Preminuo Bora Đorđević

Rockomotiva
04.09.2024.

“Sa tugom i žalošću obaveštavamo vas da nas je napustio naš prijatelj i brat, Borisav Bora Đorđević”, objavila je Riblja čorba.

Tekst: press
Foto: Bojan Božić

Frontmen rok benda Riblja čorba Borisav Bora Đorđević preminuo je u 73. godini. Bora je pre dve nedelje primljen u bolnicu u Ljubljani zbog lošeg zdravstvenog stanja i jake upale pluća. Pevač je bio priključen na kiseonik zbog komplikacija izazvanih hronično obstruktivnom bolešću pluća, a potom i na respirator.

Sa tugom i žalošću obaveštavamo vas da nas je napustio naš prijatelj i brat, Borisav Bora Đorđević. Počivaj u miru dragi naš Boki, objavila je grupa na Fejsbuku.

Borisav Đorđević, poznat i kao Bora Čorba, rođen je u Čačku 1952. godine i bio je glavni vokal i tekstopisac rok grupe Riblja čorba od njenog osnivanja 1978. godine. Pre toga je bio član muzičkih grupa Suncokret i Rani mraz. Jedan je od najpoznatijih muzičara srpske i jugoslovenske rok scene.

Ostaće upamćen kao jedan od najplodonosnijih stvaralaca rok muzike i tvorac nekih od najvećih hitova na ovim prostorima, poput „Lutka sa naslovne strane“, „Dobro jutro“, „Pogledaj dom svoj anđele“, „Ostani đubre do kraja“, „Kad padne noć“…

Među bezvremenskim albumima Riblje čorbe čiji je Bora bio osnivač, zajedno sa Mišom Aleksićem, Rajkom Kojićem i Miroslavom Vickom Milatovićem, su Kost u grlu, Pokvarena mašta i prljave strasti, Mrtva priroda, Buvlja pijaca, Muzičari koji piju, Istina, Osmi nervni slom, Ujed za dušu

Evo i nekoliko fotografija Bojana Božića koje je načinio 9. maja ove godine na koncertu Riblje Čorbe u Novom Sadu


A evo i intervjua koji je tom prilikom nastao:

Bora Đorđević & Riblja Čorba: Adrenalin nam i dalje radi

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll