Na današnji dan: Grupa Mi objavila ‘Dijanu’ i ‘Sjećanja’

Rockomotiva
17.04.2024.

Na današnji dan, 17. travnja 1970. Jugoton je objavio prvi singl šibenske rock grupe Mi, pionira ovdašnjeg rock and rolla koji su nastali 1965. pod imenom Šibenčani, a od jeseni ’66. preimenovani su u Mi.

Tekst & foto: press

Dvije premijerne autorske pjesme napisali su Ivo Labura i Neven MijatDijanu”, a Aljoša Gojanović i Siniša ŠkaricaSjećanja”. S prvim songom su nastupili na pop večeri festivala Zagreb ’70. i, također, još pratili Josipu Lisac, Dalibora Bruna i Miru Ungara u njihovim festivalskim izvedbama.

Originalnu postavu činili su; Neven Mijat (prvi vokal, orgulje, trombon), Mirko Vukšić (gitara, vokal), Siniša Škarica (bas gitara, vokal), Berislav Baranović (ritam gitara), Aljoša Gojanović (saksofon, tenor i bas), Nikica Šprljan (bubnjevi).

Sastav se umjesto snimanju ploča i festivala više bazirao na plesne dvorane i klubove gdje su održali brojne koncerte, a kratko su nastupali i na sjeveru Italije. Njihove plesne večeri bile su rezervirane u Studentskom centru, a pjevač Neven Mijat glasio je za najboljeg domaćeg soul pjevača šezdesetih godina. Zbog Mijatovog crnačkog vokala publika i mediji definirali su ih kao R&B kvintet. Svoj prvi samostalni koncert održali su 9. ožujka 1967. godine u prepunoj sali kina “Zagreb”. U veljači 1969. godine nastupili su u Milanu u elitnom klubu “Wanted saloon”, te su tada zbog želje da završe studije, odbili ponudu talijanske diskografske kuće i ostanak u Italiji.

Gojanović nakratko odlazi u Robote, ali se 1968. godine zajedno s Joškom Krčevićem (truba) vraća u Miovce. Nastavljaju svirati soul fanfarama i brass zvukom, koji postaje njihov zaštitni znak sve do kraja 1971. kada su se razišli. U međuvremenu pridružio im se i Slaven Beban (tenor saksofon), koji je bio originalni član sastava Maked. Krajem 1970. godine nakon što je završio medicinu, napušta ih Mirko Vukšić, a u sastav kao autor i aranžer dolazi Vedran Božić. Nakon što je završio studij, sastav napušata Neven Mijat, te počinje raditi kao asistent na Elektrotehničkom fakultetu (kasnije redovni profesor).

U originalnoj postavi (7+1) nanovo se okupljaju trideset godina poslije, 2001. godine.

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll