Joga dobitnik nagrade Nišvila za životno delo

Rockomotiva
13.04.2023.

Dragomir Milenković, samostalni umetnik, gitarista, kompozitor, publicista i jedan od pionira fuzije džeza i world music – dobitnik je nagrade za životno delo koju Nišville festival dodeljuje umetnicima koji su ostavili značajan trag na srpskoj džez sceni. Njemu će nagrada biti uručena prve večeri Nišvila 2023, u četvrtak 10. avgusta.

Piše: Nisville Jazz Festival
Foto: arhiv

Dragomir Milenković je rođen je 1954. u dalmatinskom gradu Trogiru, Hrvatska. Živeo je i u Prokuplju, a godine tokom kojih je stekao širu afirmaciju i skrenuo pažnju na svoj rad i van granica Srbije – proveo je u Nišu.

Pored širokog interesovanja i iskustava u oblasti muzike, tokom nekoliko decenija se veoma posvećeno se bavio džezom, radeći po sistemu Berkli škole iz Bostona, a potom istražujući mogućnosti primene muzike sveta u džez umetnosti. Početkom 90-ih prošlog veka radio je na izgradnji nove balkanske muzike i balkanskog džeza u okviru sastava Hazari (koji je pre tridesetak godina osnovao upravo u Nišu, a čije je prvo izdanje objavljeno u izdanju Nišvila) i Misteria Karpatika, da bi nastavio sa kulturološkim radom na teoriji i praksi džez improvizacije. Sa autorskim kompozicijama se do sada predstavio na 14 albuma, nastupao na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, koncertima, sarađivao sa Francuskim kulturnim centrom, Iranskim kulturnim centrom, Ministarstvom kulture Srbije, ustanovama kulture Srbije, RTS-om, TV Al Džazirom, i međunarodnim Crvenim krstom.

Bavi se i novinarskim poslom. Njegovi tekstovi muzičko filozofskih sadržaja su objavljivani u beogradskom magazinu “Pop kultura“, časopisu wold music asocijacije Srbije “Etnoumlje“, časopisu “Nur” Iranskog kulturnog centra u Beogradu, beogradskom časopisu “Svetlica“…

Sarađivao je sa mnogim umetnicima (u širokom dijapazonua stilova) među kojima su i Oliver Dragojević, Zdenka Kovačićek, Kornelije Bata Kovač, Maja Odžaklijevska, Beti Đorđević, Bebi Dol, Boba Stefanović, Ljubiša Stojanović Luis, Nada Pavlović, Sanja Ilić, čembalistkinja Smiljka Isaković, Usnija Redžepova, Vaska Ilijeva, Duo Želčevski, sastavi Frenki, Misteria karpatika i EYOT.

Član je Udruženja kompozitora Srbije, organizacije SOKOJ, a od 2005. godine član Koordinacionog odbora umetnika grada Beograda.

Dragomir Milenković Joga će sa novom postavom grupe Hazari i nastupiti na otvaranju ovogodišnjeg festivala, na kojem je inače nastupao nekoliko puta, a u posebnom sećanju je ostao koncert Hazara, kada je kao specijalni gost na Nišvilu 2010. godine sa njima nastupio Kornelije Bata Kovač.

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll