Dogodilo se na današnji dan: Rodio se Laza Ristovski

Rockomotiva
23.01.2024.

Laza Ristovski, klavijaturista i član grupa Smak i Bijelo dugme te samostalni umetnik, autor brojnih dela za film, televiziju i teatar rodio se na današnji dan 1956. godine u Novom Pazaru.

Tekst & foto: press

Muzikom je počeo da se bavi u petoj godini, a tri godine kasnije počeo je da pohađa muzičku školu. U 13. godini je zbog galame pobegao sa nekog koncerta ozbiljne muzike i upao u prvu grupu. Kada je završio sedmi razred osnovne škole, roditelji su mu kupili orgulje “Vox Jaguar” za 540 hiljada ondašnjih dinara. Grupa je svirala po kraljevačkim igrankama bez imena, pa su prozvani Bezimeni.

Leta 1975. svirao je s Bezimenima u Bečićima, gde ga je čuo Boki Milošević i poveo u Beograd. Jednog dana mu je dosadilo da prati Lepu Lukić, pa je pokupio stvari i otišao u Kragujevac. Već posle nekoliko dana održao je prvi koncert sa Smakom na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Svojim zvukom obogatio je albume `Smak`, `R.M. Točak`, kao i singlove `Ulazak u Harem`, `Satelit` i `Ljudi, nije fer`, kasnije sakupljene u kompilaciju `Ulazak u Harem`.

U oktobru 1976. na nagovor Gorana Bregovića, prelazi u Bijelo Dugme i snima album `Eto! Baš hoću!`.

Sarađivao je s Jazz orkestrom Radio-televizije Beograd, a nekoliko godina radio je na samostalnoj karijeri u elektronskoj muzici.

Sredinom 1978. napustio je grupu i sa Ipetom Ivandićem snimio album „Stižemo“. Početkom 1979. doveo je iz Kragujevca grupu Vatra, ali više od toga nije uspeo da učini. U proleće 1979. na predlog Točka, Zorana i Kepe, vratio se u Smak i sa njima snimio još dva singla: „Na Balkanu“ (1979) i „Rok cirkus“ (1980) i dva albuma: “Rok cirkus” (1980) i “Zašto ne volim sneg” (1981). Učestvovao je i u snimanju ploče “Iz profila” (1982) Borisa Aranđelovića, koja je zapravo ostatak materijala pripremljenog za album “Zašto ne volim sneg“.

Nakon raspada Smaka u jesen 1981, Laza počinje da radi kao studijski muzičar i ubrzo je postao najtraženiji klavijaturista u zemlji. Spisak ljudi s kojima je radio ili ih pratio na turnejama izuzetno je veliki.

Sarađivao je s Džez-orkestrom RTB-a, a nekoliko je godina radio na solističkoj karijeri u elektronskoj muzici. Snimio je jedan singl – „Tražiš oproštaj“ (1982) i tri albuma: “Merge” (1983), “2/3” (1983) i “Roses for General” (1984).

U Bijelo dugme se vratio 1984. i sa njima snimio albume ‘Bijelo Dugme‘ ‘Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo‘ i ‘Ćiribiribela‘.

Komponovao je muziku za više domaćih filmova, od kojih su najpoznatiji `Velika frka`, `Paket aranžman`, `Lepa sela lepo gore` i `Nečista krv`.

U saradnji s klavijaturistom Sašom Loknerom izdao je zapažen album `Naos`. Objavio je i album klasične muzike s operskom vokalnom solistikinjom Dubravkom Zubović.

Pratio je na turneji gitaristu Alvina Lee-a, nekadašnjeg gitaristu i frontmana grupe Ten Years After.

Zbog teške bolesti, Ristovski je bio vezan za invalidska kolica nekoliko godina, ali je nastavio da radi i učestvovao je na povratničkoj turneji grupe Bijelog Dugme, 2005. godine.

1. januara 2003. je objavio album “Gondola“.

Radio je na novom materijalu za nekadašnjeg bubnjara Bijelog dugmeta Milića Vukašinovića i pevača grupe Smak – Borisa Aranđelovića.

2006. godine je objavio album „Plays Simon & Garfunkel“ koji predstavlja instrumentalne obrade hitova ovog dueta.

Preminuo je u Beogradu 6. oktobra 2007.

Ćiribiribela – Bijelo Dugme i beg od sadašnjosti

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll