Na današnji dan: Atomsko Sklonište debitovalo uz ‘Ne cvikaj generacijo’

Rockomotiva
27.03.2024.

Pulska hard rock grupa Atomsko Sklonište je, na današnji dan 1978. godine, objavila debitantski album “Ne cvikaj generacijo”.

Priredio: Robert Čajsa

Materijal su najprije ponudili Jugotonu, pa beogradskom PGP-u, ali obje velike kuće su ih odbile. Demo snimke su Bruno Langer i Boško Obradović onda odnijeli u Ljubljanu – i dobili ugovor.

Od devet pjesama, kao hitovi prvijenca izdvojili su se klasični hard rock brojevi ‘Pomorac sam majko‘, ‘Kinematografi našeg djetinjstva‘, ‘Tko će tad na zgarištu reći‘ i blues tema ‘Ne cvikaj generacijo‘.

Postavu grupe su činili:

Sergio Blažić (vodeći vokal), Bruno Langer (bas, vokal), Eduard Kancelar (klavijature, vokal), Dragan Gužvan (gitara), Saša Dadić (bubnjevi) i Rudolf Grum (prateći vokal).

Malo tko je obratio pažnju na pjesmu ‘Saznao sam dijagnozu‘, odnosno samo su članovi grupe i najbliži prijatelji Sergia Blažića znali da stihovi koje je on napisao sa Obradovićem – Umjesto atomske bombe / mogli ste pronaći lijek / da proživim svoj vijek / I dok pjevam o ljudima / napustila me sreća / u cvatu civilizacije dvadesetog stoljeća – nisu samo pjesnička slika. Sergio se već godinama borio sa zloćudnom bolešću i za nju šira javnost neko vrijeme neće ni znati, a njegova statičnost na koncertima je tumačena tek kao simbol otuđenog čovjeka, van vremena i prostora.

Atomsko Sklonište: ‘Mentalna higijena’ – 41 godina posle

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll