Trikirija – Belina

24.04.2024.
Rockomotiva

Pesma ‘Belina’ je spoj celovitog muzičkog, duhovnog i intelektualnog iskustva autora Ane Marković (ex Dva Kila Basa) i Ljubiše Jovanovića (Ludwig Ludwig, ex Katabazija) koji su iznedreli ove stihove na temelju dubokih razgovora o veri, Bogu i gubitku svih religioznih i moralnih uporišta savremenog čoveka.

Tekst & foto: press

Konkretni povod za nastanak pesme bila je molitva Ane Marković koja se polako pretvarala u stihove i melodiju nakon 48 sati bez sna i to za vreme Badnjeg dana i Božića. U svojoj usamljenosti za te najsvetlije hrišćanske praznike, otpevavši svoju molitvu, imala je doživljaj da joj se kroz stihove i melodiju sam Gospod javio, i da je ona samo provodnik Božje utehe da uz njega nikad nismo sami. Snimak je odnela Ljubiši Jovanoviću, koji je, u sličnom nadahnuću, neverovatnom brzinom dodao svoje deonice pesme i molitva je dobila izvesni kantrapunkt kroz iskazanu sumnju u vidu zaumne upitanosti (aum gde ste, aum gde li ste), a potom kroz prosvetljenje iz njegovih stihova, na osnovu kojih je i nastao naziv benda Trikirija. Trikirija je inače svećnjak koji se koristi na bogosluženjima, i karakterističan je po tome što ima tri sveće koje simbolizuju Oca, Sina i Svetog Duha.

Ono što je karakteristično jeste činjenica da su njih dvoje u svom poduhvatu da pesmu instrumentalno, tehnički i vizuelno realizuju nailazili pre svega na dobre ljude i velike profesionalce. Sve instrumente je odsvirao maestralni Stevan Dobrota (ex Plavo), čiji je doprinos pesmi od neprocenjivog značaja, a pesma je snimljena u studiju mladog umetnika i producenta Nikole Popovića, takođe multiinstrumentaliste, koji je takođe pesmi dao svoj umetnički pečat.

Za snimanje spota članovi Trikirije su kao najedekvatniju lokaciju izabrali brdo Koznik, po predanju poznat kao Jerinin grad, ali je istorijski zapravo to bila zadužbina kneza Lazara u kojoj je Despot Lazarević živeo i napisao svoju povelju, a čija ikona je „slučajno“ u spotu ponovo dotakla kamen po kojem je on hodao. Režiju spota potpisuje Ljubiša Jovanović koji je vizuelnim elementima želeo da dočara višeslojnost i višeznačnost pesme. Duh srednjovekovne nemanjićke Srbije, večna tema ženske tragične usamljenosti usled mnogih ratova srpskog naroda, sa posebnim naglaskom na stradanja tokom Prvog svetskog rata, prožimaju spot koji se može posmatrati i kao kratak film o stradanju, veri, emotivnim previranjama zbog rastrzanosti između surove stvarnosti i duboke vere u božansku prožetost celim individualnim i kolektivnim bićem pojedinca, pripadnika srpskog naroda i, uopšte, čoveka koji se u najtežim trenucima svog života obraća Gospodu za pomoć.

 

Video produkciju potpisuje izvrsni kamerman Goran Lačnjevac, čija je posvećenost glavnoj ideji priče dala posebnu boju i kadrovski akcenat svakom simbolu kojih je pesma prepuna. Specijalni gost u spotu je mlada glumica Marija Marjanović koja je maestralno odigrala ulogu Svetog Duha koji se pojavljuje u trenucima emotivnih i duhovnih previranja junaka priče.

Nakon snimanja spota pesma je dobila sve one slojeve iskustva, promišljanja i osećanja članova Trikirije, i tako postala višeznačna sa jasno izraženom kombinacijom emotivnih rodoljubivih i duhovnih elemenata. Između sumnje da je sve bio samo san i slutnje da je Bog sveprisutan i da jedini on ostaje kao branitelj pojedinca, Srbije i vere, onda kada se sve čini izgubljenim, pesma ‘Belina‘ slušaocu sugeriše osnovne duhovne i moralne vrednosti u savremenom svetu koji je zatamnjen teškim i mračnim bojama.

Ludwig Ludwig – We Forgot

Tagovi: , , , ,

Video singlovi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll