Overdose – legenda o balkanskim kraljevima indastrijala

27.10.2023.
Rockomotiva

Kao jedno od prvih izdanja najstarije nezavisne izdavačke kuće u Srbiji, Take It Or Leave It Records, pojavio se legendarni koncertni mini album “Overpose” (006), a mnogo godina kasnije, pod istom etiketom, objavljen je, na digitalnim platformama, i “izgubljeni” studijski album “Endurance“.

Tekst: press

Foto: ADWijnberg

Overdose je bio srpski HC pank/crossover/industrial bend iz Beograda aktivan krajem 80-tih i tokom 90-tih godina XX veka. Grupa je prvobitno osnovana 1988. godine pod imenom Kerozin, a ime menja u Overdose godinu dana kasnije.

Najčuveniju postavu, u kojoj su radili početkom 90-tih i snimili albume “Overpose” (1992 – uživo u KST-u) i “Endurance” (1993) činili su: Vanja Stamatović – vokal, Zoran Đuroski – gitare (Crist, Brainstorm, Overdose, Svarog), Srđa Radulović (Bubašvabe, Rapidforce) – gitare i Aleksandar Jovanović – bas (Ritam bubanj mašina).

Vanja Stamatović pevač grupe preminuo je 1999. godine. “Bio je ekstra gotivan lik, na mnogo nivoa i njegova smrt je baš osiromašila već naprsli Beograd” – napisaće jedan njegov prijatelj.

Čovek koji je do danas ostao na prvoj liniji srpske scene Zoran Đurosti – Đura Misterious nakon razlaza grupe pokrenuo je kultni, ali kratkovečni bend Svarog, da bi kasnije postao čuven kao Eyesburn “čovek iz senke” – producent i gitarista.

Đura u KST-u 1991

Eponimni jedini studijski album “Endurance” sniman je u novosadskom studiju Do Re Mi Peđe Pejića, od decembra 1992. do januara 1993. godine. Usled brojnih neprilika koje su u to vreme zadesile izdavača, ali i samu grupu, materijal se u integralnom obliku nije pojavio sve do nedavno, a nekoliko pesama sa njega objavila je kiparska kuća Red Luna Records na komilaciji “3” 1994, uz takođe kultne beogradske grupe Kazna Za Uši i Presing.

Sam Overdose je bio ispred svog vremena, na pramcu svetskih trendova u electro-rock gitarskoj muzici i mogli su mnogo više, ali se nije poklopilo.

Overdose: Đura, Aca i Vanja


Pre nekoliko godina na netu se pojavio i jedan izuzetno emotivan tekst posvećen ranim danima ovog pionirskog benda koji svakako morate bar poslušati, na postu smo se potručili da vam sva njihova kreativna dela budu dostupna:

OVERDOSE

O sjajnom, avangardnom, nesrećnom beogradskom bendu Overdose, koji je bio eonima ispred svog vremena (i prostora) i o ovom fantastičnom, baksuznom albumu, koji tek što je konačno bio završen i odštampan tj. presovan (vinili!) u Zagrebu, a pred distribuciju tamo i ostao, bukvalno zarobljen jer je počeo rat… Sada mi je samo drago što je ipak ugledao svetlost dana, nakon svih ovih decenija.

Tekst & foto: ADWijnberg (Vazdanesto)

Tog leta 1991. vukla sam svoju tešku “Praktiku” sa sobom u KST na koncert – predgrupa Cockroaches (Srđa, Lima, Goranac), pa Overdose. Do danas nisam videla druge fotke ovih bendova, osim ovih svojih.

Beograd je nekome ogroman, a nama je nekako uvek delovao kao mali grad, muzičara malo, pa se takoreći ista ekipa klinaca isprobala i razmenjivala u skoro svim dobrim (i lošim) gradskim bendovima.

Srđa, gitarista i vokal Cockroaches, jedno vreme je svirao i u Overdose, a u legendarnom spotu za “Folklored monitored” to je onaj što toliko mlati kosijanom, da se uopšte ne vidi koliko je lep.

Mnogo godina kasnije, negde oko 2012, nakon neuspelog okupljanja originalne postave Cockroaches, veoma uspešno se okupila malo drugačija, spektakularno dobra trojka BROMO: Lima – bas, Srđa – đitra & glas i Škora – bubanj. Upravo su kod nas u studiju Zmaj snimili moj omiljeni domaći materijal, takoreći album, koji je Kas producirao. Iskidao kako je svetski, masno, fuzzy isproducirao materijal koji su, naravno, momci najpre stvarno svetski i isprangijali. I umesto da se album objavi i osvoji svet, ode Lima u svet, a album ostade neobjavljen ali FENOMENALAN.

U svakom slučaju, taj legendarni Overdose koncert ’91. u dvorištu KST-a, kad su monitori popadali (Cviki na glavu?), a provod bio neviđen, ostao je zauvek snimljen, a zatim i objavljen, kao dragulj – kasetno izdanje “Overpose”.

A neke od svojih fotografija benda, uslikane te noći na koncertu (Vanja u donjem delu moje prugaste pidžame) i nakon certa u bekstejdžu, dodajem, delom za sve moje i naše drugare, a delom za neke nove klince koji vole gitare s distorzijom i koji će, uz malo sreće, otkriti Overdose i skapirati šta se u Beogradu sviralo još s kraja 80-tih, pre mnogih legendarnih svetskih žn-džn albuma.

Tags: , , , ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll