Kao da je bilo danas: Teno i SCH – ključna imena sarajevske alternativne scene

Rockomotiva
28.09.2023.

Senad Hadžimusić Teno, osnivač, autor, gitarist, producent i frontman čuvene sarajevske alternativne grupe SCH rođen je 1957. godine. Sa svojom kultnom grupom SCH objavio je 13 studijskih albuma.

Priredio: Robert Čajsa

Bend SCH nastao je ranih osamdesetih godina u Sarajevu, radeći vrlo intenzivno i predano. Tijekom vremena su postali jedno od najznačajnijih imena na polju alternativne rock muzike u bivšoj Jugoslaviji.

Prva postava SCH pred prvi nastup u KUK-u prvog mjeseca 1983. godine. Sale, Elči, Teno, Đuro, Bodo.

Igor Bašin s ljubljanskog Radio Studenta je primijetio:

Kao što Ljubljana ima Laibach, Zagreb grupe Sexa i Trobecove Krušne Peći, a Beograd EKV i Disciplinu Kičme (i Šarlo Akrobata), Sarajevo ima SCH. SCH je ključno ime sarajevske alternativne scene.

Pisac Miljenko Jergović jednom je opisao SCH kao:

…skupinu sarajevskih alternativnih manijaka koji su, u beskraj i u beskraj, rasipali više divlje energije i umjetničkog bunta nego svi pomodni gothic bandovi od Hamburga do Londona.

Neprestano mijenjajući, radikalno nekonvencionalna i eksperimentalna muzička rješenja, SCH-a se ponekad, letimično dotiču područja grupe Laibach, moderne plesne elektronike, punk oštrice i bosanskog folklora. Brojni recenzenti komentirali su precizne, odlučne i nepokolebljive aspekte njihovog zvuka i produkcije, koje dijele njemački industrial, noise i Krautrock izvođači. Grupa SCH ni za milimetar nije odstupila od svoje glavne zadaće – služiti kao ogledalo našoj stvarnosti, gledanoj kroz prizmu shizofrenije… SCH zvuči kao ništa što je bilo prije njih, ili bilo što, što može doći nakon što oni odu.

Njegovo stvaralaštvo uključuje rad u nizu filmova i radijskih emisija, kao i u kazalištu. O ovoj izuzetnoj i značajnoj ličnosti bosanskohercegovačke i ex-jugoslavenske alternativne kulture objavljeni su brojni članci, eseji i kritike .
Ako je itko uspio traume našeg rata i poraća uobličiti u nadasve uvjerljiv i umjetnički relevantan oblik, onda je to zasigurno Senad Hadžimusić Teno, pjevač, gitarist i politički aktivist, sa svojim alternativnim rock bendom SCH. Njihove su ploče gotovo uvijek bile prožete proročanstvom, dajući bendu i njihovim umjetničkim nastojanjima posebnu poziciju kako unutar rock scene rodnog Sarajeva i Bosne, ali i izvan tih okvira, kako unutar Jugoslavije tako i Europe. Hadžimusićeva politička brutalnost, međutim, oduvijek je bila lišena izravnog političkog aktivizma, opredjeljujući se za klaustrofobične vizije projekata budućnosti, svijetle ili mračne, ovisno o trenutku u kojem su te vizije nastale i događajima kojima su težile. predvidjeti.

Bol uzrokovana općim gubitkom humanizma i odsustvom integriteta i dostojanstva, koncepcijom ispraznosti postojanja u svijetu nepodobnom za čovjeka, ništa od toga nije slomilo kičmu Senadu Hadžimusiću; umjesto toga, to ga je dovelo/prisililo da pronađe, u ruševinama ovoga svijeta, elementarnu ćeliju ponovno rođenog čovječanstva. Uz fascinantnu upornost, Teno je izbjegao zamku razmišljanja o besmislenosti bavljenja bilo čime osim bavljenja umjetnošću mesarstva (tj. politike i ‘zarađivanja novca’), dopuštajući svojoj kreativnosti da procvjeta, ne obazirući se na okolinu i probleme materijalnu prirodu.

1996. godine, u Pragu je objavio i dvojezičnu (englesko/bosansku) stihotvorku “SCH – Songs & Tales“.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll