Od rokenrol bake Pit Tausend je nasledio “vetrenjaču”

09.04.2024.
Rockomotiva

Manje znana priča. Kordel Džekson (1923 –2004) je bila američka gitaristkinja i prva žena koja je producirala, snimala, dizajnirala, aranžirala i promovisala muziku na sopstvenoj muzičkoj etiketi u sopstvenoj rokenrol izdavačkoj kući.

Piše: Peca Popović

U domu u Memfisu instalirala je opremu za snimanje kako bi snimila demo snimke sebe i drugih lokalnih muzičara. Jedan od tih umetnika bio je Sem Filips, koji će potom stvoriti Sun Records, izdavačku kuću koja stoji iza legendarnih rokenrola i kantri izvođača kao što su Elvis Prisli, Roj Orbison i Džoni Keš.

Kordel je osnovala izdavačku kuću Moon Records 1956. U nemogućnosti da se probije u konkurenciji muškaraca, dobila je savet i pomoć Četa Atkinsa iz RCA Records u formiranju nove izdavačke kuće za izdavanje sopstvene muzike. Počela je da izdaje i promoviše singl ploče koje je snimila u svom kućnom studiju, radeći sve sama.

Cordell Jackson “Rock and roll Christmas” 1956.

Snimljeni umetnici uključivali su nju i malu porodicu pionira rokenrola, rokabilija i kantri muzike koje je regrutovala iz nekoliko južnih država.

Njena izdavačka kuća Moon Records bila je najstarija izdavačka kuća u Memfisu koja je neprekidno radila u vreme njene smrti 2004.

Kao žena koja je iskovala svoj put u žanru kojim dominiraju muškarci i okolnoj industriji, Kordel Džekson nije dozvolila da je predrasude spreče da sledi svoju strast.

To što su je veće izdavačke kuće poricale zbog njenog pola samo ju je primoralo da razvija Moon Records.

Sve vreme je uživo i veoma temperamentno promovisala svoje pesme. Izgleda da je vođa grupe WHO imao od koga da “kupi” štos sa stilom sviranja gitare.

Tags:

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll