Therapy? u martu u Beogradu

Rockomotiva
27.02.2024.

Kultni alternativni rok – metal bend Therapy? nastupiće u Hangaru Luke Beograd u subotu 23. marta. Ovaj nastup biće njihov drugi koncert u Beogradu nakon 17 godina, kada će se na repertoaru naći čitav opus iz njihove tridesetpetogodišnje karijere.

Tekst & foto: press

Ograničen kontingent ulaznice je u prodaji po promo ceni od 2400 dinara onlajn putem Cooltix-a, Gigs Tix-a i Ticket-a, kao i na njihovim prodajnim mestima širom Srbije.

Therapy? je jedan od najznačajnijih bendova Severne Irske, nastali 1989. godine, u prethodne tri ipo decenije objavili su 16 studijskih albuma. Debi album „Babyteeth“ objavili su 1991. godine, bio je mešavina grandža, panka i hevi metala. Usledili su „Pleasure Death“ (1992) i „Nurse“ (1992) koji su stvorili reputaciju Therapy?-ja kao jednog od najuzbudljivijih sastava na alternativnoj sceni.

Veliki komercijalni uspeh i masovnu popularnost stekli su albumom “Troublegum” iz 1994. godine, koji se našao se na petom mestu UK top liste albuma i prodat je u više od milion primeraka širom sveta, dobio je zlatnu sertifikaciju u Velikoj Britaniji, a takođe je nominovan za album godine na Mercury Prize 1994. Ovaj album, kao i singlovi „Nowhere“, „Die Laughing“, „Screamager“ i „Trigger Inside“ afirmisali su Therapy? kao jedan od najvažnijih rok bendova tog vremena.

Naredno izdanje „Infernal Love“ iz 1995. godine donosi značajne promene u zvuku benda, dodajući elemente poput orkestracije i akustičnih gitara. Pesme sa ovog albuma su se istakle po svojoj dubini i emotivnosti, a neke od najpoznatijih su „Stories“, „Loose“ i „Diane“ – obrada pesme američkog Hüsker Dü, koja je postala jedan od najvećih hitova benda.

Peti studijski album „Semi-Detached“ objavljen 1998. godine, kombinuje tvrdi rok sa elementima elektronike i industrijskog zvuka. Na ovom albumu bend je sarađivao sa producentom i elektronskim muzičarem Dannyjem Saberom, koji je doneo svoj stil i estetiku u zvuk benda. Ovo je bio prvi put da je Therapy? eksperimentisao sa elektronskim zvukom. Pesma „Church of Noise“ posebno se izdvojila sa ovog albuma i bila popularna na alternativnim radijskim stanicama.

Narednih godina Therapy? su nastavili da eksperimentišu sa zvukom, sa albumima poput „Suicide Pact – You First“ (1999) i „Shameless“ (2001). Album „High Anxiety“ (2003) doneo je bendu povratak na njihove tvrđe korene.

Prošle godine su objavili šesnaesti studijski album „Hard Cold Fire“ koji predstavlja alternativni metal isprepletan sa grandžom i poprilično melodičnim refrenima, te se sastav Therapy? može pohvaliti kako i nakon 35 godina stvara relevantnu muziku.

Therapy? je imao veliki uticaj na mnoge muzičare i bendove, a njihova muzika je ostavila dubok trag u alternativnom roku i grandž sceni. Bend Therapy? dobio je brojne nagrade i priznanja tokom svoje karijere, a osim nominacije za Mercury Prize za album „Troublegum“, takođe su bili nominovani za Brit Awards i MTV nagrade.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll