Na današnji dan: Rođena zanosna Lola

Rockomotiva
25.04.2024.

Lola Novaković (Zorana Novaković), Beograd, 25. travnja 1935. — Beograd, 3. travnja 2016.

Priredio: Robert Čajsa

Lola je bila vrhunska vokalna solistica zabavne muzike, izuzetno popularna tijekom ’60-ih i ’70-ih godina. Lolin otac Milan Novaković, bio je predratni beogradski trgovac, a majka Radmila, Zagrepčanka podrijetlom iz Žumberka.

Lola je počela pjevati s orkestrom Pet Adrijatika 1953. Pred kraj 1957. godine počela je nastupati u beogradskom lokalu Stambol-kapija, zajedno sa Stjepanom Đimijem Stanićem. Tu ju je zamjetio istočno-njemački glazbeni manadžer i pozvao da nastupi uz Ivu Robića na leipziškom sajmu kao predstavnica Jugoslavije. U Njemačkoj je snimila prvu ploču.

Od kraja 1958. nastupa po noćnim barovima tada mondenog Bejruta s istim orkestrom Pet Adrijatika. Nakon povratka u Jugoslaviju, Lola je imala zapažene nastupe na tadašnjim brojnim festivalima zabavne glazbe.

Godine 1961. pobijedila je na Opatijskom festivalu s pjesmom Alfonsa VučereJednom u gradu ko zna kom‘, u alternaciji s Anicom Zubović.

Zatim je pobijedila 1962. godine na Zagrebačkom festivalu, s pjesmom skladatelja Alfonsa Vučera ‘Ti nisi došao‘ (u alternaciji je tu pjesmu izvela Gabi Novak). Taj njen finalni nastup bio je antologijski, jer se Lola rasplakala (zbog sasvim drugih razloga), ali to je publiku toliko impresioniralo da joj je gotovo jednoglasno dodijelila prvu nagradu.

Godine 1962. bila je predstavnica Jugoslavije na Pjesmi Eurovizije sa skladbom Jože Privšeka i Drage BritvićaNe pali svetla u sumrak‘, i osvojila 4. mjesto. 1963. bila je na šestomjesečnoj turneji po Japanu gdje je nastupila u preko 40 televizijskih emisija.

Godine 1964. osvojila je prvo mjesto na međunarodnom festivalu zabavne glazbe u Rimu sa skladbom Duška Vidaka, ‘Ulica četiri fontane‘.

Preminula je 03. travnja 2016.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll