Na današnji dan: Josipa Lisac objavila ‘Dnevnik jedne ljubavi’

Rockomotiva
28.02.2024.

Objavljen je, na današnji dan 1973. album “Dnevnik jedne ljubavi”, antologijsko djelo, prvi konceptualni album i prvi zajednički album Josipe Lisac i Karla Metikoša.

Priredio: Robert Čajsa

U vrijeme njegove objave, 1973. godine, dugosvirajuća ploča ili LP, još je bila rijetkost, a prije Josipe, prvu rock ploču “Naši dani” objavila je Grupa 220, 1968. godine.

Sjajan debitantski album Josipe Lisac bio je ujedno i prva ženska rock ploča na kojoj se kroz pjesme ‘O jednoj mladosti‘, ‘Srela sam se s njim‘, ‘Sreća‘, ‘Po prvi put‘, ‘Plačem‘, ‘Jedna kratka vijest‘, ‘Ležaj od suza‘, ‘Ne prepoznajem ga‘, ‘Vjerujem ti sve‘ i ‘Kao stranac‘ provlači ljubavna priča žene koja se zaljubila, zavoljela, spoznala otuđenje, razdor, tišinu i prolaznost veze, ali uz nadu i vjeru da snaga ljubavi može nadjačati sve probleme.

Uz Josipu, koja je publiku osvojila svojom vokalnom i uvjerljivom interpretacijom, za savršenost ovog albuma zaslužni su i sjajni glazbenici: Slobodan Bodo Kovačević iz Indexa, Miroslav Sedak – Benčić, sjajan saksofonist koji je gostovao i na Azrinim pločama, cijela postava grupe Time (Dado Topić, Tihomir Pop Asanović, Mario Mavrin, Vedran Božić, Ratko Rale Divjak, Brane Lambert Živković) kao i mnogi drugi dok su back vokale pjevale današnje dive glazbene scene: Zdenka Kovačiček, Ksenija Erker i Dubravka Zubović uz Adicu Dobrić.

Album su uglazbili i napisali Karlo Metikoš i Ivica Krajač dok je dirigent i aranžer svih pjesama na albumu Brane Lambert Živković.

Iako su sve one doprinijele kvaliteti samog albuma, na njemu se posebno ističu uvodna “O jednoj mladosti” koja je uz pjesme “Sreća“, “Ležaj od suza” i “Srela sam se s njim” neizostavan dio Josipinog koncertnog repertoara.

Reizdanje ovog albuma s remasteriranim snimkama Croatia Records objavila je 2009. godine na CD-u, a isti je u kategoriji najboljeg ponovnog izdanja nagrađen Porinom 2010. godine. Godine 2013. kada je ovaj album slavio 40 obljetnicu od svoje prve objave, Croatia Records ga je ponovo objavila na vinilu. Odličnu upečatljivu crno bijelu naslovnicu Joze Ćetkovića upotpunio je bijeli vinil koji je dao sklad kvaliteti zvuka i vrhunskog dizajna.

Album “Dnevnik jedne ljubavi” može se usporediti s najboljim albumima svih vremena ne samo kod nas već i u svjetskim razmjerima, a struka ga je ponovo nagradila 2015. godine. Josipa Lisac, Karlo Metikoš posthumno i Ivica Krajač nagrađeni su Porinom za antologijsko djelo koje će zauvijek ostati zapamćeno u povijesti diskografije s ovih prostora.

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll