Na današnji dan: Danas bi Slađana napunila 69

Rockomotiva
03.10.2024.

Aleksandra Slađana Milošević rodila se u Beogradu, na današnji dan 1955.

Priredio: Robert Čajsa

Pokazivala interes za muziku još u djetinjstvu. U svojoj petoj godini primljena je u muzičku školu na odsjek klavira. Svoj doprinos modernoj muzicii dala je već u svojoj dvanaestoj godini života svirajući i pjevajući u sastavima kao što su Nebeska konjica, Epitaf8, Džentlmeni. Svoj prvi samostalni nastup imala je na festivalu “Studentsko ljeto” u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila “Grand Prix”. Godine 1977., isplivala je na površinu jugoslavenske pop rock scene, s pjesmom ‘Au, Au‘ i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke Česme, gdje je nastupala prije Bijelog Dugmeta. Slađana je počela rušiti tabue, kada je objavila pjesmu pod nazivom ‘Seksi dama’, koja je bila zabranjena za emitiranje na brojnim radijskim i televizijskim postajama.

Pjesmom ‘Amsterdam‘ 1979. godine uvrstila se među začetnike novog smjera u jugoslavenskoj glazbi koji je poznatiji pod nazivom “New wave”. Godine 1981. nastupila je na izboru za jugoslavenskog predstavnika za Pjesmi Eurovizije u Beogradu i osvojila je 8. mjesto sa skladbom ‘Recept za ljubav‘. Godine 1983. odlazi u Njemačku, gdje osniva sastav Neutral Design, s kojim je objavila istoimeni album, vrlo uspješan u Njemačkoj i Švedskoj. Godine 1984. pojavila se pjesma pod nazivom ‘Princeza‘, duet s Dadom Topićem, koja je prevedena i na engleski jezik (“Starlight“). Godine 1989. odlazi u Sjedinjene Države, gdje je neko vrijeme svirala sa sastavom Baby Sister, ali također radila i druge poslove. Jedno vrijeme je bila broker na burzi, a radila je i u marketinškim agencijama. Godine 1995. vraća se u Beograd i posljednjih godina živi na relaciji Beograd — Los Angeles. 2001. godine, zajedno s Dr. Jasminom Malešević, Slađana Milošević objavljuje knjigu pod nazivom Adame ne ljuti se, koja je predstavljena u Aeroklubu, pored istaknutih osoba književnosti i kritičara kao što su, Prof. Dr. Ratko Božović, Velja Pavlović i Dušica Milanović. Knjigu je objavio Draslar Partner.

Tijekom proljeća 2002. godine, u povodu 25 godina od debitantskog izdanja, objavila je tri kompilacijska albuma pod nazivom “Metamorfoza“, na kojima se nalazi izbor već objavljenih pjesama, kao i dosad neobjavljenih materijala. Iste godine je u Los Angelesu snimila dokumentarnu seriju od pet epizoda Muzička industrija Amerike (American Music Industry) za Radio-televiziju Srbije. Kratko je vrijeme vodila emisiju Testirano na životinjama, na Radiju 202. Godine 2007. je objavila kompilacijski album “Fantastično Putovanje” s bonus DVD-om njenih video spotova. Godine 2010., pod pseudonimom Sweety, snimila je pjesmu ‘Izdaja (Ja bih da odmorim dušu)‘, s progresivnim power metal bandom Alogia, na albumu raznih izvođača “Vrijeme brutalnih dobronamjernika“.

Bila je predsjednica udruge Art Es Norma i organizirala je kampanju Bolji svijet, s ciljem podizanja svijesti o važnosti autorskih prava. Kao dio kampanje protiv piratstva, skladala je pjesmu ‘Osma i deveta zapovest‘ te napisala tekst zajedno s Rambom Amadeusom i rapperom Voodoo Popeyeom.

Na žalost, preminula 26. ožujka 2024. u 68. godini života, u bolnici u Zemunu. Posljednje dvije godine svog života borila se sa Sjögrenovim sindromom. Pokopana je na groblju Lešće u Beogradu. Gradske vlasti Beograda odbile su zahtjeve za njezin pokop u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, što je izazvalo negativne reakcije u dijelu srpske javnosti.

Preminula “Princeza” – Slađana Milošević

Tagovi:

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll