Na današnji dan: Otvorena diskoteka “Kod Laze Šećera“

Rockomotiva
24.04.2024.

U Beogradu je 1967. godine, na današnji dan, otvorena diskoteka za čiju je ideju zaslužan Siniša Saša Nikolić, pariški student, a klub je nazvan “Kod Laze Šećera“, po njegovom vlasniku, u čijoj kući se nalazio.

Piše: Robert Čajsa

Bila je to podrumska prostorija u ulici Ive Lole Ribara, odmah do Ateljea 212. Diskoteka je otvorena pod pokroviteljstvom Košarkaškog kluba “Crvena Zvezda”, jer u to vrijeme formalno nije mogla imati privatnog vlasnika.

Iznutra je bila dekorirana tapetama, imala je nekoliko separea, šank, a najviše su se čuli zvuci tadašnje strane muzike koja je nabavljena u Londonu i Parizu.

Večernja okupljanja su predstavljali novinu u društvenim shvaćanjima. Djevojke su mogle doći same, da se zabavljaju i plešu, bez muške pratnje. Bilo je to vrijeme pionirskih koncepata okupljanja mladih na jednom mjestu, gdje se druže, plešu (iako je toga bilo i ranije u nešto drugačijem kontekstu). Samom otvaranju su prisustvovali novinari, zatim čitava trupa pozorišta Atelje 212, ali i dosta mladih.

Diskoteka kod Laze” je bila centar noćnog života i obavezna stanica velikih svjetskih zvijezda poput Omara Sharifa, Marize Berenson, Alena Delona i drugih, koje su u to vrijeme posjećivale Beograd.

Ljubitelji plesa i muzike mogli su se okupljati u diskoteci, od 18:30 do ponoći svakog dana, a ulaz je bio slobodan.

Ipak, događalo se i nerjetko da se zabava poslje ponoći preseli i u stan iznad, u kom je živeo Lazar Šećeranović.

Lokica Stefanović u diskoteci “Kod Laze Šećera

Međutim, gradom su počele da kružiti loše priče o diskotekci, koja je, kako su osuđivali “rušila moral socijalističke omladine”, pa sve i do komentara da je to “sedište CIA i špijuna”. Upravo iz tih razloga, diskoteka nije dugo poživjela pa je nakon godinu dana, na posebnoj sjednici Vrhovnog Savjeta Odbrane SFRJ, donjeta odluka da se diskoteka zatvori jer “kvari naprednu socijalističku omladinu”.

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll