman Coyote, osnivač crossover hc/reggae grupe Eyesburn, na današnji dan 1975. godine.

Priredio: Robert Čajsa

Rođen je u Beogradu. Sin je Borivoja Kojića, poznatog kipara koji je radio u Parizu. Ubrzo se obitelj seli u Pariz gdje će Nemanja provesti prvih sedam godina. Njegov prvi jezik bio je francuski.

S majkom se vratio u Beograd, gdje se teško prilagodio školi i ublažio francuski naglasak. Prema njegovom vlastitom iskazu, vidjevši spot za ‘Electric AvenueEddya Granta iz 1985, bilo je otkriće koje će cijeli njegov život i karijeru usmjeriti prema reggae izričaju.

Prve gitarske rifove naučio je od Stanimira Lukića Staće. Kada je imao 13 godina, Kojić je s prijateljima osnovao tinejdžerski bend Mind Rape koji je svirao death metal. Kasnije se pridružio hardcore punk bendu Dead Ideas kao gitarist.

S 15 godina pozvan je od strane Jovana Matića da svira trombon u njegovom reggae sastavu Del Arno Band. Iskustva u reggaeu, punku i metalu potaknula su Nemanju u stvaranju vlastite fuzije spomenutih stilova.

Godine 1994. Nemanja osniva vlastiti band Eyesburn. Grupa je objavila osam albuma, kao i nekoliko EP-a i singlova. Imali su europsku turneju 2004., izvodeći pjesmu “Moses” s Maxom Cavalerom i njegovim bendom Soulfly.

Nemanja je i sam radio izvan Srbije na albumu “Dark Ages“, još jednom Soulfly albumu, na kojem kao gost svira pjesmu ‘Innerspirit‘.

Paralelno je radio sa vrhunskim srpskim hip hop producentom Wikluhom Skyom i francuskim MC Kingom Kyllom, snimivši jedan album pod imenom “Shappa“.

U Srbiji, kao predgrupa, on i njegovi kolege iz banda dijelili su pozornice s izvođačima kao što su Burning Spear, Dub Syndicate, Lee Scratch Perry, Asian Dub Foundation...

Nemanja se također pojavio kao session izvođač i kao gost svirajući trombon, gitare ili pjevajući za mnoge beogradske i ex-YU bendove, kao što su Discord, Skarps, Irie F , Dub Rebellion, Who See, Kanda, Kodža i Nebojša, Darkwood Dub, Block Out, E-Play, Raspect

Neprekidno radeći i danas je aktivan te značajno prisutan na muzičkoj sceni.

Feljton: Eyesburn – Svet u rukama budala (1. deo)

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll